Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajemné UNESCO památky Vietnamu

Dračí lodě v Hue

Dračí lodě v Hue

Vietnam je nádherná země, kde je co vidět, navštívit i ochutnat. Terasovitá rýžová pole, starodávné památky, dobré jídlo a rozmanitá příroda, to vše zde najdeme. Krásy, o kterých se ve spojitosti s touto zemí tolik nemluví, jsou její památky zapsané na Seznamu kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Do roku 2017 skýtá seznam 1 073 položek a Vietnam má těchto skvostů dohromady osm.

1. Komplex památek města Hue

Hue bylo založeno roku 1802 a v té době se stalo hlavním městem sjednoceného Vietnamu, to až do roku 1945. K nejdůležitějším památkám patří Hoáng Thánh (Královská pevnost) se zakázaným městem, které ve své době bylo přístupné pouze královské rodině. Bohužel se z něj dodnes velmi málo dochovalo. K nejzachovalejší části komplexu patří královská čítárna, chrám zasvěcený královským předkům (najdeme zde portréty jednotlivých králů) či pagoda Thien Mu s fungujícím klášterem ze 17. století. V okolí města také můžeme navštívit některé hrobky panovníků dynastie Nguyen (1802–1945).

Brána zakázaného města v Hue

Brána zakázaného města v Hue

2. Zátoka Ha Long

Zátoka nacházející se v Tokinském zálivu. Její raritou jsou vápencové skály vystupující z moře (cca 1 900 ostrůvků).  Dle legendy vděčíme za vznik zátoky drakovi, který svým ocasem vyrýval do země jednotlivá údolí, díky tomu nese zátoka jméno Ha Long – místo, kde se drak zanořuje do moře. Zátoku můžete poznat při plavbě na některé výletní lodi. Mezi ostrůvky lze vidět i rybářské vesnice – domky jsou postaveny na vorech. V roce 2012 byla zařazena do skupiny nových sedmi přírodních divů světa.

Zátoka Ha Long

Zátoka Ha Long

3. Starobylé město Hoi An

Zachovalý obchodní přístav z doby 15. – 19. století, kde se mísí místní i zahraniční architektura (čínská, japonská, portugalská). Historické jádro města se dochovalo v autentické podobě až dodnes. Na seznamu je zapsáno více jak 1000 objektů, nejobdivovanějšími z nich jsou japonský krytý most, shromažďovací a obřadní síně čínských kongregací a zdobené dřevěné domy místních. Daří se zde i starým řemeslům – řezbářství, krejčovství, keramika a výroba lampionů.

Japonský most v Hoi An

Japonský most v Hoi An

4. Svatyně My Son

Hinduistický chrámový komplex, jehož výstavba byla započata ve 4. století a komplex zde fungoval dlouhých 900 let. Je jedním z nejvýznamnějších v jihovýchodní Asii a zároveň důležitým místem starého království Champa. I když se nachází ukryt uprostřed zalesněných kopců, po americkém bombardování r. 1969 se ze 70 objektů dochovalo pouze 25 staveb, zbylé objekty jsou již pouze zříceniny. Kdysi komplex sloužil i jako pohřebiště panovníků.

Zříceniny My Son, Vietnam

Zříceniny My Son, Vietnam

5. Thanglongské císařské město

Pozůstatky tohoto císařského areálu leží v samém srdci Hanoie. Postaveno bylo ve 12. století jako nové císařské sídlo za vlády dynastie Ly Viet. Mezi památky komplexu patří vlajková věž, Jižní a Severní brána, pagoda princezny, ulice 18 Hoang Dieu a archeologické naleziště. Dodnes je zde nacházena celá řada artefaktů a objevovány jsou i podzemní pozůstatky paláců.

Thanglongské císařské město v Hanoii

Thanglongské císařské město v Hanoii

6. Královská pevnost dynastie Ho

Původně objekt sloužil ve 14. století jako nové královské sídlo. V letech 1397–1407 se také stalo hlavním městem Vietnamské říše, v té době neslo jméno Tay Do. Pevnost byla vybudována z kamenných bloků (zelená žula) na obdélníkovém půdorysu. Dodnes se zachovaly pouze ruiny původního paláce a jižní brána s kamennými draky (z původních čtyř). Pevnost je postavena na principu Feng Shui, to nám dokazuje, jak byl v té době astrologický směr vyspělý.

Jižní brána královské pevnosti dynastie Ho

Jižní brána královské pevnosti dynastie Ho

7. Národní park Phong Nha-Ke Bang

Je součástí ekologického systému Annamitského pohoří, rozkládá se na 857 km2 (pouze na vietnamské straně) a přechází až do Laosu. Jedná se o nejstarší krasové území v Asii s více jak 300 jeskyněmi. Na seznamu UNESCO je zapsán pro svou biodiverzitu, geologickou výjimečnost a geomorfologické a geografické hodnoty. Původní stromy v parku jsou staré 500-600 let, bylo zde také objeveno 1 320 druhů rostlin, z nich několik je na seznamu ohrožených druhů. Tvůrčími elementy krajiny jsou řeky, vodopády a potoky, které protékají podzemním labyrintem jeskyní a tvoří tak celý jeskynní systém. Mezí zpřístupněné jeskyně patří Phong Nha nebo Hang Toi.

Jeskyně v NP Phong Nha-Ke Bang

Jeskyně v NP Phong Nha-Ke Bang

8. Krajinný komplex Trang An

Patří mezi nejhezčí místa Vietnamu. Jedná se o další vápencovo-krasovou oblast v zemi. Trang An je komplex 48 jeskyní s rozmanitým ekosystémem. Mimo jiné zde najdeme i historické buddhistické pagody a velká rýžová pole. Nejvíce navštěvovanými kulturními památkami jsou město Hoa Lu s pagodou Bich Dong, palácem Hang Mua a buddhistický komplex Bai Dinh a okolí vesnice a zátoky Tam Coc, kde je nejvíce historických památek. I zde jsou velice oblíbené turistické plavby překrásnou krajinou. Cestou po řece Ngo Dong proplujete tři jeskyně (Hang Ca 127 m, Hang Giua 70 m, Hang Cuoi 40 m). Atrakcí jsou zde plovoucí obchody s nápoji a potravinami.

Trang An, Vietnam

Trang An, Vietnam

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín