Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Špagety Carbonara: recept na pravou italskou pochoutku

Špagety Carbonara

Špagety Carbonara Shutterstock

K tomu, abyste se naučili uvařit dokonalé špagety carbonara nemusíte být brilantním kuchařem s letitou praxí. Italskou klasiku zvládne s přehledem připravit i dítko školou povinné. Postačí k tomu jen pár kvalitních čerstvých surovin, chvilka času a rázem se přenesete do prosluněných ulic italské metropole.

Kulinářský klenot z Říma

Fontána Di Trevi

Fontána Di Trevi Shutterstock

Lahodné špagety carbonara mají ve svém rodném listě zapsané právě jedno z nejkrásnějších evropských měst – Řím. Než se pustíte do vaření, můžete se na chvilku zasnít a představit si, jak se procházíte kolem ikonické Fontány di Trevi, pijete kávu v romantické kavárničce s výhledem na Pantheon nebo žasnete nad umem dávných mistrů v Bazilice svatého Petra. Věčné město má podobně jako Italy zbožňované těstoviny stovky různých podob. Narazíte tu na jedinečné památky, upomínající na bohatou historii místa, jehož počátky sahají až do roku 753 př. n. l., galerie představující moderní umění, omšelá předměstí, kam turisté příliš často nezabloudí i shon tradičních tržišť.

Právě tady nakupují italské hospodyně s oblibou tu nejčerstvější zeleninu, voňavé bylinky i olivový olej. Zkuste si během dovolené v Itálii přivstat a navštívit některý z trhů. Záhy pochopíte, že i výběr lilku či správné odrůdy rajčat může být tématem vzrušené debaty a všudypřítomné úsměvy jsou tou tajnou ingrediencí, která udělá i ze zdánlivě obyčejného talíře špaget jídlo hodné králů.

Ochutnejte Itálii

Na čtyři poctivé porce lahodné italské klasiky budete potřebovat:

Ingredience na špagety Carbonara

Ingredience na špagety Carbonara Shutterstock

  • 400 g kvalitních špaget ze semolinové mouky
  • 200 g italské Pancetty (můžete nahradit prorostlou anglickou slaninou)
  • 0,5 dcl panenského olivového oleje (ideálně italského)
  • 3 žloutky
  • 150 ml smetany
  • 100 g strouhaného parmezánu
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • hrst čerstvé bazalky
  • 2 stroužky česneku

Recept na dokonalé italské tiramisu

Čtěte také:

Recept na dokonalé italské tiramisu

Masožravci versus vegetariáni

Italská gastronomie

Italská gastronomie Shutterstock

Jedno ze základních pravidel italské kuchyně praví, že není radno zaměňovat ingredience. K tomu, abyste získali autentickou chuť pokrmu se skutečně dopracujete jen s využitím originálních přísad. Rozhodně však neuděláte chybu, když recept uzpůsobíte svým chuťovým preferencím. Nejste přílišným milovníkem uzenin? Žádný problém, uberte část Pancetty, nahraďte ji dvěma žloutky a přidejte čerstvou saturejku. Získáte krémovější konzistenci a překvapivě lehkou chuť. Před svými italskými přáteli však o vašem zlepšováku raději pomlčte. Láska k dobrému jídlu je nedílnou součástí italské kultury, podobně jako jižanská spontánnost, emotivní vystupování, polibky na obě tváře a časté komplimenty.

A jak tedy na dokonalé špagety Carbonara:

  1. Než se začne vařit voda na těstoviny osmažte v pánvičce s nepřilnavým povrchem na kostičky nakrájenou Pancettu (měla by mít zlatavou barvu a příjemně křupat), přidejte prolisovaný česnek a odložte stranou.
  2. V přiměřeně velkém hrnci uveďte vodu k varu, přidejte lžíci olivového oleje, sůl (lžičku na litr vody) a špagety. Vařte„al dente“, dle návodu na obalu. Těstoviny by neměly být rozvařené ani příliš tvrdé. Sceďte je a nechte v hrnci připravené na smíchání s omáčkou.
  3. Do pánvičky vlijte smetanu, rozšlehané žloutky, pepř a menší část nastrouhaného parmezánu. Krátce prohřejte (tekutina by se neměla vařit), přidejte odstavené horké špagety a promíchejte.
  4. Servírujte na talíř s osmaženou slaninou, zbylým parmezánem, mletým pepřem a čerstvou bazalkou.

Zájezdy do Říma

Smetanu si ve špagetách Carbonara dopřávají zejména v regionech severní Itálie. Na jihu byste se setkali spíše s mírně dietnější verzí, ve které se ke směsi žloutků a parmezánu přilije horká voda z uvařených těstovin, bleskově se promíchá a přidá k čerstvě scezeným špagetám. Oba způsoby přípravy vám zaručí lahodně krémovou omáčku a dokonalý chuťový zážitek.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín