Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stará Dubaj: Fascinující cesta do minulosti

Stará Dubaj

Stará Dubaj Shutterstock

Chystáte-li se na dovolenou do Dubaje, pak s největší pravděpodobností očekáváte prosluněné dny strávené na bělostných plážích, to nejlepší z moderní architektury, rekordní atrakce, luxusní restaurace i výhodné nákupy. Populární turistická destinace má však i svou romantičtější tvář a tou je Stará Dubaj. V historických částech města vás obklopí vůně koření na tradičních trzích, autentické pokrmy i nespočet kulturních zážitků. Stačí jen nabrat ten správný kurz a dopřát si nevšední cestu časem.

Cestování v čase v historické čtvrti

Záliv v Dubai Creek

Záliv v Dubai Creek Shutterstock

Dobrodružná cesta do dubajské minulosti může začít na březích zálivu Dubai Creek. Něco z kouzla legendární zátoky, která bývala branou do nejlukrativnějšího přístavu arabských lovců perel, tu přetrvalo i do současnosti. Zadíváte-li se na tradiční dřevěné loďky dhau, pohupující se na poklidných vodách Perského zálivu, pak si snadno představíte život tehdejších rybářů a obchodníků.

Právě v Dubai Creek na vás čeká to pravé svědectví o staré Arábii – historická čtvrť Al Fahidi. Původní budovy ze sádrovce  a korálu byly citlivě zrestaurovány a doplněny ikonickými věžičkami, jejichž silueta vytváří dokonalý kontrast k panoramatu moderního města. V této čtvrti se nacházejí také některé z nejcennějších historických památek města. Byla by škoda nenavštívit Pevnost Al Fahidi – monumentální stavba z roku 1781 je oficiálně nejstarší budovou ve městě. Pokud máte rádi kulturu, pak se určitě vydejte na průzkum. Najdete tu galerii XVA Art Gallery, která vystavuje významná díla současných arabských umělců, nebo Centrum šejka Mohammeda bin Rašída Al Maktúma pro kulturní porozumění, kde se na prohlídce s průvodcem dozvíte více o tradicích Spojených Arabských Emirátů. Prohlídky starého města nabízí také společnosti My Deleel a Heritage Express. Druhá jmenovaná provozuje autobusy v zářivých barvách, stylizované do tradiční dubajské majlis (pokoj pro hosty), a zve návštěvníky k hlubšímu poznání života místních, během projížďky po křivolakých uličkách starého města.

Zájezdy do Dubaje 

Celá čtvrť Al Fahidi je poseta malebnými kavárničkami a restauracemi, kde okusíte zaručeně pravou dubajskou kuchyni. Chcete-li tip na skutečně autentickou chuť emirátské kuchyně, pak navštivte vyhlášenou restauraci Arabian Tea House nebo se zastavte v Muzeu kávy, kde se dozvíte spoustu informací o bohaté historii tohoto nápoje. Samozřejmostí je ochutnávka místních kávových směsí i možnost nakoupit si balíčky čerstvě upražené kávy jako suvenýr.

Hatta: Okořeňte si dovolenou v Dubaji dobrodružstvím v srdci hor

Čtěte také:

Hatta: Okořeňte si dovolenou v Dubaji dobrodružstvím v srdci hor

Al Seef: kde se tradice prolíná s modernou

Ulička ve čtvrti Al Seef, Dubaj

Ulička ve čtvrti Al Seef, Dubaj Shutterstock

Projdete-li se po březích dubajské zátoky, ocitnete se v jiném světě. Čtvrť Al Seef je okouzlujícím příkladem dokonalé harmonie, v níž se prolíná dávná minulost s moderní současností Dubaje. Místo, které odhaluje obě tváře města se táhne podél břehů zátoky v délce necelých dvou kilometrů. Najdete zde nejen zářivé ultramoderní budovy, ale i vzpomínky na minulost, která o sobě dává vědět klikatícími se dlážděnými uličkami i měšťanskými domy z pískovce. 

Po procházce plné inspirativní atmosféry si nezapomeňte udělat čas na nákupy v některém z místních súků. Právě tyto tržnice jsou ideálním místem pro výběr skutečně originálních suvenýrů, jakými jsou třeba orientální parfémy. Ve specializovaných obchodech si můžete nechat namíchat parfém na přání nebo si vybrat některý z připravených. Většina z nich má ve svém složení vzácnou esenci olejů z arganového dřeva i inovativní směsi, které vám svou vůní budou připomínat zážitky z cest. Dali byste si něco na zub? Zajděte na trh s plody moře Al Fanar a vychutnejte si tradiční emirátské jídlo s dokonalým výhledem na zátoku, po které plují historické dřevěné loďky dhau.

Užijte si ty nejlepší rodinné aktivity v Dubaji

Čtěte také:

Užijte si ty nejlepší rodinné aktivity v Dubaji

Tradiční trhy v Deiře

Trh v Deiře, Dubaj

Trh v Deiře, Dubaj Shutterstock

Existuje snad pro Arábii něco typičtějšího než slavné dubajské tržnice? Již od prvopočátků města se sem sjížděli obchodníci i námořníci z okolních zemí, aby zde prodali své zboží. Na trzích v Deiře se i dnes, stejně jako v minulosti, prodává zejména zlato, výrobky z kůže, parfémy, exotické koření a textil. Největší zážitek pro všechny smysly nabízí bezpochyby trh s kořením, na kterém to žije barvami i vůněmi nejcennějších koření světa. Zdejší stánky překypují všemi známými druhy koření, bylinkami i ochucovadly. Nezapomeňte si koupit balíček tradičního koření zaatar. Jedná se o regionální specialitu, ve které vám zavoní tymián i další divoké byliny, které se hodí zejména k dochucení pečiva či masa. Zapomenout byste neměli ani na balíček proslulých, medově sladkých dubajských datlí. Mějte na paměti, ze tržnice zavírají své brány v době oběda, kdy jsou ulice spalovány žhavým dubajským sluncem. Ideální dobou pro návštěvu je tak podvečer nebo pozdní odpoledne.

Dovolená v Dubaji

Pulzující čtvrť Al Shindagha

Zkombinujte nakupování s bohatou dávkou šarmu a historie v kosmopolitní čtvrti Al Shindagha, která je jednou z nejstarších ve městě a momentálně prochází kompletní renovací. Návštěvníkům, kteří rádi vystoupí ze své komfortní zóny, se zde otevře unikátní prostor s širokou nabídkou takových historických klenotů, jakými je třeba oficiální rezidence Šejka Saida Al Maktúma, bývalého vládce Dubaje a dědečka současného panovníka. Bohatě zdobený palác, postavený v roce 1896 je jednou z nejfotografovanějších budov ve Staré Dubaji.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Jen několik minut chůze od rezidence se nachází muzeum Al Shindagha, které prostřednictvím exponátů vypráví působivý příběh o mořeplaveckých kořenech města. Milovníci historie ocení sbírky archeologického muzea Sruq Al-Hadid, jež se věnují době železné i nedávným nálezům z dubajské pouště. Ve čtvrti se nachází i několik dalších muzeí a zajímavých kulturních stánků, a proto je ideální vyhradit si na jejich prohlídku celý den.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín