Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Romantická cesta v Německu vás provede přírodou i krásnými městy

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber

Turistická trasa nazývaná Romantická cesta (Romantische Straße) vede z Würzburgu do Füssenu v Bavorsku. Byla otevřena v 50. letech 20. století v někdejší americké zóně. Dnes je nejznámější a nejoblíbenější rekreační trasou v Německu, proslulou hlavně mezi japonskými turisty. Ochutnejte místní pokrmy, načerpejte sílu z čisté přírody, zhlédněte představení pod širým nebem nebo si zahrajte golf!

Romantická cesta zabízí pobyt na čerstvém vzduchu, kulturu a dobré jídlo!

Romantická cesta je dlouhá 413 km a vede přes dvacet zajímavých historických měst (Rothenburg ob der Tauber, Augsburg, Landsberg am Lech ad.), okolo hradů a přes ohromující přírodní scenerie na území Bavorska i Bádenska-Württemberska. Spojuje tedy krásu přírody a kulturu, ale i pohostinnost. Její název vyjadřuje to, co mnozí turisté z domova i zahraničí vnímají při pohledu na zdejší středověká města či pohádkový zámek Neuschwanstein poblíž Schwangau u Füssenu. A tím je fascinace a pocit zvláštního návratu do minulosti. Směrem od severu na jih se krajina postupně proměňuje z malebných údolí řek, úrodné zemědělské půdy, lesů a luk do dramatické horské scenerie. Přijďte se sem potěšit významnými uměleckými akcemi, všemi druhy oslav a výtečnou regionální kuchyní!

Zámek Neuschwanstein

Zámek Neuschwanstein

Romantika na kole, autem i autobusem

Cestujete-li autem, karavanem nebo motocyklem, jednoduše sledujte hnědé značky, které spojují jednotlivá města podél trasy. Romantická silnice je kvalitní rekreační trasou, která je značena po celé délce v obou směrech. V současné době jsou však bohužel turistické trasy zahrnuty v navigačních systémech jen velmi skromně. Nespoléhejte se proto pouze na navigační pomůcky, ale opravdu raději sledujte hnědé značky, abyste se vyhnuli stresu a zbytečným komplikacím. Dostanete se tak k méně využívaným silnicím, na nichž si budete moci vychutnávat radost z různorodosti okolní krajiny a z jízdy napříč neznámými a čarovnými vesnicemi.

Hnědé značení Romantické cesty

Hnědé značení Romantické cesty

Cyklisté mohou sledovat zelené značky dálkové cyklostezky, dlouhé 440 km a vedoucí od Würzburgu do Füssenu. Jízda na kole podél Romantické cesty je bezpochyby fantastickým zážitkem. Jen těžko byste hledali intenzivnější způsob, jak strávit jednu z nejslavnějších a nejoblíbenějších dovolených v Německu. Umělecké i přírodní poklady jsou na cyklostezce seřazené za sebou jako perly na náhrdelníku a čekají jenom na to, až je objevíte. Historická stará městečka, středověké hradby s opevněnými věžemi a branami, barokní poutní kostely, římské opatství, to vše a mnohem více vykouzlí úsměv na vašich tvářích.

Hrad Harburg

Hrad Harburg

Modré znaky označují dálniční turistickou trasu. Ta je skutečným požitkem pro řidiče. Téměř 500 km prochází hezkou přírodou a kouzelnými vesnicemi i městy. Objevíte řadu mimořádných a inspirativních památek, dobře vyvedených z bílé cesty masové turistiky. Také je dobré vědět, že podél Romantické cesty fungují od dubna do října silniční autobusy, které mohou vozit jízdní kola. Rezervujte si je v předstihu a ony vás bezpečně dopraví k vytouženému cíli či zpět do výchozího bodu.

Würzburg

Würzburg

Možnosti ubytování na Romantické cestě

Dobře vybavené kempy na trase nabízejí návštěvníkům stany, karavany i motorové vozy, zkrátka vše, co potřebují k tomu, aby se jejich cesta mezi Würzburgem a Füssenem stala vskutku jedinečnou a nezapomenutelnou. Na výběr jsou různé kempy, např. Kalte Quelle ve Würzburgu, Lech-Camping v Augsburgu, Ludwigshof am See, Camping Brunnen ve Schwangau aj. Některá města, kupříkladu Rothenburg ob der Tabuer, Feuchtwangen, Dinkelsbühl či Donauwörth, mají k dispozici mládežnické ubytovny.

Dinkelsbühl

Dinkelsbühl

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín