Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rebarborový koláč: Sladkokyselá radost na talíři

Rebarborový koláč s jahodami

Rebarborový koláč s jahodami Shutterstock

Dobrého pomálu. Také se s oblibou řídíte tímto příslovím, zejména ve chvíli, kdy vás honí mlsná? Skvělým příkladem laskominy, kterou je třeba vychutnávat po malých dávkách je oblíbený rebarborový koláč. Osvěžující dezert z dužnatých stonků byliny, pocházející z Himálaje, se těší velké oblibě po celém světě. Věděli jste, že existuje i národní den jahodovo – rebarborových koláčů? Připadá na 23. leden, ale v našich zeměpisných šířkách zavoní obvykle až v průběhu května.

Všestranná rostlina plná vitamínů

Období od poloviny května do konce června je ideální pro sklizeň dužnatých řapíků reveně kadeřavé. Ač se rebarbora ve většině receptů tváří jako ovoce a její nakyslá chuť skvěle souzní s cukrem, jedná se o zeleninu. A nejen tak ledajakou. Ozdoba venkovských zahrádek zásobí váš organismus vitamíny skupiny B, provitaminem A, vápníkem, manganem i draslíkem, nezbytným pro harmonické fungování nervové soustavy, pohybového aparátu i bezchybnou pleť. Večerní mlsání rebarborového koláče si tak užijete bez výčitek svědomí. V minulosti se stonky rebarbory využívaly také k barvení látek i zesvětlování vlasů. Dnes je nedílnou součástí sezónních menu luxusních restaurací, kde oslňuje jako příloha k masu, dodává chuť domácím limonádám nebo vylepšuje chuť ovocných sorbetů.

Ke kuchyňské úpravě jsou ideální mladé, křehké řapíky, které obsahují minimální množství toxické kyseliny šťavelové. Ta se vyskytuje především v listech, které jsou vítaným útočištěm pro slimáky, a v dřevnatých stoncích. Při konzumaci většího množství může dojít k poškození ledvin. S rebarborou je tak v kuchyni třeba zacházet jako se šafránem. Lidé s oslabenými ledvinami, trávicími obtížemi, těhotné ženy a děti do tří let věku by se tak měli rebarborovému koláči raději úplně vyhnout.

Objevujte s námi svět

Na plech lahodného rebarborového koláče s jahodami budete potřebovat:

Příprava koláče v kuchyni

Příprava koláče v kuchyni Shutterstock

  • 2 hrnky polohrubé mouky (může být i špaldová, nebo lze menší část nahradit mandlovou moukou)
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • 3 vejce
  • ½ hrnku slunečnicového oleje
  • 1 bio prášek do pečiva
  • 2 kelímky bílého bio jogurtu
  • nastrouhaná kůra a šťáva z jednoho bio citronu
  • 2 hrnky jahod
  • 700 g rebarborových řapíků (čím tmavší tím, jemnější a sladší bude výsledná chuť)
  • hrubou mouku na vysypání plechu
  • máslo na vymazání plechu

Na drobenku si připravíme:

  • 140 g polohrubé mouky
  • 100 g ztuhlého másla
  • 100 g třtinového cukru

Upečte si Dobošův dort: Mistrovské dílo z Budapešti

Čtěte také:

Upečte si Dobošův dort: Mistrovské dílo z Budapešti

A můžete začít:

  1. Nejprve důkladně omyjte stonky rebarbory, spařte je horkou vodou a nožem je odspodu zbavte tuhých vláken. Nakrájejte rebarboru na malé kousky, posypte je cukrem, pokapejte citrónovou šťávou a nechte odstát nejméně 20 minut.
  2. Nechte troubu rozehřát na 160 °C
  3. Utřete vejce s cukrem a do vzniklé směsi přidávejte postupně slunečnicový olej, jogurt, citrónovou kůru a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  4. Těsto vylijte na plech vymazaný máslem a posypaný hrubou moukou.
  5. Na těsto pokládejte proslazenou rebarboru a jahody.
  6. Posypte drobenkou (smíchejte mouku, máslo a cukr a vzniklou směs rozdrobte na koláč) a pečte v troubě nejméně 30 minut.

Náš tip!

Co si dáte dobrého příště? Vyzkoušejte také zdravé a chutné recepty z Ketomix.cz.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín