Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Recept na vynikající balijské nasi goreng

Odmítnete takovýto výhled při stolování?

Odmítnete takovýto výhled při stolování?

Každý, kdo navštívil nádherný indonéský ostrov Bali, dozajista okusil všudypřítomnou specialitu zvanou nasi goreng. Jedná se o klasickou ukázku jednoduché a zdravé balijské kuchyně, která si nezadá s kuchyněmi ostatních asijských zemí. Základem bývá obvykle rýže, koření, vejce, tofu a velké množství zeleniny. Nezřídka jsou pokrmy velmi pálivé a pro zhýčkané evropské jazýčky téměř nepoživatelné. Bali je také rájem vegetariánů, kteří nemusí zdlouhavě vysvětlovat, že i ryba je maso. Většina pokrmů se obejde zcela bez masa. Masožravci si mohou pochutnat na rýžových specialitách s malým množstvím kuřecího, skopového nebo výjimečně i vepřového masa. Skuteční gurmáni vybírají v menu pokrmy s mořskými plody, které zde bývají zaručeně čerstvé. Vybrané laskominy můžete zapíjet vodou z mladých kokosů, pivem Bintang, úžasnými čerstvě vylisovanými džusy nebo vodou (pro jistotu vždy balenou).

Ale teď už zpátky k tradičnímu nasi goreng. Nebojte se exotického názvu. Věřte, že příprava je velmi jednoduchá a zvládne ji i úplný kuchařský začátečník. Existuje velké množství receptů na zaručeně pravé nasi goreng. Může být připravováno s kuřecím masem, krevetami i tofu. Charakteristickým rysem tohoto pokrmu je dohněda zbarvená rýže. Balijští kuchaři používají indonéskou sladkou sójovou omáčku, která připomíná konzistencí javorový sirup a  je o poznání silnější než ty běžně dostupné v Evropě.  My si ji můžeme vytvořit sami smícháním ¼ šálku běžné sójové omáčky a ¼ šálku třtinového cukru. Získanou směs přivedete k varu, poté můžete snížit teplotu a míchat do doby než omáčka získá konzistenci javorového sirupu. A teď už zpátky k receptu.

Nasi goreng se sázeným vejcem

Nasi goreng se sázeným vejcem

Suroviny na 2 porce chutného kuřecího nasi goreng:

  • 400 g uvařené rýže (nejlepší je jasmínová, uvařená den předem)
  • 120 g kuřecích prsou
  • 3 vejce
  • 1 lžíci čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 velkou červenou cibuli
  • 2 jarní cibulky
  • lžíci chilli směsi (ideální je Sambal Oelek)
  • 1 lžíci sladké sójové omáčky (zde můžeme využít náš výtvor)
  • 1 lžíci ústřicové omáčky
  • 1 lžíci slunečnicového oleje
  • čerstvý koriandr na dozdobení
  • sůl, čerstvě mletý pepř k dochucení

Suroviny pro nasi goreng

Suroviny pro nasi goreng

Postup přípravy:

  1. V pánvi (ideální je wok) si rozehřejte olej a osmažte na něm na kousky nakrájené kuřecí maso. Po usmažení si jej odložte do mističky. Později jej přihodíte k rýži.
  2. Do rozpálené pánve přilijte trošku oleje a vlijte do něj dvě rozšlehaná vejce. Za rychlého míchání je roztrhejte na co nejmenší kousky a odložte stranou.
  3. Znovu přilijte olej a nechte na něm restovat najemno nakrájenou cibuli, po chvíli můžete přihodit i jednu nasekanou jarní cibulku, prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor. Nechte směs rozvonět a přidejte lžíci chilli směsi (milovníci ostrých chutí mohou dát lžíce dvě).
  4. Do vzniklé směsi vsypte vychladlou rýži, připravené kuřecí maso, smažená vejce, sladkou sójovou omáčku, ústřicovou omáčku a řádně promíchejte.
  5. Na závěr přidejte zbytek nakrájené jarní cibulky, sůl, pepř a na ozdobu čerstvý koriandr. Výsledná směs by neměla být vysušená, spíše mazlavá.

Na Bali k tomuto pokrmu obvykle dostanete ještě sázené vejce. Jistě mi dáte za pravdu, že je příprava nasi goreng skutečně velmi jednoduchá. Ideálně se hodí jako blesková večeře. Doufám, že obohatí i váš jídelníček. Zdravější varianta může být doplněna o nastrouhanou zeleninu.

Příprava nasi goreng

Příprava nasi goreng

A kde vám na Bali naservírují to nejlepší nasi goreng?

Zkušení cestovatelé si nejlépe pochutnávají na specialitách připravených v restauraci Poppies situované ve známém letovisku Kuta. Kromě dokonalé chuti pokrmu vás zde dozajista zaujme nápaditý interiér plný nádherných květin, jezírko s živými rybkami, stylové dekorace i velmi milá obsluha.

Poppies Bali

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín