Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělská Segovia láká na Disneyho hrad a akvadukt

Segovia, Španělsko

Segovia, Španělsko

Krásná Segovia leží ve středním Španělsku, přibližně 100 km severozápadně od Madridu, s nímž má dobré dopravní spojení. Je proto ideálním cílem jednodenního výletu z hlavního města. Přírodní krajina je definována suchými pláněmi, borovými lesy, údolími a širokým pásem hor. V Segovii se nachází několik významných historických památek, včetně majestátní katedrály a pohádkového hradu. Staré město a působivý římský akvadukt byly roku 1985 zapsány na seznam Světového kulturního dědictví UNESCO.

Segovia - město s bohatou historií a krásnými památkami

Za největší poklad Segovie je považován monumentální akvadukt. Impuls k postavení dali patrně římští císaři z dynastie Flaviovců. Stavba dosahuje výše 28 m a vyniká dvaceti tisíci opracovanými žulovými bloky. Celý akvadukt drží pohromadě jen díky důmyslnému rozložení jejich váhy.

Akvadukt v Segovii

Akvadukt v Segovii

Hrad Alcázar byl po požáru v roce 1869 přestavěn a získal svoji romantickou pohádkovou podobu, která mu zajistila značný zájem turistů. Ve světě se proslavil dokonce tolik, že studio Walta Disneyho zapracovalo jeho siluetu do svého loga a některých pohádek. Ve středověku byl oblíbeným sídlem kastilských králů. Zřejmě právě tady Isabela Kastilská přijala Kryštofa Kolumba a slíbila mu finanční podporu při jeho plavbách.

Hrad Alcázar, Segovia

Hrad Alcázar, Segovia

Další důležitou pamětihodností Segovie je vznešená katedrála stojící v těsné blízkosti Plaza Mayor. Je dílem proslulého španělského architekta Juana Gil de Hontañona, jehož inspirovala isabelská gotika.

Katedrála v Segovii

Katedrála v Segovii

Kdy do Segovie zavítat na návštěvu?

Teploty tady bývají o pět stupňů nižší než v Madridu, návštěva Segovie se tak stává příjemnou záležitostí i v létě. Město je nicméně nejkrásnější na podzim, kdy se jeho zelené háje mění v úchvatnou mozaiku mědi a zlata. Počasí výrazně ovlivňuje blízké pohoří Sierra de Guadarrama. Nejvyšší vrchol Peñalara je po většinu roku pokrytý sněhem, což umožňuje existenci několika lyžařských zařízení.

Podzimní Segovia

Podzimní Segovia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín