Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sella Ronda- světoznámé lyžařské středisko v Itálii

Sella Ronda

Sella Ronda

V představách každého lyžaře se určitě najde obraz, na kterém projíždí tichou zasněženou krajinou a kochá se při tom krásnými panoramaty uprostřed všudypřítomných hor a lesů. V reálném životě pak dále myslí na to, aby vybral místo vhodné pro svoji rodinu, místo kde si bude moci ukrátit čas s přáteli, místo s velkým množstvím rozmanitých sjezdovek. Pokud i vy chcete spojit příjemné představy s realitou, návštěva Sella Rondy je pro vás to pravé.

Středisko Sella Ronda patří mezi oblíbenou lyžařskou atrakci již dlouho. Na bezmála 250 sjezdovkách o celkové délce 400 kilometrů můžete za jeden jediný den objet horský masiv Gruppo del Sella. Na území tohoto dnes světoznámého střediska se dříve rozkládaly 4 oddělené lyžařské areály, jejich propojením však vznikla trasa, kde si užijete mnohem více, než jen lyžování. Okruh je rozdělen celkem na 2 trasy - ve směru a proti směru hodinových ručiček. Díky tomu máte jistotu, že žádnou sjezdovku nemusíte projet dvakrát, stačí pohodlně objet naplánovaný okruh.

Jak návštěvu Sella Rondy naplánovat?

Protože se jedná v rámci Itálie o jediné takto široce propojené lyžařské území, turisté se mnohdy oprávněně obávají velkého množství ostatních návštěvníků na každém kroku. Pokud chcete mít sjezdovky převážně pro sebe, je nutné dobře rozvrhnout nejen období, ale také konkrétní dny, kdy sem za lyžováním vyrazíte. Na projetí stezky oběma směry je dobré si vyčlenit dva dny, zdatný lyžař projede trasu jedním směrem přibližně za 4 hodiny. Turisté si většinou takto rozvrhnou hned první dva dny turnusu, dokud mají dostatek sil. Z toho plyne, že největší nával lze čekat vždy ze začátku týdne, naopak v sobotu se většinou mění turnusy a vysoký počet turistů se ze sjezdovek přesouvá do silničních kolon.

Val Gardena, Sella Ronda

Val Gardena, Sella Ronda

Co si na dovolenou v Sella Rondě přibalit?

Jelikož je hlavní sezona této destinace přibližně od prosince do konce dubna, teplé oblečení a lyžařská výbava je samozřejmostí. Na území střediska naleznete přes 200 různých lanovek a rychlovleků. K pohodlnému projetí areálu a možnosti čerpat všechny nabízené služby vám rozhodně pomůže zakoupení skipasu. Nejvýhodnější je celodenní vstupenka Dolomity Superski, která dospělého vyjde na 48 eur, pro děti je cena 34 eur v sezoně. S tímto skipasem se vám navíc zpřístupní dalších sto kilometrů sjezdovek v Marmoladě, Alpe di Siusi a dalších. Do zavazadla si tedy nezapomeňte přibalit dostatek financí na tyto výdaje, nebo se nebojte zeptat vašeho prodejce na zakoupení zájezdu se skipasem v ceně.

Jednotlivé oblasti střediska Sella Ronda

Alta Badia - ideální místo jak pro rodiny s dětmi, tak pro zkušené lyžaře. Alta Badia nabízí rozmanité druhy sjezdovek ve výšce nad 1 500 metrů nad mořem. Asi nejznámější sjezdovkou je zde Gran Risa, po které se tradičně každý prosinec jezdí Světový pohár.

Val Gardena - toto středisko jde naproti technice - díky umělému zasněžování se jedná o oblíbenou destinaci především pro jarní lyžování. V reálu si toho však užijete mnohem více, můžete si zde vyzkoušet slalom, běžkovat, nebo si odpočinout a využít některý z mnoha stánků s drinky a občerstvením.

Arabba - oblast ležící v nadmořské výšce přes 3 000 metrů nad mořem je poměrně náročná a vhodná pro zkušené lyžaře. Nejvyšší bod Punta di Penia je pak oblíbeným místem pro horolezectví.

Val di Fassa E Carezza - čtvrtou a poslední oblastí, která tvoří Sella Rundu, je toto středisko ležící mezi horskými masivy Gruppo del Sella a Marmolada.

Lyžování v Sella Rondě

Lyžování v Sella Rondě

Pokud jste přece jen přijeli i kvůli jiným zážitkům než jen kvůli lyžování, můžete do svého programu určitě zahrnout i návštěvu okolních vesniček, lanovkou vyjet na Marmoladu a prohlédnout si ledovec, nebo využít wellness služby z hotelových nabídek. Ať už se poté budete dívat z pohodlí vašeho pokoje, nebo z vrcholku ledovce, při pěkném počasí si rozhodně nenechte ujít pohled na majestátní vrcholky Dolomit obklopené malými mráčky - pokud se vám ke všem zážitkům z lyžování a výletů naskytne ještě tento dech beroucí pohled, mohu vám zaručit, že se do Sella Rondy zamilujete.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín