Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svěží a zelený Giethoorn je Benátkami severu

Giethoorn, Nizozemí

Giethoorn, Nizozemí

Jedinečné městečko Giethoorn, jemuž se přezdívá „Nizozemské Benátky“, bylo založeno ve 13. století. Žije v něm přes 2600 obyvatel. V historické části je zakázáno používat auta, ačkoli tam pro ně stejně nevedou žádné cesty. Středem obce se line sedm kilometrů dlouhý kanál, původce oné benátské přezdívky. Bez gondoly se tu moc daleko nedostanete, ačkoli se přes kanál klene množství můstků. Statky z 18. a 19. století byly přestavěny na normální domy. Giethoorn je známé jako vesnička bez ulic. To nejlepší z něj můžete zhlédnout při plavbě loďkou či kánoí. Giethoorn a s ním i větší města jako Blokzijl a Vollenhove jsou oblíbeným turistickým cílem v Nizozemí.

Giethoorn jako součást přírodní rezervace

Giethoorn leží uprostřed přírodní rezervace De Wieden, jež spolu se sousedním národním parkem Weerribben utváří nejrozsáhlejší souvislá blata severozápadní Evropy. Velká část území byla využívána k výrobě rašeliny až do druhé světové války. Od té doby byla část plochy používána k výrobě cukrové třtiny. K tomuto účelu slouží menší úsek i v současnosti. V oblasti parku žijí různé druhy vzácných ptáků, např. kormoráni. Na rákosových ostrůvcích lze spatřit nejen divoké orchideje.

Národní park Weerribben

Národní park Weerribben

Bohaté možnosti pro cyklisty v okolí Giethoornu

Vyznavači sportovní cyklistiky si užijí rozsáhlou síť tras, vedoucích celé kilometry rozmanitou krajinou, lesem či kolem vody. V okolí Giethoornu se nalézá hned několik cest, jako je cyklotrasa ANWB: De Wieden a De Weerribben či Rietsnijdersroute. Během jízdy na vás dýchne i zajímavá kultura a historie oblasti. Mnoho cyklistických tras se překrývá. Servisní středisko pro jízdní kola ANWB se nachází přímo na stezce. Nemáte-li vlastní kolo, pronajměte si některé v Giethoornu, klidně i tandemové nebo elektrické.

Giethoorn v Holandsku

Giethoorn v Holandsku

Co ještě můžete v Giethoornu podniknout a vidět?

Za Giethoornem najdete velké jezero Bovenwijde, ideální pro windsurfing a kanoistiku. Když máte k dispozici loďku, můžete vyrazit na celou řadu pěkných výletů v okolí městečka. Na druhou stranu, k nejhezčím zdejším zážitkům patří obyčejná procházka po mostech a cestičkách. Umožní vám objevit působivá zákoutí a různá atraktivní místa, jako je třeba autentická farma u 't Olde Maat Uus. Sídlí zde muzeum, které vás seznámí s minulostí Giethoornu a se životem jeho obyvatel. Kromě farmy se můžete podívat i na rybářský a lodní dům. Část pozemku je přístupná pro vozíčkáře. Vstupné činí 4 €. Volně přístupná je malá kavárna s kávovarem a nealkoholickými nápoji a také obchod s holandskými sladkostmi, pohlednicemi, knihami a dalšími upomínkovými předměty.

Tradiční domek v Giethoornu

Tradiční domek v Giethoornu

Na Binnenpadu v centru Giethoornu se nachází četné památky a kulturní instituce, jichž lze dosáhnout pěšky, lodí či na kole. Muzeum kamene a minerálů De Oude Aarde mívá otevřeno od března do října, denně mezi 10:00 a 18:00, od října do února pak od středy do neděle v čase 10:00 až 17:00. Je přístupné přes vysoký schodišťový most, jenž bohužel není vhodný pro vozíčkáře. Vstupné stojí 3,50 €. Návštěva obchodu se suvenýry je samozřejmě zdarma. Můžete si v něm zakoupit šperky, kameny či různé dekorační kousky. Nejkrásnější drahokamy, minerály a fosilie byly v muzeu shromažďovány už od roku 1969. Díky mnoha objevným cestám zakladatele René Boissevaina se může pyšnit vskutku výjimečnou sbírkou. Nechte se okouzlit nádhernými formami, odstíny a kameny! Setkáte se tu s největším vejcem na světě, s ametystem z Brazílie i se zkamenělým stromem z Ameriky.

Muzeum De Oude Aarde

Muzeum De Oude Aarde © De Oude Aarde

Dalším ohromně zajímavým místem je Gloria Maris Schelpengalerie, nacházející se přímo na městském kanálu v centru Giethoornu. Vychutnejte si úchvatnou podvodní krásu, kterou nám příroda přináší! Tady můžete obdivovat mušle a korály v mnoha variacích, tvarech i barvách. Podívejte se na drahocennou mušli „Gloria Maris“, jež dala název celé galerii. Kochejte se jedinečnou sbírkou šperků z korálů, perel, mušlí aj.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín