Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rum nebo doutník? Nejlepší jsou na Kubě!

Rum nebo doutník? Nejlepší jsou na Kubě!

Rum nebo doutník? Nejlepší jsou na Kubě!

Mimo typické suvenýry - kubánský rum nebo doutníky - můžeme Kubu charakterizovat jako zemi hudby, tance a starých aut. Kubánská kultura jako celek je jednoduše nezapomenutelná a alespoň jedna návštěva tohoto historického ostrova rozhodně stojí za to!

Kubánský rum

Tradice výroby tohoto nápoje sahá až do daleké historie a začíná na polích s cukrovou třtinou. Otroci na těchto plantážích se naučili velmi efektivně zpracovávat i odpad z třtiny, vyráběli si tak vlastní alkohol se specifickou barvou i chutí. Tento proces výroby se postupem času stále zdokonaloval, až Facundo Bacardi začal otevírat palírny a pod stejnojmennou značkou produkoval rum ve velkém. Plány mu překazila až revoluce a znárodnění, kdy byly palírny zrušeny a výroba tohoto nápoje přesunuta pod značku Havana Club.

Havana Club

Havana Club

Dnes na Kubě můžeme ochutnat jedny z nejlepších rumů světa a to jen díky dlouholeté tradici, vynalézavosti a snaze místních obyvatel. Jednoletý bílý rum například tvoří základní ingredienci některých koktejlů, jako jsou Mojito, Cuba Libre, nebo Daiquiri. Velmi kvalitní jsou také víceleté rumy, mezi opravdové speciality patří třeba archivní, patnáctiletý rum.

Cuba Libre

Cuba Libre

Kubánské doutníky

Kvalitní tabák a tradiční ruční výroba – takto by se dala shrnout základní charakteristika každého kubánského doutníku, který pro Kubu představuje hlavní posilu zdejší ekonomiky. Kvalita tabáku je přitom hodně ovlivněna i místem, na kterém se tabákové plantáže nacházejí. Tabák roste v západní části Kuby a to v období od listopadu do března. Celá krajina je zde typická červenou půdou a četným množstvím trojúhelníkových sušáren. Na tabák zde narazíte všude okolo cest, nakouknout přitom můžete nejen do sušáren, ale také na samotnou výrobu doutníku. A podívaná je to opravdu nezapomenutelná – desítky baličů v malém prostoru sedí u svých stolečků a ručně balí každý kus. Od původní tradice, kdy balení probíhalo na kolenou Kubánek, se již ustoupilo, výroba je však dost autentická i tak. Práce je to těžká, ale i přes to velmi vyhledávaná, jelikož plat je v tomto odvětví velmi slušný.

Ruční výroba doutníků

Ruční výroba doutníků

Oblast Pinal del Rio je pro pěstování tabáku ideální především díky stálosti počasí. Pěstování jako takové je velice náročné jelikož je rostlina velmi náchylná na na změny počasí. Hotové výrobky – doutníky se pak dělí na různé druhy podle několika kritérií. Lišit se od sebe mohou délkou, průměrem, zakončením a samozřejmě cenou.

Tabáková plantáž na Kubě

Tabáková plantáž na Kubě

Atmosféra na Kubě

Hned na letišti vás přivítá rytmická hudba, která je pro tento ostrov zcela typická. Hudba a tanec vás již neopustí po celou dobu pobytu. Lidé si zpívají v ulicích, na náměstí, pro zábavu turistů i jen tak pro radost. A rozhodně to mají v genech – na široký repertoár kubánské hudby a tance mělo vliv hned několik národů. Španělé i afričtí otroci, ti všichni zde zanechali svůj odkaz a díky tomu jsou dnes Kubánci tak skvělí hudebníci.

Kubánci jsou skvělí hudebníci

Kubánci jsou skvělí hudebníci

O hudebním a tanečním nadání ví jistě mnozí z vás. Co však mnoho lidí neví je výroba jedné z nejlepších káv na světě. Dalším zcela typickým jevem pro toto místo jsou staré americké vozy, ačkoli tato pěkná tradice se pomalu ale jistě z Kuby vytrácí. Namísto amerických aut se po zdejších silnicích začínají v čím dál tím větší míře pohybovat právě české vozy Škoda.

V neposlední řadě si každý s Kubou pojí socialismus a Fidela Castra. I přes to však není třeba mít obavy, že na jeho sochy a plakáty narazíte na každém kroku. Mnohem častěji se setkáte s vyobrazením Ernesta Che Guevary, významnou postavou v rámci revoluce i celé Kuby.

Havana, Kuba

Havana, Kuba

Kuba v číslech

Obecně platí, že východ tohoto ostrova je levnější a čím více jdete na západ, tím více ceny rostou. Cenová hladina se zde však pohybuje podobně jako v České republice, pouze platy místních jsou v porovnání s náklady o dost nižší. Dle těchto kritérií se pak také člení jednotlivé kategorie zboží. Zatímco věci potřebné k běžnému životu jsou zde velmi levné avšak v omezeném množství, suvenýry a doplňky do domácností jsou považovány za luxus, za který si zde opravdu připlatíte. Pokud bychom byli konkrétnější, v levné restauraci zde seženete oběd přibližně za 110 Kč, půllitr piva vyjde tak na 35 Kč a za hodinu připojení na internet dáte zhruba 180 Kč. Vstupy do muzeí a na výstavy se pohybují okolo 100 Kč a pohled koupíte za 15 Kč. S vyšší sumou počítejte právě při nákupu tabákových výrobků nebo alkoholu – krabičku kvalitních doutníků Cohiba o 25 kusech pořídíte klidně za 14 000 Kč.

Trinidad, Kuba

Trinidad, Kuba

Kromě hlavního města Havany určitě stojí za návštěvu i okolní městečka – Varadero se skvělým jídlem a překrásnými plážemi, nebo Viňales a tabákové plantáže. Během ledna a února je zde ideální počasí na poznávání památek a pěší turistiku, sezona zde však trvá mnohem déle, od prosince do dubna. Při příjemných 25 stupních a minimálním množství srážek se jedná o ideální místo pro útěk ze zimy. Nutno však dodat, že tomuto období odpovídají i ceny, které se rapidně zvedají. Přes červenec  a srpen jsou zde teploty na svém maximu, je zde však jen málo turistů a tím snadněji naleznete ideální hotel. Ať už si vyberete kterýkoli měsíc, program zde budete mít rozhodně bohatý. Kuba je v podstatě velké muzeum a historie zde číhá doslova na každém kroku. Proto věřím, že vás toto romantické místo s krásnými plážemi, azurovým mořem, milými obyvateli a smyslnou hudbou všude kolem naprosto okouzlí.

Pobřeží Kuby

Pobřeží Kuby

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín