Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sýry, za kterými se vyplatí cestovat

Tak jako vinaři podnikají své cesty za vínem do vyhlášených vinařských oblastí, tak si i milovníci sýrů mohou vychutnat svoji oblíbenou pochoutku přímo v zemi jejího původu. Neváhejte a vypravte se na svoji „sýrovou cestu“. Opravdoví znalci vědí, že za kvalitou se vyplatí cestovat.

Gouda - Holansko

Světoznámý Goudský sýr dostal své jméno podle holandského, kdysi kupeckého, města Gouda ležícího v provincii Jižní Holandsko. Nejen zde si můžete zakoupit čerstvou, jemně vonící Goudu jak v přírodní variantě, tak s příchutí nejrůznějších bylinek a koření. Bochníky sýra se dle tradice balí do voskového obalu, přičemž mladé sýry do žlutého, zralejší do hnědého. Doba zrání sýrů Gouda se pohybuje od 1 měsíce do 2 let.

Gouda, Holandsko

Gouda, Holandsko

Sýrové trhy

Ve městě Gouda se stejně tak jako v Alkmaaru konají tradiční a pro turisty velmi atraktivní sýrové trhy přímo na Tržním náměstí v okolí honosné budovy radnice. Celé město je obklopeno vodními kanály – tzv. grachty, malebné měšťanské domy dávají tušit, že si zde kdysi místní obyvatelé žili velmi dobře, v materiálním dostatku.

Město Gouda, Holandsko

Město Gouda, Holandsko

Parmigiano-Reggiano - Itálie

Italský sýr parmezán pochází z okolí města Parmy a je chráněnou značkou původu. Pravý italský parmezán se nazývá Parmigiano-Reggiano, název parmezán je používán pro jeho napodobeniny. Tento typicky žlutý sýr s tvrdou, jedlou slupkou má v Itálii dlouholetou tradici. Ročně se zde vyprodukují více jak tři miliony bochníků. Zraje v dřevěných policích od jednoho do tří let.

Pravý italský parmezán Parmigiano-Reggiano

Pravý italský parmezán Parmigiano-Reggiano

Baptisterium a Dóm v Parmě

Přesto, že město Parma není přímo kolébkou sýra parmezán, neboť se vyrábí v okolní zemědělské krajině, narazíte tu na tuto pochoutku doslova na každém kroku. Město je však oblíbeným cílem turistů hlavně pro svoji historickou hodnotu. Nejen znalci dějin umění by neměli vynechat návštěvu minimálně dvou základních památek, kterými jsou Baptisterium (Battisterio) a Dóm. Stavby se nacházejí v centru historické části města na Piazza Duomo a díky svojí překrásné, bohaté výzdobě stojí za podrobnější prohlídku. Významných památek je však ve městě mnohem více. Milovníci přírody mohou v okolí Parmy navštívit mnoho zajímavých míst situovaných na venkově.

Piazza Duomo v Parmě, Itálie

Piazza Duomo v Parmě, Itálie

Camembert - Francie

Francouzská vesnice Camembert v Normandii propůjčila své jméno vynikajícímu dezertnímu sýru krémové konzistence a charakteristické chuti a vůně. Sýr Camembert je považován za jeden ze symbolů francouzské gastronomie. Ve formě zraje minimálně tři týdny, chuť je proměnlivá, se stárnutím sýra přechází jemná chuť k palčivějším.

Camembert, Francie

Camembert, Francie

Department Orne

Vesnice Camembert leží ve správním celku Orne v Dolní Normandii. Přímo v Orne, poblíž Alençonu jsou ty nejlepší podmínky pro objevování přírodních krás, a to buď v Regionálním přírodním parku Normandie-Maine, nebo v Regionálním přírodním parku Perche.

Krásy Normandie

Normandie má za sebou pohnutou historii, kulturní, historické a přírodní dědictví oblasti je velmi bohaté. Každý cestovatel toužící po poznávání si tu najde to své. Ať už je to historie, která na vás dýchá opravdu z každého koutu, překrásná, místy drsná příroda, divoké pobřeží v přímém kontrastu s romantickými, rozkvetlými Monetovými zahradami, malebná přístavní městečka, tajemstvím zahalené opatství Mont Saint-Michel a další a další přírodní či historické skvosty.

Normandie, Francie

Normandie, Francie

Gruyére - Švýcarsko

V Alpském podhůří, na pozadí dvoutisícového štítu Moléson leží malebná švýcarská vesnice Gruéyeres. Právě podle této vesnice byl pojmenován jeden z nejznámějších švýcarských sýrů s mnohaletou tradicí výroby. Gruyére patří do skupiny tvrdých sýrů, vyznačuje se širokou škálou chutí od ovocné, až po ořechovou. Doba zrání sýrů je 3-25 měsíců.

Gruyére, Švýcarsko

Gruyére, Švýcarsko

Nejmalebnější vesnice Evropy

Vesnice Gruyéres je často označována jako nejmalebnější vesnice Evropy. Rozprostírá se uprostřed kopců a zelených luk, na kterých se nerušeně pasou krávy, v pozadí se hrdě tyčí středověký hrad z 11. století a majestátní alpské štíty. Při procházkách po dlážděných ulicích vesnice nabudete dojmu, že jste se vrátili zpět v čase. Milovníci historie mohou obdivovat starobylou architekturu, některé z kamenných domů jsou staré více než 400 let. Na malém náměstí je celá řada obchůdků a restaurací, velkým turistickým lákadlem je místní výrobna sýra Gruyére, kde je možné sledovat výrobu sýra doslova krok za krokem.

Vesnice Gruyéres, Švýcarsko

Vesnice Gruyéres, Švýcarsko

Cheddar - Anglie

Z malé vesničky Cheddar v Sommersetu v jihovýchodní Anglii pochází slavný sýr čedar (anglicky cheddar). Chuť tohoto polotvrdého sýra závisí na jeho stáří. Mladší chutnají ořechovo-sladce, starší pak mají chuť plnější, silnější, s výraznou ořechovou příchutí. Doba zrání sýrů je 6-18 měsíců.

Cheddar, Anglie

Cheddar, Anglie

Cheddarská rokle

Vesnička Cheddar se nachází v Cheddarské rokli, která patří k nejznámějším místům v Anglii a je také největší roklinou v celé zemi. Tato pozoruhodná přírodní památka je oblíbeným a hojně vyhledávaným cílem tisíců turistů.  Pod povrchem se nacházejí podzemní jeskyně, jejichž nedílnou součástí je jeskyně Gough, která je archeologickým nalezištěm.

Cheddarská rokle, Anglie

Cheddarská rokle, Anglie

Pro nadšené turisty toužící poznat kouzelnou oblast jihovýchodního cípu země jsou na celém území vybudovány četné stezky pro pěší i cyklisty. V okolí obce Cheddar stojí za návštěvu lázeňské město Bath a přístavní město Bristol.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín