Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hlavní města Evropy, která by měl navštívit každý

Hlavní města Evropy, která stojí za návštěvu

Hlavní města Evropy, která stojí za návštěvu

Cestování po Evropě je v dnešní době věcí běžnou a poměrně snadnou. Jednotlivé státy nejen Evropy, ale i ostatních kontinentů, nejlépe charakterizují jejich metropole. O jejich obyvatelstvu, kultuře, zvycích i tradicích vám poví více, než tisíce slov na stránkách cestovatelských průvodců.

1. Praha – Česká republika

Jakým jiným městem začít, než naší překrásnou, stověžatou Prahou. Díky historickému centru je považována za jedno z nejhezčích měst na světě, na což můžeme být právem hrdi. Město na Vltavě je splněným snem milovníků architektury a historických památek, inspirací pro bezpočet malířů, kteří každý den rozprostírají svá plátna na Karlově mostě. Miliony turistů, kteří každoročně Prahu navštíví i světové filmové produkce, které si naši metropoli často vybírají do svých filmů, hovoří za vše. Praha vždycky byla, je a bude naší chloubou a národním pokladem.

Praha, Česká republika

Praha, Česká republika

2. Bratislava – Slovenská republika

Naši východní sousedé se pyšní neméně krásným hlavním městem s neopakovatelnou atmosférou. Bratislava, jejíž dominantou je Bratislavský hrad, má historické jádro nevyčíslitelné hodnoty. Slovenské národní divadlo, Slovenské národní muzeum, Stará radnice, to jsou jen střípky z pestré mozaiky zajímavých slovenských dějin.

Bratislava, Slovenská republika

Bratislava, Slovenská republika

3. Budapešť – Maďarsko

Rušná maďarská metropole  vinoucí se kolem mohutného toku Dunaje se právem řadí mezi nejkrásnější města v Evropě. Navštivte Rybářskou baštu, Náměstí Hrdinů, objevte krásu parlamentní budovy, poznejte na vlastní kůži léčivé účinky termálních pramenů v některé z celé řady vyhlášených termálních lázní. Zakoupením nejtypičtějších maďarských produktů - červené papriky a voňavé čabajky si navíc můžete kus Budapešti odvézt až k sobě domů.

Budapešť, Maďarsko

Budapešť, Maďarsko

4. Amsterdam – Holandsko

Město tulipánů, sýrů, pestrobarevných dřeváků, jízdních kol, větrných mlýnů i kontroverzních coffee shopů, to je Amsterdam. Tato dynamická metropole, ve které se střetávají různé národnosti i kultury, získala svůj věhlas a oblibu díky důmyslnému systému kanálů, celé řadě muzeí a galerií s vzácnými obrazy Vincenta van Gogha a především pak pro svoji jedinečnou, pro Amsterdam tak typickou architekturu v centru města.

Amsterdam, Holandsko

Amsterdam, Holandsko

5. Brusel – Belgie

Kdo by neznal symbol Bruselu, bronzovou sošku chlapečka čurajícího do fontány (Manneken-Pis), nejoblíbenější to cíl většiny turistů. V těsném závěsu, co se oblíbenosti a symboliky pro dané město týče, je 102m vysoké Atomium neboli několikanásobně zvětšený model základní buňky železa, v jehož nitru se ukrývají výstavní prostory a restaurace. Brusel se pyšní mimo jiné také historickým náměstím Grand-Place (nizozemsky Grote Markt), které se řadí k vůbec nejkrásnějším náměstím světa.

Brusel, Belgie

Brusel, Belgie

6. Moskva – Rusko

Být v Moskvě a nevidět Rudé náměstí? Nemyslitelné. Návštěva symbolu největšího evropského města, jež se od roku 1991 pyšní zápisem do Seznamu světového dědictví UNESCO, by měla být téměř povinností. Totéž platí o nejznámějším chrámu Moskvy – Chrámu Vasila Blaženého s barevnými, typicky tvarovanými kupolemi, který působí jako vystřižený z ruské pohádky. Při objevování krás tohoto obrovského města nezapomeňte ochutnat typická ruská jídla, jako jsou pelmeně, pirožky, šašlik či boršč. Ruská kuchyně vás nadchne.

Moskva, Rusko

Moskva, Rusko

7. Madrid – Španělsko

Při návštěvě temperamentní španělské metropole ležící ve středu země nabudete dojmu, že toto město v sobě soustřeďuje snad všechnu energii Španělska. Památky, celá řada muzeí a uměleckých galerií, světoznámá obrazárna El Prádo, nákupy, býčí zápasy, slavný Real Madrid CF, ale hlavně noční mumraj v madridských ulicích okořeněný vášnivým flamencem, to je Madrid v celé své kráse. Na co se necháte nalákat vy?

Madrid, Španělsko

Madrid, Španělsko

8. Berlín – Německo

Město s jedinečnou atmosférou, které v dobách nedávné minulosti dělila nechvalně proslulá Berlínská zeď, patří k největším kulturním centrům Evropy. Tisíce turistů ale do Berlína nemíří jen za kulturou, spokojení budou i fandové sportu, nákupů, dobrého jídla, zábavy i nočního života. Projděte se po některém z 1700 mostů, užijte si projížďku lodí po řece nebo navštivte místní botanickou či zoologickou zahradu. Možností, jak v Berlíně naložit s volným časem, je neskutečně mnoho.  

Berlín, Německo

Berlín, Německo

9. La Valletta - Malta

Hlavní, nikoliv však největší město Malty, La Valletta, prošlo během své existence řadou bouřlivých událostí. Město bylo ze strategických důvodů vybudováno jako obrovská kamenná pevnost. Šestitisícová maltská metropole plná těch nejvzácnějších, bohatě zdobených historických skvostů v čele s barokní katedrálou sv. Jana je němým důkazem dřívějšího období blahobytu. Ve městě nechybí zeleň v několika parcích a zahradách, v letních měsících si nenechte ujít některou ze zajímavých kulturních akcí.

La Valletta, Malta

La Valletta, Malta

10. Kodaň - Dánsko

Hlavní centrum kultury, vědy a podnikání nejlépe poznáte na kole. Více než 350km cyklistických chodníků vám umožní město procestovat dokonale. Jedním z hlavních turistických cílů je známý symbol Kodaně, více jak sto let stará, slavná socha Malé mořské víly. Až budete někdy smutní, vydejte se do Kodaně a smutek vás rázem přejde. Vždyť obyvatelé dánské metropole jsou považováni za jedny z nejšťastnějších lidí na celé planetě.

Kodaň, Dánsko

Kodaň, Dánsko

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín