Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řízky a paštiky nechte doma, chorvatská kuchyně má co nabídnout!

Ochutnejte chorvatskou kuchyni

Ochutnejte chorvatskou kuchyni

Nejspíš si říkáte, že Chorvatsko vás v oblasti gastronomie nemůže ničím příliš oslnit. Můžete si však být jistí, že bez svých oblíbených pochoutek z domova se tu obejdete. Klasický český chléb sice schází, ale obchůdky vám nabídnou jiné, stejně dobré pečivo. V Chorvatsku se jí bílý chléb, a to nejen k snídani, ale i k obědu a večeři. V místních restauracích můžete ochutnat různé plody moře a pro méně odvážné jsou tady těstoviny, lasagne či pizza, podobně jako třeba v Itálii. Byla by však velká škoda neokusit nějakou zdejší specialitu. Ponořte se s námi do tajů chorvatské kuchyně právě teď!

Pobřežní a vnitrozemské chutě

Každá část Chorvatska má svou vlastní kulinářskou tradici. Místní kuchyně se vyznačuje složitější přípravou a množstvím výživných potravin, jako jsou všechny druhy masa a zeleniny, ovoce, obilí, mléčné výrobky a vejce.

Kouzelná restaurace v Chorvatsku

Kouzelná restaurace v Chorvatsku

Chorvatskou kuchyni lze rozdělit na pobřežní a vnitrozemskou. Není překvapením, že pobřežní oblasti oplývají rybami, plody moře a zeleninou. Hojně se používá ovoce a olivový olej. Právě zde převládají prvky italské kuchyně, zejména benátské. K hlavním lahůdkám patří grilované ryby, např. parmice pruhová, pražman zlatý či nevzhledný (leč dobrý!) mořský ďas. Z darů moře jsou v oblibě slávky, olihně, ústřice, krevety, humři i chobotničky.

Pobřežní chorvatská kuchyně

Pobřežní chorvatská kuchyně

Co se týče vnitrozemí, tam jsou základem zemědělské produkty – maso, luštěniny, obilniny. Jídla mají díky vlivu rakousko-uherské kuchyně středoevropský ráz. Silně patrný je i vliv kuchyně turecké. Masové chody doplňují chutné omáčky, používá se též červená paprika. Grilovaná masa se na jídelních lístcích objevují velice často, jelikož grilování obecně je nejčastějším způsobem letní přípravy pokrmů. Typické je potom ražniči a čevapčiči, další vhodná alternativa pro ty, které příliš nelákají dary moře. Přílohu mohou tvořit např. hranolky.

Vnitrozemská chorvatská kuchyně

Vnitrozemská chorvatská kuchyně

Ohledně národního chorvatského jídla panují spory, ale snad by se tak dle většiny obyvatel dala označit sušená šunka, jelikož nechybí v žádné restauraci. Podává se obvykle s olivami a ovčím sýrem, jenž pochází z ostrova Pag.

Dalmátský pršut

Dalmátský pršut

Regionální chorvatské speciality

K vyhlášeným pochoutkám v oblasti Istrie náleží bezpochyby lanýže, přičemž nejvzácnější je lanýž bílý. Jeho domovem je chráněný les u městečka Motovun. Poblíž něj najdete i restauraci, kde se pokrmy z lanýžů připravují. Skutečnou delikatesou je kozí sýr s lanýži, jemuž se říká fuži, dále těstoviny s restovanými houbami či takzvaná fritaja, omeleta s náplní doplněná divokým chřestem ze severu Istrie.

Motovun

Motovun

V chorvatské kuchyni neschází ani dobrá polévka. K nejznámějším se řadí mineštra, zeleninový vývar z brambor, fazolí, kukuřice a další zeleniny. Mezi populární chorvatská jídla patří pašticada, pomalu dušené hovězí maso podávané s noky.

Pašticada

Pašticada

Po celé Dalmácii se podává dalmatské brodeto, guláš z mořských plodů či ryb servírovaný s kukuřičnou polentou. Jinou specialitou, již by snad šlo označit rovněž za „guláš“, je žgvacet ze slepice. Maso se kombinuje s vnitřnostmi, např. s dršťkami. Typickým dalmatským jídlem je i buzara, omáčka z rajčat, bylinek a cibule připravovaná s rozličnými plody moře.

Buzara

Buzara

Osvěžující nápoje i dobrá vína

Nezapomínejme, že Chorvatsko je též zemí vína. Dalmácii proslavila např. bílá vína Pošip a Grk z Korčuly, červené víno Dingač a Postup z poloostrova Pelješac. Zkrátka nepřijdou ani milovníci piva. Z populárních ležáků jmenujme Ožujsko vyráběné v Záhřebu a Karlovačko z města Karlovac. Za horkého letního dne každý ocení osvěžující zmrzlinový nápoj sorbet ze sorbetové zmrzliny, pomerančové šťávy, sektu a vanilky. Lze ho vylepšit i kapkou likéru. K vyhledávaným letním drinkům patří rovněž bambus, červené víno s coca-colou, jemuž se u nás říká houba.

Chorvatské víno

Chorvatské víno

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín