Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sedm sester, osm útesů v Anglii

Seven sisters Country Park

Seven sisters Country Park

Potřebujete si odpočinout od každodenních starostí? Neexistuje lepší terapie, než klidný pobyt v přírodě. A právě na takový typ dovolené je nejlepší návštěva Anglie. Ta je známá především díky Londýnu, avšak nabízí mnohem více než jen zábavu a památky.

Národní park Seven sisters Country Park láká hned na několik krásných míst, jeho součástí je však především osm křídových útesů, se kterými se pojí zajímavý příběh. Přestože jejich název je Sedm sester, počet útesů neodpovídá – pojmenování totiž není odvozeno od počtu skal, ale od počtu sester, které měly mezi útesy postavených sedm domů, v nichž žily.

Filmové útesy

Vstupní branou do Anglie jsou Bílé útesy doverské, které jsou, stejně jako Sedm sester, křídového původu. Tyto útesy velmi často figurují ve filmech a Sedm sester lze považovat za jejich neméně úspěšné zástupce. To je možné díky podobnosti obou útesů, jediný rozdíl je jen v poloze.

Sedm sester leží na jižním pobřeží Anglie jako součást hrabství Východní Sussex - konkrétně mezi městy Seaford a Eastbourne. V okolí se tak nachází hned několik dalších zajímavých míst, jako je například mys Beachy Head.

Mys Beachy Head

Mys Beachy Head

Kouzelné křídlové útesy a krásná příroda která se na nich rozprostírá je přímo ráj pro fotografy a to ve kterémkoli ročním období. Jedná se navíc o útesy takových rozměrů, že jsou vidět snad za každého počasí. Tyto sněhobílé útesy se přitom do dnešní podoby formovaly mnoho let, nejprve pod mořskou vodou z vápenatých částí mořských řas a mušlí. Takovýto je tedy základ útesů, jejichž nejvyšší bod je dnes ve výšce 77 metrů nad mořem.

Díky všem těmto vlastnostem je zmíněný národní park vhodný pro celou škálu činností – můžete se zde jen tak procházet, jezdit na kole, sledovat ptactvo nebo se třeba plavit v kánoi.

Sedm sester

Sedm sester

Od útesu k moři

Za návštěvu rozhodně stojí i nedaleký Brighton, přímořské město, které je proslulé především krásnými plážemi. Posezení s přáteli či piknik na jedné z těchto vyhlášených pláží patří bezpochyby k nejlepšímu druhu relaxace vůbec. Mimo to jsou zde k vidění také překrásné a velmi dobře udržované zahrady nebo indický palác. Velký dojem na vás jistě udělají i místní obyvatelé, jelikož mají ve světě pověst těch nejmilejších hostitelů vůbec. Jsou velmi milí, ochotní a pokud vás na ulici někdo z nich zastaví, nejspíš to bude proto aby vám poradili nebo vám alespoň popřáli pěkný den. Brighton je tedy místo plné pozitiv a tolerance, také díky těmto vlastnostem se jedná o oblíbené místo k životu pro homosexuální páry.

Indický palác v Brightonu

Indický palác v Brightonu

Ať už tedy preferujete procházky v přírodě nebo setkávání s lidmi a poznávání nových kultur, tato oblast vám má opravdu mnoho co nabídnout. Nezapomeňte si tedy do kufru přibalit pár pohodlných bot, ve kterých celou tuto krásu prozkoumáte. A pokud zapomenete mapu, vadit to určitě nebude – zdejší lidé vám cestu rádi poradí.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín