Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Starodávná Matera, město podivuhodných jeskyní

Matera, Basilicata, Itálie

Matera, Basilicata, Itálie

Matera v odlehlém koutě jižní Itálie, v malé oblasti Basilicata, byla zvolena evropským hlavním městem kultury pro rok 2019. V jejím okolí se nalézají nejvýznačnější místa pobytu jeskynního člověka ve Středomoří. Kameny Matery neboli Sassi di Matera jsou nejstarší částí města. Tato série jeskyní vytesaných z vápence na okraji rokliny je od roku 1993 součástí seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO. V Mateře byla také natočena řada slavných biblických filmů, např. Umučení Krista (2004) Mela Gibsona. Starobylé Sassi sloužilo tvůrcům jako prostředí starého Jeruzaléma.

Jedinečné starobylé město Sassi di Matera

Matera získala mezinárodní slávu pro své starobylé město Sassi di Matera. To představuje důležitý neporušený příklad troglodytského osídlení, dokonale přizpůsobený terénu a ekosystému. Jeho byty jsou považovány za první lidské osídlení v dnešní Itálii. Obydlí jsou vykopána do vápence a mnohá z nich nejsou víc než jeskyněmi. Starobylé město, patřící k nejpůsobivějším místům na světě, vyrostlo na svahu skalnaté rokle vytvořené řekou, která je nyní malým potokem. Roklina je místně známá jako „la Gravina“. Do konce 80. let minulého století bylo Sassi považováno za oblast chudoby, jelikož zdejší obydlí zůstala ve většině případů neobyvatelná. Současná místní správa se nicméně více orientovala na cestovní ruch a podporovala obnovu Sassi za pomoci italské vlády, UNESCA i Hollywoodu.

Sassi di Matera

Sassi di Matera

Dnes je zde řada prosperujících podniků, hospůdek a hotelů. To také znamená, že až přijedete do Matery, strávíte v jeskyních spoustu času. Můžete tam spát, jíst, vypít si aperitiv a kochat se sochami. Na okraji města v Sasso Caveoso můžete nicméně procházet i těmi neobývanými jeskyněmi a představovat si, jaké by to bylo, kdybyste tu žili před mnoha lety. Tato část města je patrně nejvíce fascinující. Matera je jedno z nejstarších neustále osídlených míst v historii. Na druhé straně rokle můžete obdivovat jednoduché formy neolitických jeskyní, kde lidé žili před 7000 lety.

Interiér jeskynního obydlí v Mateře

Interiér jeskynního obydlí v Mateře

Kláštery a obdivuhodné jeskynní kostely

Matera uchovává rozmanitou sbírku budov souvisejících s křesťanskou vírou, včetně množství kostelů vytesaných do skály. Napočítáte tu přes 100 kostelů a svatyň, z nichž největší je katedrála (1268–1270). Ta byla postavena volně na svahu v románsko-apulijském stylu a později věnována patronce Matery, Marii della Bruna. Má 52 m vysokou zvonici. Hlavním rysem fasády je okno rozdělené šestnácti malými sloupci. Dekorace v interiéru pocházejí převážně z 18. století. Nedávno byla objevena byzantská freska ze 14. století, zobrazující poslední soud.

Katedrála v Mateře

Katedrála v Mateře

Další dva důležité kostely v Mateře, věnované apoštolu Petrovi, jsou San Pietro Caveoso a San Pietro Barisano. Ten druhý byl v nedávné době obnoven v rámci projektu světového památkového fondu. Hlavní oltář a vnitřní fresky byly vyčištěny a chybějící kusy reliéfů a ozdob byly rekonstruovány.

Kostel San Pietro Caveoso

Kostel San Pietro Caveoso

V Mateře se vyskytuje řada dalších kostelů a klášterů. Některé jsou jednoduchými jeskyněmi s jediným oltářem a možná i s freskou. Další jsou pak složitými jeskynními sítěmi s velkými podzemními komorami, o nichž se předpokládá, že byly využívány k meditacím. Z jeskyních kostelů v Sassi a Agri vynikají zejména Santa Maria di Idris v oblasti Monte Errona a Santa Lucia alle Malve v albánské čtvrti. Oba krášlí fresky ze 13. století.

Kostel Santa Maria di Idris

Kostel Santa Maria di Idris

Cisterny a sběr vody

Matera byla postavena nad hlubokou roklí, díky čemuž byla sice dobře ukrytá, ale zároveň jen obtížně zajišťovala dodávku vody svým obyvatelům. Dřívější obyvatelé proto investovali obrovskou energii do stavby nádrží a systémů vodních kanálů. Největší nádrž byla nalezena pod náměstím Piazza Vittorio Veneto. S masivními pilíři vytesanými ze skály a s výškou klenby přes 15 m to byla opravdová vodní katedrála, splavná lodí. Stejně jako ostatní cisterny ve městě shromažďovala dešťovou vodu, která proudila do Sassi.

Vstup k podzemním vodním nádržím

Vstup k podzemním vodním nádržím

Pevnost Castello Tramontano

Byla by škoda nezmínit hrad Tramontano z 16. století, jehož stavbu započal hrabě Gian Carlo Tramontano. Účelem stavby bylo vykonávat kontrolu nad městem, zůstala však nedokončená. Leží na kopci Lapillo nad starou částí města a má tři velké věže. Do původního designu jich bylo zřejmě zahrnuto dvanáct. Během výkopu zde byly objeveny velké římské cisterny a stavby, na nichž lze pozorovat, jak lidé kdysi žili.

Castello Tramontano

Castello Tramontano

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín