Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Santo Domingo, město koloniálních památek s úžasnou atmosférou

Santo Domingo

Santo Domingo

Santo Domingo je hlavním a největším městem Dominikánské republiky. Leží na jižním pobřeží ostrova Hispaniola. V současnosti je hned po kubánské Havaně nejlidnatějším městem Karibiku. Toto kulturní, obchodní i vzdělanostní centrum země je zároveň nejstarším městem Nového světa. Díky tomu se může pyšnit mnoha prvenstvími, např. první katedrálou, univerzitou i nemocnicí na americkém kontinentě.

Santo Domingo je městem kultury a působivých koloniálních památek. Jeho návštěvníci získají dojem, jako by se vrátili v čase o několik století zpátky. To je dáno i velkou péči, která je vynakládána na údržbu památek. Santo Domingo s třemi stovkami muzeí, galerií a divadel je tím pravým místem pro každého, kdo miluje kulturu a rozmanité akce (koncerty, hudební či divadelní festivaly apod.).

Koloniální zóna chráněná UNESCEM

Historické jádro Santa Dominga na západním břehu řeky, tzv. koloniální město, bylo roku 1990 zapsáno na seznam Světového kulturního dědictví UNESCO. Právě v této koloniální části najdete ony proslulé pamětihodnosti, k nimž patří pevnost Ozama či nejstarší katedrála, univerzita a nemocnice na americkém kontinentě. Kromě toho zde naleznete dům Kolumbovy rodiny, několik kostelů, měšťanských domů a paláců z počátků evropské kolonizace. Koloniální město, založené roku 1498, se stalo vzorem takřka všech městských plánovačů v Novém světě.

Koloniální zóna Santo Dominga

Koloniální zóna Santo Dominga

Pevnost Ozama

Hrad ze 16. století stojí nad stejnojmennou řekou při vstupu do města. Je nejstarší vojenskou stavbou na obou amerických kontinentech, v jejímž centru se nachází Věž pocty (Torre del Homenaje). Hrad byl postaven proto, aby strážil vstup do Santa Dominga a bránil jej před útočníky přicházejícími po moři. Stavba začala roku 1502 a byla provedena natolik dobře, že hrad sloužil jako vězení až do 60. let 20. století. Tehdy byl přestavěn a zpřístupněn veřejnosti. Uvnitř budovy je díky tlustým stěnám poměrně chladno, což dělá ze stoupání na vrchol věže příjemný zážitek i během horkých letních dnů.

Pevnost Ozama v Santo Domingu

Pevnost Ozama v Santo Domingu

Katedrála Santa María la Menor (Primada de América)

Stavba nejstarší americké katedrály začala roku 1512 a dokončena byla v roce 1540. Papež Pavel III. ji o šest let později pozvedl na první arcibiskupskou katedrálu Nového světa. Vyznačuje se zlatavě zbarvenou vápencovou fasádou a kombinuje prvky gotického a barokního stylu. Má krásný vysoký oltář, vyřezávaný ze stříbra, a vynikající uměleckou sbírku starobylého nábytku, pohřebních památek i šperků. Je zřejmé, že tu kdysi byly umístěny pozůstatky Kryštofa Kolumba, před jejich posledním odpočinkem ve Faro a Colón (Kolumbově majáku). Ten byl postaven roku 1992 na oslavu výročí 400 let od přistání Kolumba v Americe.

Katedrála Santa María la Menor

Katedrála Santa María la Menor

Palác Alcázar de Colón

Alcázar de Colón je jednou z nejzajímavějších staveb města, a to z toho důvodu, že zde kdysi pobýval Diego Kolumbus, syn slavného mořeplavce, společně s manželkou Marií de Toledo. Diego se zasadil o to, aby bylo město hlavním střediskem španělského impéria v Novém světě. V paláci si lze prohlédnout přibližně dvacet sálů s rozsáhlou sbírkou dobového nábytku, obrazů a hudebních nástrojů. Jedná se bezpochyby o nejvýznačnější sbírku evropských pozdně středověkých a renesančních uměleckých děl v Karibiku.

Palác Alcázar de Colón

Palác Alcázar de Colón

Co dalšího byste měli v Santo Domingu navštívit?

Milovníci nákupů ocení živou obchodní a turistickou oblast Malecón, v níž se nachází řada hotelů, nebo nákupní centrum Agora ve středu města. Pěkné historické místečko v centru, ideální k relaxaci, představuje Parque Independencia. Jedna z významných kulturních památek z dob koloniální éry na Hispaniole dnes slouží jako muzeum – Museo de las Casas Reales. Patrně nejstarší kamennou budovou Nového světa (1502) a stále stojící je Casa del Cordon s pěkně vyřezávaným rámem dveří. A na závěr si dopřejeme malou zajímavost – turistický vláček Chu Chu Colonial. Proveze vás centrem během pětačtyřiceti minut a umožní vám zhlédnout četné památky, kostely i parky. Jezdí každý den od 9:00 do 17:00.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín