Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Souostroví Sokotra je perlou Indického oceánu

Sokotra

Sokotra

Sokotra je souostroví čtyř ostrovů – jednoho stejnojmenného a dále Abd al-Kúrí, Samhah a Darsy. Je součástí Jemenské republiky. Leží v severozápadní části Indického oceánu, přibližně 240 km od východního pobřeží Somálska. V roce 2008 byla zařazena na Seznam světového dědictví UNESCO. Prohlédněte si zdejší nádherné pláže a různá tajemná zákoutí, jeskyně i sladkovodní jezírka a mnoho dalšího.

Největším bohatstvím Sokotry je rozmanitá příroda

Sokotra je významná hlavně mimořádně bohatou faunou a flórou. Devadesát procent druhů plazů nežije nikde jinde na světě. Místo podporuje i globálně významné populace ptáků, včetně řady ohrožených druhů. Mořský život je rovněž velmi pestrý, žije zde na 730 druhů pobřežních ryb, 300 druhů krabů, humrů a krevet a na 250 druhů korálů.

Úžasná fauna Sokotry

Úžasná fauna Sokotry

Jednotlivé ostrovy jsou jako šperky Jemenu. Je to skutečně oblast botanických a zoologických pokladů, chráněných mnoha generacemi ostrovanů, kteří stále udržují při životě jedinečné kulturní tradice země. Po staletí stálo souostroví mimo pozornost průzkumníků a přírodovědců, ale to se koncem 90. let změnilo. Charakter Sokotry nyní přitahuje nejen zájem vědců a odborníků, ale i nadšence do ekoturistiky.

Stromy dračí krve na Sokotře

Stromy dračí krve na Sokotře

Cestovní ruch se tu stále rozvíjí. Pořádají se prohlídky souostroví ve spolupráci s místními průvodci, kteří mají dlouholeté zkušenosti s turisty z různých zemí. Mohou vám ukázat nejatraktivnější místa na ostrovech, vyprávět vám o svém jazyce a kultuře nebo pro vás organizovat různé zajímavé programy.

Turistické atrakce Sokotry

Písečné duny Stero jsou skvělým místem pro pořizování fotografií. Pokud sem přijedete při západu slunce, můžete udělat skutečně skvělé snímky. Máte-li zájem o špetku kultury, vydejte se do muzea Sokotry nedaleko kempu Rush Camping. Ten se mimochodem vyznačuje přátelským personálem. Poblíž se nalézá jeskyně Hoq.

Písečné duny Stero, Sokotra

Písečné duny Stero, Sokotra

Sokotra se pyšní nekonečnými čistými plážemi. Jsou ale přístupné pouze lodí, nelze se k nim dostat autem. V letním období jsou perfektní vlny pro surfování. Na jedné z místních pláží, jíž se říká Qadama, se můžete setkat s mnoha želvami, které se tudy plazí za noci mezi červnem a červencem. V údolí Muri, nedaleko od letiště, je obzvláště krásná pláž. Její kouzlo si nejvíce vychutnáte při západu slunce.

Pláž Rosh, Sokotra

Pláž Rosh, Sokotra

Co všechno se dá dělat na Sokotře?

Sokotra je ideálním místem pro milovníky trekkingu. Jsou tu četné trasy pro pěší, které vám umožní lépe se seznámit s přírodou i obyvateli. V nejžhavějším období je dobré držet se pohoří Haghier. Existují různé trekkingové trasy, z nichž můžete vybírat v závislosti na svých možnostech a zájmech. Mohou trvat od jedné hodiny do dvou týdnů. Pro ty, kdo chtějí vidět vnitrozemí Sokotry, jsou v nabídce i cesty s velbloudy. Ti se používají k přepravě osobních věcí, vody a zásob, takže se můžete naplno věnovat malebným sceneriím a úchvatným výhledům. Noci přečkáte ve stanech a budete si vychutnávat jídlo připravené vašimi průvodci.

Trek kaňonem Wadi Dirhur, Sokotra

Trek kaňonem Wadi Dirhur, Sokotra

Nadšenci do potápění budou také spokojení. Nejlepším časem pro tuto aktivitu je období od září do října a od března do května, kdy se moře a vítr uklidňují. Jedním z nejzajímavějších míst pro potápění je „Sunrise“ Wrack, ležící v hloubce 25–27 metrů u písečného dna v zálivu Shuab. K dalším zajímavým oblastem patří např. Adho se dvěma místy pro potápění s ponory do 30 m. Oblíbené je i potápění na ostrovech Darsa a Samhah.

Potápění na Sokotře

Potápění na Sokotře

Mezi vyhledávané aktivity náleží dále kitesurfing, freediving, windsurfing a plachtění. Pořádají se taktéž různé potápěčské expedice, profesionální výlety a rybářské výpravy. Každou rybářskou výpravu doprovází dva světoví rybářští průvodci. Zdá se také, jako by Sokotra byla speciálně upravena pro neobvyklou zábavu zvanou sandboarding. Tuto novou atrakci, při níž se zájemci projedou na deskách po písečných dunách, smí vyzkoušet každý. Jednoduchý výcvik probíhá na malém kopci, načež se pokračuje ke kopci vyššímu, kde už lze dosáhnout větší rychlosti. Následuje speciální „bobová dráha“ s několika otáčkami.

Sandboarding

Sandboarding

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli formu zábavy, pobyt na Sokotře si jistě užijete!

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín