Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schloesserland Sachsen: Objevte Moritzburg, kde se točila Popelka

Zámek Moritzburg v Sasku

Zámek Moritzburg v Sasku © Peter Hirth

Tajuplné fantastické postavy, které v noci rejdí v parku, dobrodružné prohlídky sklepení s průvodcem, sebevědomou Popelku i saskou šlechtu – to všechno a ještě něco navíc můžete objevit na zámku Moritzburg.

V roce 1723 začala velká přestavba renesanční stavby na barokní lovecký zámek a letohrádek. Kurfiřt August Silný tu měl v plánu pořádat své bujaré slavnosti a holdovat lovu. Jeho snem bylo vybudovat Dianin chrám, obklopený oborou se lvy, gepardy a zubry. K exotickým slavnostem měly patřit také opulentní bankety a inscenované námoří bitvy na zámeckém rybníku.

Vyberte si nejvýhodnější zájezdy do Saska

Na vnitřním zařízení sedmi sálů a více než 200 místností se podíleli nejlepší saští řemeslníci a umělci. Celkové umělecké dílo vyniká velkolepou architektonickou čistotou a krajinnou harmonií. Dnes je Moritzburg známým místem setkávání milovníků saského baroka a míšeňského porcelánu. A každou zimu tady otvírá brány oblíbená výstava Tři oříšky pro Popelku. Zámek Moritzburg byl totiž kdysi autentickým místem natáčení snad nejoblíbenější filmové pohádky všech dob.

Augustův mýtus

Tajuplný Moritzburg, sídlo Augusta

Tajuplný Moritzburg, sídlo Augusta © Steffen Lohse-Koch

Pro Sasko se stal v průběhu historie otcem země, velkým stavebníkem, mecenášem umění, neúnavným milovníkem, lvem salonů, ohýbačem podkov a polským králem. August Silný, kdysi saský kurfiřt, má dnes téměř vlastnosti supermana.

Destinace pro fajnšmekry: Sasko nejsou jen nákupy v Drážďanech

Čtěte také:

Destinace pro fajnšmekry: Sasko nejsou jen nákupy v Drážďanech

K 350. výročí narození Augusta Silného v roce 2020 otevírá země zámků Sasko speciální expozici. Jejím námětem není historický August, ale je zde předestřen August Silný přikrášlený, glorifikovaný... a zcela nereálný. Co z něj lidé během uplynulých 280 let udělali? Jaké hodnoty někdejší saský kurfiřt symbolizoval a symbolizuje? Rozpleťte vlákno mýtů opředené kolem Augusta na zámku Moritzburg. Anebo objevte rovnou celé Sasko, kouzelnou zemi zámků!

Bažantí zámeček 

Rokokový bažantí zámeček

Rokokový bažantí zámeček © Jonas Walter

V naprosto idylické poloze, oklopen zelenými lukami a tichými lesy, vzdálen jen pár minut pohodlné chůze od zámku Moritzburg, leží stejnojmenný bažantí zámeček. Opulentní je už samotná příjezdová cesta; saský dvůr tady vybudoval hotový ráj. Potkáte jezerní krajiny, miniaturní přístav a také jediný maják v Sasku. Rokokové sídlo využívali kurfiřti a králové nejraději pro své opojné slavnosti. 

Severní moře volá: Objevte laskavé kouzlo Dolního Saska

Čtěte také:

Severní moře volá: Objevte laskavé kouzlo Dolního Saska

Bažantí zámeček je pokládán za poslední saský zámek dochovaný v originálním slohu drážďanského rokoka. Johann Daniel Schade vystavěl na sotva 14 čtverečních metrech mistrovské architektonické dílo. Tříletá renovace s podporou World Monument Funds Europe a nadace Ostdeutsche Sparkassenstiftung zachránila celosvětově jedinečné obložení stěn z per, slámy a čínských výšivek. Bažantí zámeček v Moritzburgu tak patří k nejvýznamnějším německým památkám. Prohlídky probíhají v malých skupinách (max. 10 osob). Doporučujeme rezervaci. 

Praktické info:

Příjezd:

A4: Sjezd Dresden-Wilder Mann

A13: Sjezd Radeburg

Otevírací doba:

duben – listopad 2019: otevřeno denně 10:00–18:00

listopad – březen 2020: Tři oříšky pro Popelku úterý–neděle 10:00–17:00 (poslední vstup v 16 hod)

www.schloss-moritzburg.de

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín