Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vydejte se do nejšťastnějších zemí světa!

Vydejte se do nejšťastnějších zemí světa

Vydejte se do nejšťastnějších zemí světa Shutterstock

Vydejte se štěstí naproti! Vycestujte do míst, kde lidé žijí dlouhodobě spokojeně, šťastně a v bezpečí. Které země se letos dostaly do TOP 10?  

Hodnocení na základě indexu štěstí každoročně vypracovává agentura OSN a celkově je posuzováno 156 zemí napříč všemi kontinenty. Nejšťastnějším zemím sice vévodí evropské severské státy, ovšem Česká republika si také nevede špatně – sedí na pěkném 20. místě. Index štěstí se posuzuje v několika rovinách: bezpečnost, svoboda rozhodování, HDP, průměrná délka života, sociální podpora i míra korupce.

Zlaté Finsko

Národní park, les a jezero ve Finsku

Národní park, les a jezero ve Finsku Shutterstock

Nejlepší podmínky k životu mají podle průzkumu obyvatelé Finska. Stejně jako Češi, milují kempování a houbaření. Až se budete toulat tamní přírodou, nasajte ji všemi smysly. Četné národní parky a ledovcová jezera však nejsou to jediné, co stojí za návštěvu. Za srdce vás určitě vezme hlavní město Helsinky, kde si každý najde to své: milovníci přírody mohou vyrazit k moři nebo navštívit jeden ze dvou národních parků, které se nacházejí na území metropole. Nadšenci historie objeví v centru města od všeho něco – muzea, katedrály či finský parlament. Typické severské dřevěné domky, které prostě musíte mít vyfocené, jsou k vidění ve městě Rauma či Porvoo. A nezapomeňte si zajít do sauny!

Finské souostroví Ålandy láká k poznávání i k rybolovu

Čtěte také:

Finské souostroví Ålandy láká k poznávání i k rybolovu

Stříbrné Dánsko

Barevné domky a přístav v Dánsku

Barevné domky a přístav v Dánsku Shutterstock

Dáni stejně jako my milují pivo, a i když zde není počasí příliš slunečné, lidé se na sebe stále usmívají. Nenechte se mýlit, nejsou opilí, jen mají pořádnou chuť do života! Hlavní město Kodaň je plné historie a zábavy. Nejnavštěvovanější místo, park Tivoli, nabízí kvetoucí zahrady, kulturní akce, několik restaurací a atrakce (například horskou dráhu Démon). Dánsko se pyšní i nádhernou přírodou. Jedním z nejnavštěvovanějších míst je mys Grenen, kde se setkává Severní moře s Baltským, či křídové útesy Møns Klin. Nezapomeňte na to, že Dánsko je domovem Lega a zařaďte do svých plánů návštěvu Legolandu.

Hlavní města Evropy, která by měl navštívit každý

Čtěte také:

Hlavní města Evropy, která by měl navštívit každý

Bronzové Norsko

Norské fjordy s výletní lodí

Norské fjordy s výletní lodí Shutterstock

Skandinávská příroda patří k nejkrásnějším a nejčistším na světě. Norsko je plné úchvatných scenérií, které marně budete hledat jinde. Určitě byste neměli vynechat návštěvu jednoho z mnoha fjordů, kterými je Norsko celosvětové známé. Narazíte zde i na bezpočet vodopádů, jezer, vyhlídek, ale i třeba na losy. Norsko je také skvělým místem pro pozorování polární záře. Za návštěvu stojí i moderní Oslo nebo některá z typických skandinávských vesniček. 

Objevujte: Dovolená v Norsku

Bramborový Island

Vodopád a zelené pláně na Islandu

Vodopád a zelené pláně na Islandu Shutterstock

Ostrov láká takovými úkazy, které jen těžko jinde uvidíte. Ať už jsou to sopky, gejzíry, ledovce, vodopády či černé pustiny. Na Island létají lidé hlavně kvůli dobrodružství. Oblíbeným výletem je Zlatý vodopád (Gullfoss) či unikátní ledovcová laguna Jökulsárlón. Ani na Islandu nezapomeňte na návštěvu hlavního města Reykjavík, kde sice nenajdete typické historické památky, ale přeci jen zde jsou dvě zajímavosti, které jinde neuvidíte. První je kostel Hallgrímskirkja, jehož tvar připomíná vesmírnou raketu. Druhým zvláštním místem je muzeum penisů, které obsahuje na 200 exponátů.

6 důvodů k návštěvě Islandu

Čtěte také:

6 důvodů k návštěvě Islandu

Tulipánové Holandsko

Větrné mlýny a tulipány v Holandsku

Větrné mlýny a tulipány v Holandsku Shutterstock

Amsterdam, Alkmar, Haag či Rotterdam, nejznámější holandská města, která vám zajistí kulturní i gastronomické zážitky. Holandsko je zemí mnoha kontrastů a vidět a zažít tu můžete téměř všechno. Amsterdam je město s nejvíce muzei na světě, v Haagu sídlí Mezinárodní soudní dvůr, Keukenhof je plný tulipánů a jiných květin, v Alkmaru pořádají sýrové trhy a Volendam vám učaruje rybářskými domky. Významnou roli hraje v Nizozemsku i cyklistika, jízdu na kole tu miluje snad každý, neváhejte na něm cestovat i vy. A celodenní nápor památek můžete završit v některé místní hospůdce s pivem v ruce.

Holandskem na lodi!

Čtěte také:

Holandskem na lodi!

Čokoládové Švýcarsko

Příroda a železniční trať ve Švýcarsku

Příroda a železniční trať ve Švýcarsku Shutterstock

Kromě luxusních značek oblečení a hodinek má Švýcarsko i velmi kvalitní turistickou infrastrukturu. Ať už se vydáte do hor, k některému z jezer, do hlavního města nebo na celosvětově známý autosalon v Ženevě, nikdy nebudete zklamáni. Netradičním zážitkem jsou místní panoramatické vlaky. Chcete-li vidět romantickou švýcarskou přírodu, vydejte se vzhůru za dobrodružstvím po železnicích. Nejvyhledávanějšími jsou Mount Blanc Express, Sýrový vlak, Čokoládový vlak, Bernina Express či Glacier Express.

Sýry, za kterými se vyplatí cestovat

Čtěte také:

Sýry, za kterými se vyplatí cestovat

Královské Švédsko

Královské město Stockholm ve Švédsku

Královské město Stockholm ve Švédsku Shutterstock

Hluboké lesy, kde nepotkáte živáčka, průzračná jezera či stáda sobů, to je slast pro nejednoho turistu. Celá země je protkaná turistickými stezkami a cyklotrasami. Švédsko má také velmi bohatou historii. Najdete zde mnoho zámků, starých klášterů, prehistorická kamenná pohřebiště i několik skanzenů z nejrůznějších období. Za návštěvu jistě stojí Stockholm ale i například historicky nejvýznamnější univerzitní město Örebro či středověké městečko Vadstena s královským palácem.

Vyrazte na sever: Zájezdy do Švédska

Oslnivý Nový Zéland

Dechberoucí hory na Novém Zélandu

Dechberoucí hory na Novém Zélandu Shutterstock

Nový Zéland byl proslaven trilogií Pána prstenů, kdy byly odhaleny krásy této země. Nedaleko městečka Matamata na vás čeká dobrodružná cesta Hobitínem. Uvidíte například dům Bilba Pytlíka nebo si můžete dát pivo v hospůdce U Zeleného draka. Nový Zéland toho ale nabízí mnohem více – akvárium Kelly Tarlton's Sealife s kolonií tučňáků, hlavní město Wellington s bezpočtem okouzlujících vyhlídek či město Rotorua, kde najdeme nespočet gejzírů a termálních jezírek. Na ostrově je i několik přírodních úkazů jako ledovec Fox Glacier, malebné fjordy či jezero sopečného původu – Taupo. 

Nekonečná Kanada

Divoká příroda a los v Kanadě

Divoká příroda a los v Kanadě Shutterstock

Kanada je zemí neomezených možností – rozmanitá příroda, kulturní akce, velkoměsta či zapadlé vesničky. Mnoho lidí si zemi spojuje hlavně s Niagárskými vodopády, ale slyšeli jste už o kouzelné kanadské divočině?  Můžete navštívit některý z národních parků, třeba Banff či Pacific Rim nebo rybářské městečko Lunenburg. Netradičním zážitkem je i pozorování velryb či ledních medvědů a mezi nejnavštěvovanější kulturní akce patří kovbojský festival v Calgary.

Objevujte: Nejvýhodnější zájezdy do Kanady

Turistické Rakousko

Jezera a hory v Rakousku

Jezera a hory v Rakousku Shutterstock

Sérii deseti nejšťastnějších zemí zakončíme Rakouskem, které je od nás co by kamenem dohodil. I tato země se pyšní krásnou přírodou – jezera, alpská pohoří, horské pastviny a vodopády. V Rakousku si užijete jak pěší turistiku, cykloturistiku, koupání, lyžování, rafting, ferraty, tak i historické památky a mnoho kulturních akcí, třeba shánění stád z hor nebo festivaly hudby. K nejvíce oblíbeným místům patří Vídeň, Medvědí soutěska, Krimmelské vodopády, solná komora v Hallstatu či údolí Wachau.

Přírodní park Reutte v Rakousku těší turisty po celý rok

Čtěte také:

Přírodní park Reutte v Rakousku těší turisty po celý rok

Do zmiňovaného žebříčku šťastných zemí spadají i ty méně šťastné. Na posledním místě se umístila Jižní Korea, která byla mnoho let pod diktaturskou vládou. Cestovní ruch se zde ale rozvíjí velmi dobře. Téměř celou zemi můžete projet na kole – cyklostezky jsou skvěle značené.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín