Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Splněný sen: Zažijte dovolenou inspirovanou příběhy z knih

Zažijte dobrodružství, cestujte podle knih

Zažijte dobrodružství, cestujte podle knih Shutterstock

Vydejte se do lokalit, které znáte z knih! Podívejte se na místa, kterými plul Odysseus, když se vracel z Tróji. Projeďte se Orient expresem jako slavný detektiv nebo vyrazte do Divočiny na Pacific Crest Trail po vzoru spisovatelky Cheryl Strayedové. Zažijte dovolenou s nádechem literárního dobrodružství! 

Následujte ithackého krále na Korfu!

Božská pláž na řeckém ostrově Korfu

Božská pláž na řeckém ostrově Korfu Shutterstock

Pro většinu cestujících představuje návrat domů rychlý přesun. Pro hrdinu Homérova řeckého eposu to ale neplatí. Odysseova cesta z trojské války na rodnou Ithaku trvala kvůli bouřím a nebezpečným příšerám dlouhých deset let. Ne každý má tolik času, aby přesně kopíroval jeho dobrodružnou trasu. Můžete se ale zaměřit třeba jen na poslední úsek a prozkoumat vesničky na malebném ostrově Korfu, kde se hrdina setkal s pohostinnými Fajáky. Ti mu poskytli loď, kterou pomstychtivý Poseidon proměnil v kámen. U pobřeží Korfu tak vznikl ostrůvek Pontikonisi.

Objevujte: Nejvýhodnější zájezdy do Řecka

Dalším tipem na zajímavý výlet je klidný ostrůvek Paxi na jihu, kam se pohodlně přesunete dostat trajektem. Proslýchá se, že tato zelená oáza je vlastně bájná Aiaia, ostrov čarodějky Kirké. Ta proměnila pomocí prokletého vína polovinu Odysseovy posádky v prasata. Vrcholem vaší cesty by pak mohla být plavba do samotné Ithaky. V tamním přístavu vás přivítá Odysseova bronzová socha.

Vystopujte inspektora Poirota

Železniční stanice Haydarpasa, Istanbul

Železniční stanice Haydarpasa, Istanbul Shutterstock

Cestování vlakem přináší mnoho příjemných zážitků: poklidnou jízdu krajinou, malebné výhledy, výkřik oběti vraždy uprostřed spletitého spiknutí… Počkat, cože?! Ach ano, vražda v Orient expresu! Vzpomínáte na jedno z nejslavnějších děl britské spisovatelky Agathy Christie? Představilo čtenářům půvab evropského cestování vlakem a zároveň přineslo příběh o smyšleném detektivovi Herculu Poirotovi, jenž na palubě luxusního vlaku pátral po vrahovi.

Vydejte se do nejšťastnějších zemí světa!

Čtěte také:

Vydejte se do nejšťastnějších zemí světa!

Vydejte se i vy na cestu unikátní soupravou, která brázdí Evropu a vyvolává nostalgické vzpomínky. Začnete v Istanbulu, kde můžete navštívit hotel Pera Palace. Christie tam údajně napsala část knihy, než nastoupila do nočního vlaku do Sofie. Expresní vlak odjíždí ze stanice Halkali, přístupné z centra autobusem či taxíkem. Pak můžete pokračovat ranním vlakem do Bělehradu, odkud vede přímá linka do Vídně. A pokud byste toho ještě neměli dost, můžete se vydat v dobovém kupé do Paříže, s krátkou zastávkou na snídani v Curychu. 

Zdoláte vysokohorskou trasu Pacifik Crest Trail?

Dobrodružná cesta: Pacific Crest Trail

Dobrodružná cesta: Pacific Crest Trail Shutterstock

Podle terapie zvané Lesní koupel vede trávení času v přírodě ke zlepšení fyzické i psychické pohody. Cheryl Strayedová si tuto teorii ověřila na vlastní kůži a následně sepsala příběh Divočina. Možná ho znáte jako stejnojmenný film s Reese Witherspoonovou v hlavní roli.

Jak vybrat ideální dovolenou pro muže

Čtěte také:

Jak vybrat ideální dovolenou pro muže

Cheryl po smrti matky a krachu manželství cítila, že přišla o všechno. A tak se rozhodla podniknout cestu od Mohavské pouště přes Kalifornii a Oregon do státu Washington. Vyrazila po Pacifik Crest Trail, nádherné pěší trase kroutící se po celé délce amerického západního pobřeží. Není to výlet pro příležitostné turisty se slabou povahou, ale trek plný přírodních nástrah – ať už se jedná o nesnesitelné vedro, strmé výšlapy, nebezpečné medvědy či chřestýše. Je to skutečná výzva, díky níž můžete poznávat nejrozmanitější krajiny Spojených států a především objevit sami sebe. Projdete nádhernými horskými oblastmi, kolem nespočtu jezer a přes sedm národních parků.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín