Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sigiriya – vystoupejte až na vrchol Lví skály

Lví skála – Sigiriya

Lví skála – Sigiriya

V samém srdci ostrova Srí Lanka (severně od Dambully) hrdě ční nad horizontem 200 m vysoká, majestátní Lví skála – Sigiriya, pojmenovaná podle obrovské sochy lva, ze které se do dnešních dní dochovaly pouze tlapy.

Stoupání k budhistickému klášteru na vrcholu

Stoupání k budhistickému klášteru na vrcholu

Na jejím vrcholu se nachází pozůstatky rozsáhlého palácového komplexu, vybudovaného podle legendy v 5. století králem Kasyapu, který se poté, co zavraždil svého otce, opevnil na skále a krutě vládl zemi dlouhých 18 let. Kasyapův bratr Magallan chtěl pomstít otcovu smrt a povolal početnou armádu. Kasyapu ve strachu ze zatčení spáchal sebevraždu. Ve skutečnosti zde stál již o několik století dříve budhistický klášter, který čekal na své znovuobjevení až do 19. století.

Lví skála – Sigiriya

Lví skála – Sigiriya

V dnešních dnech je Sigiriya považována za nejvýznamnější památku v zemi (v roce 1982 zařazena na seznam světového kulturního dědictví UNESCO) a po vystoupání strmého schodiště (600 schodů) se před návštěvníky rozprostře rozsáhlý areál královských zahrad, lví skála vystupující z tropické džungle, dech beroucí výhled na půdorys celého paláce (kamenný trůn, nádrže na vodu) i největší skvost celého objektu – unikátní malby polonahých sigirijských dívek, na jejichž výrazných křivkách spočine s potěšením zrak nejednoho muže. Portréty původně pokrývaly celou skálu a znázorňovaly rozsáhlý harém krále Kasyapy nebo uctívané bohyně vznášející se na obláčcích. Z původních 500 fresek se do dnešních dnů dochovalo jen 21 portrétů.

Malby polonahých sigirijských dívek

Malby polonahých sigirijských dívek

Zajímavým zpestřením jsou také tlupy divokých makaků, žebrajících o něco k snědku.

Žebráčtí makaci v zahradách

Žebráčtí makaci v zahradách

Královské zahrady jsou rozděleny do tří částí. Vodní zahrada upoutá především spletí jezírek, zavlažovacích kanálů či vodotrysků (některé jsou dosud funkční), uspořádaných v zajímavé geometrické obrazce. Zahrada kamenů je tvořena mnoha obrovskými balvany i menšími úlomky skal, rozmístěnými v nahodilých obrazcích, vytvářejících zajímavý protiklad symetrické spodní zahradě. K vidění jsou také pozůstatky obydlí dávných mnichů. Terasové zahrady jsou ohraničené prostornými skalními převisy, z nichž je nádherný panoramatický výhled do krajiny.

Terasové zahrady

Terasové zahrady

Další zastávkou jsou zrcadlové stěny s tisícovkami vyrytých vzkazů od  návštěvníků ze 7. až 13. století, jejichž překlady jsou ke shlédnutí v nedalekém muzeu. Odměnou za krkolomný sestup ze skály může být pohled do jedinečného jeskynního komplexu Kobří kápě, který vděčí za svůj název podobnosti s obávaným hadem. Za pozornost stojí pozoruhodně zachovalé květinové malby a nápisy ze 2. století.

Kobří kápě

Kobří kápě

Vstup do areálu je zpoplatněn (3690 lkr) a pro návštěvníky je k dispozici sociální zařízení, občerstvení, obchod se suvenýry, půjčovny deštníků či slunečníků i nově postavené muzeum, zajímavě zakomponované do okolní krajiny. Je třeba se mít na pozoru před některými místními průvodci, kteří nabízejí své služby velmi sugestivně a mohou svým neodborným výkladem či nabídkou suvenýrů znepříjemnit chvíle strávené na tomto magickém místě. Během celé prohlídky jsou k vidění gigantická vosí hnízda, přilepená na skalách (návštěvníci jsou na jejich výskyt upozorňováni varovnými cedulemi).

Gigantická vosí hnízda

Gigantická vosí hnízda

Ideálním časem pro návštěvu komplexu je brzké ráno nebo podvečer. V tuto dobu zde ještě nejsou davy turistů a je možné si naplno vychutnat atmosféru posvátné hory. Měkké světlo zapadajícího či vycházejícího slunce dodává místu náležitou majestátnost a kromě rozsáhlých plání jsou k vidění také četná pohoří i okolí města Kanda. Sigiriya je velmi oblíbená také mezi místními obyvateli, kteří ji považují za posvátnou.

Západ slunce ze Lví skály

Západ slunce ze Lví skály

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín