Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

6 důvodů k návštěvě Islandu

Kvetoucí Island

Kvetoucí Island

Zdá se, že samotné jméno říká o této zemi vše podstatné, ale Island je mnohem víc než zamrzlou krajinou nádherných ledovců. Tak si sbalte věci a vyrazte na dovolenou za úchvatnými přírodními divy, jaké nenajdete nikde jinde na světě.

1. Půlnoční slunce

Vzhledem k tomu, že se Island nachází těsně pod polárním kruhem, letní noci zde bývají jasné s 24hodinovým denním světlem od poloviny května do konce července. Letní slunovrat probíhá mezi 20. a 22. červnem. Půlnoční slunce, pravý islandský drahokam, nastává těsně po půlnoci a znovu vychází těsně před třetí hodinou ranní. Nic se nedá srovnat s osamělým momentem tváří v tvář půlnočnímu slunci uprostřed ničeho. Využijte nekonečné dny k poznávání dalších podivuhodných krás ostrova. Existuje celá řada výletů (midnight sun tours), z nichž lze vybírat např. Golden Circle, jízdu na koni nebo pěší turistiku během půlnočního slunce.

Půlnoční slunce u vodopádu Seljalandsfoss

Půlnoční slunce u vodopádu Seljalandsfoss

2. Světla severu

Umístění Islandu na samém vrcholu světa zajišťuje také to, že patří k nejlepším místům na planetě k pozorování severních světel (aurory borealis). Velkolepé nebeské zázraky bývají na Islandu běžně pozorovány od září do poloviny dubna a jsou bezpochyby jedním z nejlepších důvodů pro návštěvu země mimo letní měsíce. Za tichých zimních nocí je pravděpodobné, že se na obloze nad Reykjavíkem objeví mystické zelené světlo. Vaše šance, že ho spatříte, se zvýší, pokud vyrazíte z města a vzdálíte se od elektrického osvětlení i ruchu. Mnoho zkušených průvodců se specializuje na výpravy za severní polární září, hledají nejlepší noční vyhlídky a procházky pod severními světly.

Polární záře na Islandu

Polární záře na Islandu

3. Obdivuhodné ledovce i znepokojivé sopky

Island je znám jako „země ledu a ohně“ zásluhou četných ledovců a sopek, rozptýlených po celém ostrově. Přibližně 11 % země pokrývají ledovce, z nichž největší je Vatnajökull zabírající větší část jižní a střední vysočiny. Ledovce jsou přímo zodpovědné za mnohé zajímavé atrakce Islandu, např. za Jökulsárlón, velké ledovcové jezero na jihovýchodě, naplněné obrovskými ledovci.

Turistika na islandském ledovci

Turistika na islandském ledovci

Na ostrově se též nalézá mnoho působivých vulkánů. Ačkoli není příliš pravděpodobné, že se při krátké návštěvě Islandu stanete svědky výbuchu sopky (i když nikdy nevíte), jistě vás zaujmou četné výlety k sopkám, během nichž budete moci poznávat sopečnou sílu, jež formovala Island od počátku věků.

Gejzíry ukazují, jaká síla se skrývá pod zemí

Gejzíry ukazují, jaká síla se skrývá pod zemí

4. Geotermální lázně

Bohaté zásoby vody Islandu jsou zdaleka nejhodnotnějším přírodním zdrojem. Kvalitní pitná voda je výjimečná díky množství nedotčených horských a ledovcových proudů. Dlouhou historii má také využití geotermální energie jako zdroje síly. Pozoruhodnou výhodou Islandu jsou přirozené bazény rozeseté po celé zemi, každý situovaný ve zcela jedinečném prostředí. Některé z nejhezčích přírodních bazénů se nacházejí v přírodní rezervaci Landmannalaugar, která je proslulá svou úžasnou krásou. Během tzv. Landmannalaugar Super Jeep Tour si můžete prohlédnout některé mimořádné lokality ještě před návštěvou samotných bazénů, včetně druhého nejvyššího vodopádu na Islandu a jezera Ljótipollur.

Přírodní koupání v Landmannalaugar

Přírodní koupání v Landmannalaugar

5. Majestátní velryby

Oceán kolem Islandu poskytuje ideální životní podmínky více než dvaceti druhům velryb. Jejich pozorování na Islandu proslulo vysokými šancemi ke zhlédnutí nádherných mořských tvorů. Vydáte-li se na výlet za velrybami z Reykjavíku, můžete si být na 99 % jistí, že spatříte plejtváka malého, vorvaňovce či sviňuchu obecnou. Setkání s islandskými velrybami v jejich přirozeném prostředí je nesrovnatelným zážitkem. V nabídkách výletů nechybí ani prohlídky přímořských útesů, kde barevný islandský velvyslanec papuchalk hnízdí ve skalních štěrbinách či norách.

Pozorování velryb na Islandu

Pozorování velryb na Islandu

6. Národní park Þingvellir

V oblasti tohoto národního parku na jihozápadě Islandu vznikl Althing, jeden z nejstarších parlamentů na světě. Dosud tady můžeme nalézt jeho pozůstatky, což je také důvodem, proč byla oblast roku 1944 prohlášena za národní park. V roce 1983 pak došlo k jeho zařazení na seznam světového dědictví UNESCO kvůli mimořádným přírodním rysům, včetně největšího přirozeného jezera na Islandu a trhliny Silfra, kde se dá skvěle potápět. Park se nachází 45 minut od Reykjavíku a pro svůj historický i geologický význam je vskutku důležitým cílem.

Národní park Þingvellir

Národní park Þingvellir

Pokud se chcete o krásách Islandu dozvědět více, přečtěte si náš předchozí článek o nejkrásnějších vodopádech a gejzírech Islandu.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín