Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Specialisté na dovolenou radí: Žhavé destinace pro rok 2020

Dovolená 2020

Dovolená 2020 Shutterstock

Zasvěťte rok 2020 poznávání! Vyzpovídali jsme specialisty na dovolenou z Invia a máme pro vás horké tipy na destinace, které by vám letos rozhodně neměly uniknout. Ať už holdujete plážovým radovánkám, historii, dobrodružství nebo gastronomii, z našeho výčtu si rozhodně vyberete. 

Tajemná země: Albánie

Albánie

Albánie Shutterstock

Albánie byla pro okolní svět dlouho velkou neznámou. Horské masivy, starověká města, krásné pláže i místní kultura a gastronomie byly turistům zapovězeny. Po pádu komunistického režimu v roce 1991 se její brány otevřely, přesto zůstává pro většinu světa neobjevená. Vydejte se poznat místní panenskou přírodu, rozpadající se hrady, příjemné pláže i srdečnou pohostinnost místních obyvatel.

Objevte s námi tajemnou Albánii!

Země elfů: Island

Island

Island Shutterstock

Island, země ledu a ohně, nepřestává udivovat milovníky přírody ani nadšené cestovatele. Tento ostrov je doslova sopečnou laboratoří, ve které majestátní zemské síly utvářejí gejzíry, ledovcová jezera, ledem pokryté sopky a ledovce, hory i černé pláže. Na Island se jezdí za dobrodružstvím a objevováním. Místní věří v existenci elfů i trollů a ochotně vám povypráví více či méně uvěřitelné příběhy. Rozhodně při své návštěvě nevynechejte hlavní město Reykjavík, kde vás mimo jiné čeká výjimečná zajímavost: muzeum penisů.

Vydejte se do země elfů

Ostrov dvou národů: Kypr

Ostrov zahalený do pavučin starodávných mýtů se dělí na dvě části – jižní řeckou, kam můžete cestovat na občanku, a severní tureckou, kde musíte mít pas. Kypr je domovem středověkých zřícenin hradů, rozlehlých archeologických nalezišť kdysi mocných měst, ale i krásných dlouhých pláží. Je tak ideální zemí pro poznání dvou odlišných kultur, pestré ostrovní historie, božské gastronomie a plážového odpočinku na pláži v některém z krásných hotelových resortů. Dle pověsti se tu prý z mořské pěny zrodila bohyně krásy a lásky – Afrodita (pláž Petra tou Romiou v jižní část ostrova).

Zažijte devítichodové menu na Kypru

Plující zahrada: Madeira

Madeira

Madeira Shutterstock

Madeira je považována za nejkouzelnější ostrov Portugalska. Perla Atlantiku i ostrov věčného jara – tak je Madeira známá po celém světě a věřte, že nejde o nadsázku. Černé písečné pláže, burácející Atlantik, pestrobarevná bující vegetace, vysoké skalní stěny, tryskající potoky a všudypřítomné zavlažovací kanály dělají z ostrova opravdovou nirvanu. Oblíbeným cílem turistů jsou právě zavlažovací kanály zvané levady, které vedou vavřínovými lesy. Neváhejte, obujte pevné boty a vyrazte za dobrodružstvím!

Nespoutaná Madeira: Rajská zahrada uprostřed oceánu

Čtěte také:

Nespoutaná Madeira: Rajská zahrada uprostřed oceánu

Tisíc barev, vůní i chutí: Maroko

Maroko

Maroko Shutterstock

Pokud jste někdy navštívili Egypt či Tunisko, máte už asi nějakou představu, jak by mohla dovolená v Maroku vypadat. Nenechte se mýlit, Maroko těmto zemím podobné není ani trochu! Na každém rohu jsou tu patrné francouzské vlivy. Návštěva místních tržišť či procházka uličkami některého z královských měst (Rabat, Meknes, Fez či Marrakéš) vás zavede úplně do jiného světa. Obecně patří marocká města k nejzajímavějším na kontinentu. Země je navíc ideální surfařskou destinací a místní pohoří přímo vybízí k objevitelským výletům.

Nechte se okouzlit Marokem

Vzhůru na safari: Senegal

Senegal

Senegal Shutterstock

Ať už chcete poznat africkou kulturu nebo strávit čas sami se sebou a svými myšlenkami v přírodě, Senegal je to pravé místo. Tajemné město Saint-Louis v severním Senegalu vás naláká na koloniální architekturu a blízkost národních parků, mimo jiné je zapsáno i na seznamu světového dědictví UNESCO. Senegal zatím nepřetéká davy turistů, a tak si uchovává své jedinečné kouzlo. Můžete se vydat na safari, projet si kousek trasy slavné rallye Dakar, zaplavat si v růžovém jezeře nebo trávit celé dny na některé z krásných pláží.

Zamilujte se do Senegalu

Kouzlo solných plání: Kapverdské ostrovy

Kapverdy

Kapverdy Shutterstock

Kapverdské ostrovy nabídnou úchvatné solné pláně, liduprázdné široké pláže, klidné přímořské vesničky i ideální podmínky pro vodní sporty a potápění. Souostroví Kapverdy se skládá ze zhruba patnácti ostrovů a každý je jedinečný. Nejznámějšími z nich jsou právě ostrovy Boa Vista a Sal, kde najdete i velké hotelové komplexy. Na milovníky potápění čekají pod mořskou hladinou rejnoci, murény, růžové langusty, želvy i menší žraloci.

Zamilujte se do kouzelných Kapverd

Ráj národních parků: Černá Hora

Černá hora

Černá hora Shutterstock

Kulturní historie Černé Hory je stará více než 1500 let, pouhým okem ji můžete vidět v mozaikových podlahách římských vil, na okázalých pravoslavných klášterech, ve zdobení katolických kostelů, na elegantních minaretech mešit a mohutných pevnostech postavených mocnostmi, které o tuto zemi bojovali. Pro ty, kteří se zajímají o evropské dějiny, je to fascinující místo. Černá Hora však není pouze výletem historie, těšit se můžete na nedotčenou panenskou přírodu v podobě pěti národních parků, a samozřejmě bezpočet krásných pláží a zátok.

Prožijte pohádkovou dovolenou v Černé Hoře

Perla Indického oceánu: Zanzibar

Zanzibar, Tanzánie

Zanzibar, Tanzánie Shutterstock

Pláže Zanzibaru patří mezi nejkrásnější na světě. Můžete v klidu lenošit na jemném písku nebo šnorchlovat mezi hejny barevných rybek. Díky tropickému podnebí a jedinečné kultuře si ze Zanzibaru přivezete fascinující zážitky. Neměla by vám uniknout ani návštěva hlavního města Zanzibar City, jehož historické jádro Stone Town je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Na ostrově máte také jedinečnou možnost vidět na vlastní oči, jak se pěstuje koření – vanilkovníky, hřebíčkovníky, skořicovníky a další vás okouzlí na první přivonění!

Hýčkejte se na Zanzibaru!

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín