Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Specialistka na Řecko představuje kouzelné Kyklady

Santorini - výhled na sopečný kráter

Santorini - výhled na sopečný kráter

Souostroví Kyklady patří po právu titul nejkrásnějších ostrovů v Egejském moři. Malebné ostrůvky seřazené do kruhu (kyklos) se staly součástí bájí. Těšit se můžete na liduprázdné pláže, modrobílé domečky, úrodná pole, větrné mlýny, vinice, města s bujarým nočním životem a kdo ví, možná se právě tady skrývá i bájná Atlantida... Pojďme se podívat na ty nejzajímavější.

Mykonos

Větrné mlýny na ostrově Mykonos

Větrné mlýny na ostrově Mykonos

Tento ostrov je dokonalý chameleon. Na jedné straně divoké párty a na té druhé nádherné, téměř liduprázdné pláže, bílé vesničky a kostelíčky s modrými a červenými kopulemi. Mykonos je jedním z nejoblíbenějších středomořských ostrovů. Vděčí za to příjemnému klimatu s vysokým počtem slunečných dní, malebným modrobílým domečkům i dlouhým písčitým plážím svažujícím se do průzračných vod Egejského moře. Ostrov byl už v minulém století proslulý svými uvolněnějšími mravy a vznikl zde dokonce první gay club v Řecku. Na zdejších diskotékách, které málokdy končí dříve než před rozedněním, není problém zahlédnout některou ze zahraničních celebrit (zejména v hlavním městě Chora). Ideálním dopravním prostředkem pro poznávání ostrova je skůtr. Byla by škoda vynechat prohlídku historických větrných mlýnů (některé jsou stále funkční), ve kterých místní mlynáři zpracovávali obilí a pekli chléb pro místní obyvatele i posádky obchodních lodí.

Pláž Agios Stefanos, Mykonos, Řecko

Pláž Agios Stefanos, Mykonos, Řecko

Povrch ostrova je kopcovitý. V letních měsících je příroda velmi vyprahlá a tak přijde vhod návštěva některé z vyhlášených pláží. Pokud vyhledáváte klidnější zátoky s minimem turistů bude pro vás ideální pláž Agia Anna či Agios Stefanos. Oblíbené rušnější pláže s množstvím sportovních aktivit, diskotékami a bary jsou Kalo Livadi, Super Paradise či Omos.

Typická taverna ve městě Mykonos, Řecko

Typická taverna ve městě Mykonos, Řecko

Byl by hřích nenavštívit některou z místních taveren s bohatou nabídkou tradičních specialit (mousaka, králičí klobásy, mandlové pečivo).

Vydejte se s námi na Mykonos

Délos

Lví terasy na ostrově Délos, Řecko

Lví terasy na ostrově Délos, Řecko

V sousedství ostrova Mykonos se nachází ostrůvek Délos (3,6 km²), který tvoří pomyslné centrum kykladské oblasti. V dobách antiky byl hlavním náboženským a kulturním centrem v celé oblasti Egejského moře. Podle pověstí se tady nacházelo rodiště boha Apollóna a bohyně Artemidy. Milovníky historie potěší rozsáhlá archeologická naleziště (zapsány na seznamu UNESCO) s Apollónovou svatyní, lvími terasami, pestrými mozaikami a dobře vybaveným muzeem. Ve zdejším přístavu byl ve 3. století př. n.l. velký trh s obilím a otroky. O dvě století se ostrůvek vlivem častých pirátských nájezdů vylidnil. 

Specialistka na Řecko radí: Kde najít nejkrásnější pláže?

Čtěte také:

Specialistka na Řecko radí: Kde najít nejkrásnější pláže?

Milos

Nádherné skalnaté pobřeží u pláže Sarakiniko

Nádherné skalnaté pobřeží u pláže Sarakiniko

Milos lze snadno charakterizovat dvěma slovy: úžasné pláže. Samozřejmě jsou tady také tradiční vesničky s úzkými uličkami, taverny a báječná atmosféra, ale za srdce vás bezpochyby vezme členité pobřeží se 70 plážemi různých barev. Můžete si vybrat jestli chcete odpočívat na jemném bílém písku, barevných oblázcích, zlatavém štěrku, duhově zbarvených útesech u opuštěného sirného lomu či na vulkanickém tmavém písku. A to vše bez zástupů turistů. Na Milosu si budete připadat jako v ráji.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Náxos

Pláž Agia Anna, Naxos, Řecko

Pláž Agia Anna, Naxos, Řecko

Největší z kykladských ostrovů vyniká zejména díky nádherné přírodě. Vysoké hory padají k pobřeží lemovaném zlatavými plážemi. Tyrkysově zbarvené moře je oblíbeným cílem milovníků šnorcholování. K nejoblíbenějším plážím ostrova patří Agia Anna s pestrou nabídkou vodních sportů i večerní zábavy, Agios Prokopios protkaná písečnými dunami, komornější Kastraki či nudisty vyhledávaná Plaka.

Kostel Agii Apostoli, Naxos, Řecko

Kostel Agii Apostoli, Naxos, Řecko

Za návštěvu stojí dozajista také velmi úrodné vnitrozemí poseté vinicemi, olivovníky či fíkovníky. Zdatnější turisté mohou pokořit některé z místních pohoří (hora Zeus) s malebnými kostelíčky a kláštery. Odměnou jim bude překrásný panoramatický výhled do okolí. Nezapomenutelným zážitkem jsou místní tradiční slavnosti (obdoba našich dožínek) plné zpěvu a tance.

Mykonos: 6 důvodů, proč si tento řecký ostrov zamilujete

Čtěte také:

Mykonos: 6 důvodů, proč si tento řecký ostrov zamilujete

Amorgos

Tradiční domy ve městě Chora, Amorgos, Řecko

Tradiční domy ve městě Chora, Amorgos, Řecko

Nejvýchodnější v celém souostroví je tento 33 kilometrů dlouhý ostrov, který proslul zejména díky filmu Magická hlubina, ve kterém filmaři využili temně modrou barvu zdejšího moře. Ostrov byl osídlen už v roce 330 př. n.l. a tak je tady k vidění množství památek: byzantské kláštery (Chozoviotisse, Agios Georgios Valsamitis), pozůstatky antického osídlení (Pyrgos) či vodní věštírna svatého Valsamitise. Víno z místních vinic je díky vysokému obsahu cukru oblíbeným suvenýrem. Sytě modré moře si můžete vychutnat na některé z menších pláží lemovaných skalisky.

Vyberte si zájezd do Řecka

Santorini

Světoznámá Oia, Santorini, Řecko

Světoznámá Oia, Santorini, Řecko

Aneb to nejlepší na konec. Nejjižnější z ostrovů Kyklad je vlastně do moře propadlý vrchol sopky. Pozůstatek obrovské erupce (srovnatelná s výbuchem 160 000 bomb svržených na Hirošimu) byla inspirací pro legendu o bájné Atlantidě. Na okrajích kráteru jsou rozesety malebné domečky v tradičních modro-bílých barvách. Křivolaké uličky křižují všudypřítomní oslíci, kteří byli donedávna jedinými nosiči znavených turistů i zboží. Projížďka na jejich hřbetu dodá návštěvě Santorini tu správnou řeckou atmosféru. Ti méně odvážní mohou využít služeb moderní lanovky.

Red Beach, Santorini, Řecko

Red Beach, Santorini, Řecko

Turistická letoviska nabízí množství zábavy, ale hlavním lákadlem jsou místní pláže, které hrají všemi barvami (Red Beach, White Beach). Těmi nejznámějšími jsou dozajista větrná pláž Monolithos pokrytá šedým pískem, černá oblázková Avis či Perissa. Divokou krásu nabízí pláž Pori lemovaná rudými skalisky a tyrkysovým mořem. Unikátní mikroklima a vulkanický prach daly vzniknout vynikajícím odrůdám vinné révy. Téměř tři tisícovky let pěstování vína mapují expozice Muzea vína (Kamari). Nejkrásnější pohled na Santorini je z ruin starobylé Théry. Zdejší západy slunce na pozadí kráteru mají až magickou atmosféru.

Objevte Santorini všemi smysly

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín