Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sagrada Família, velkolepý symbol Barcelony

Sagrada Familia, Barcelona

Sagrada Familia, Barcelona amelia soo

Sagrada Família je nejznámějším dílem katalánského architekta Antonia Gaudího a nejvyhledávanější památkou Barcelony, hlavního města Španělska. Práce na dosud nedokončeném chrámu Svaté rodiny stále probíhají, ale postupují pomalu, protože jsou od počátku financované pouze z darů a příspěvků. Gaudí věnoval svému vrcholnému dílu veškerého tvůrčího génia, ačkoli vytvořil řadu dalších originálních a bizarních staveb, které se mezi lety 1984 a 2005 staly součástí seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO.

Zajímavá historie chrámu Sagrada Familia

Počátky chrámu Svaté rodiny sahají do roku 1866, první kámen byl nicméně umístěn 19. března 1882, na svátek svatého Josefa. Tehdy započaly stavební práce trvající do dnešních dnů. Cílem neobyčejného stavebního díla bylo podnítit návrat k učení římskokatolické církve. Stavba byla zahájena na základě návrhu prvního architekta chrámu jménem Francisco de Paula del Villar y Lozano. Kvůli nesrovnalostem s promotéry však přešel projekt roku 1883 do rukou Antonia Gaudího, jenž mu věnoval hodně energie. V roce 1926 zemřel a ukázalo se, že by bylo nemožné pokračovat ve stavbě v jeho duchu. Nejspíš by totiž nezůstal u zbarvení přírodního kamene, jelikož miloval barvy a řada jeho prací vykazuje nadměrné používání pestrých tónů.

Detail stropu, Sagrada Familia

Detail stropu, Sagrada Familia SBA73

Krásná výzdoba a současný pohled

Gaudí z chrámu zamýšlel vybudovat poslední velkou svatyni křesťanství, takže je bohatý na křesťanské symboly. Osmnáct věží reprezentuje dvanáct apoštolů, čtyři evangelisty, Pannu Marii a nejvyšší z nich Ježíše Krista. Ta by měla být doplněna obrovským štítem, zatímco věže evangelistů budou obohaceny o jejich tradiční symboly: býka (sv. Lukáš), anděla (sv. Matouš), orla (sv. Jan) a lva (sv. Marek).

Věže Sagrada Familia

Věže Sagrada Familia

Gaudí chtěl také vybavit chrám třemi působivými fasádami: Narození, Umučení a Zmrtvýchvstání, přičemž každá by měla své čtyři věže. V roce 1935 byla ovšem stavba přerušena a do té doby se podařilo dostavět jen východní fasádu – Narození. Na jejích velkých dveřích si lze přečíst texty z Bible. Poměrně nedávno byla postavena úplně nová fasáda představující Kristovo utrpení. Místy je však poněkud v rozporu s Gaudího dílem a myšlenkou.

Fasáda chrámu Sagrada Familia

Fasáda chrámu Sagrada Familia Tony Hisgett

Celkové dokončení chrámu se plánuje na rok 2026, sté výročí smrti Antonia Gaudího. Bylo by to tedy 144 let od započetí stavby. Architekti se snažili dodržovat původní Gaudího plány co nejvěrněji.

Otevírací doba a vstupenky do Sagrada Familia

Chrám je přístupný od 9:00 do 18:00 (listopad až únor), do 19:00 (březen a říjen) nebo do 20:00 (duben až září). Během vánočních svátků mívá otevřeno pouze do 14:00. Třicet minut před závěrečným časem se už vstupenky neprodávají. Otevírací dobu a dny pro veřejnost může ředitelství výjimečně změnit v případě zvláštních událostí.

Kupte si vstupenku a pomozte dostavět chrám. Navštivte jej, aby se roku 2026 mohl naplnit dávný sen Antonia Gaudího. Zakoupit lze různé individuální vstupenky, například takovou, která vás zavede do věží. Vystoupáte po točitých schodech a vychutnáte si nejlepší pohledy na město, v jehož centru spatříte dům Milà, dům Batlló či Park Güell, totiž další Gaudího stavby. Tuto vstupenku si lze pořídit za 29 €.

Točité schodiště v Sagrada Familia

Točité schodiště v Sagrada Familia

Možná ale budete chtít spíše poznat práci a život Gaudího, pak si můžete za 24 € koupit lístek do chrámu a architektova muzea. V nabídce je také prohlídka s odborným průvodcem, rovněž za 24 €. Navštívit chrám je však možné i s audioprůvodcem. Můžete tak postupovat svým vlastním tempem, a to pouze za 22 €. Nejlevnější možností je základní vstupenka, zahrnující pouze přístup do chrámu za 15 €.

Bezplatný vstup mají děti do deseti let, osoby se zdravotním postižením, nezaměstnaní (každou středu po 14:00), nositelé průkazu Barcelona Press aj. Slevy mohou uplatnit studenti a důchodci.

Interiér Sagrada Familia

Interiér Sagrada Familia Wikimedia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín