Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajemství řecké kuchyně

Řecká kuchyně

Řecká kuchyně

Během návštěvy přímořských letovisek v Řecku by mohl neznalý turista nabýt dojmu, že tradičním řeckým pokrmem je gyros a hranolky. Naštěstí tomu tak není. Tato nádherná středomořská země nabízí pestrou paletu pokrmů. Neochutnat je by byla velká škoda. Staré Řecko dalo světu nejen nádherné památky, ale pochází odtud také první kuchařská kniha. V roce 320 př. n.l. ji sepsal básník Archestratus. Představím vám některé z vynikajících řeckých pokrmů.

Mousaka

Dokonalé spojení lilků, cuket, brambor, mletého jehněčího masa a rajčatové omáčky. To vše přelité bešamelem a zapečené ve stylovém pekáčku. Domácí příprava je náročná na čas a to je o důvod víc, proč si tuto laskominu vychutnat právě na dovolené v Řecku. S ledově vychlazenou Retsinou bude chutnat skvěle.

Mousaka

Mousaka

Dolmades

Tento pokrm je něco jako naše svíčková. Každá domácnost má svůj rodinný recept, který si předává z generace na generaci. Základem jsou vždy vinné listy plněné směsí rýže, piniových oříšků a aromatických bylin (petržel, kopr, máta, pepř). S tradiční citronovou omáčkou Saltsa avgolemono jsou obvykle podávány jako předkrm.

Dolmades

Dolmades

Souvlaki

Malé špízy z vepřového masa marinovaného ve směsi olivového oleje, vinného octa a bylinek uspokojí choutky všech masožravců. Racionální výživu zastoupí proslulé Tzatziky ve kterých se snoubí hustý jogurt s okurkou, česnekem a olivovým olejem.

Souvlaki

Souvlaki

Keftethes

Na vynikajících masových kuličkách (velikosti vlašského ořechu) s rajčatovou omáčkou si s oblibou pochutnají i děti. Jako příloha se nejlépe hodí pita chléb.

Keftethes

Keftethes

Youvetsi

Řecká obdoba guláše, pečená v hliněné peci. Můžete se těšit na kousky hovězího masa (může být také jehněčí nebo chobotnice) v rajčatové omáčce s poctivou porcí strouhaného sýra Kefalotyri. Nedílnou součástí tohoto pokrmu jsou Orzo těstoviny (těstovinová rýže).

Youvetsi

Youvetsi

Spanakopita

Tento exoticky znějící pokrm patří k mým oblíbencům. Velmi sytý slaný koláč z listového těsta, plněný špenátem a směsí sýrů ricotta a feta chutná výborně teplý i jako studená svačinka. Výtečně ladí s řeckým salátem z rajčat, červené cibule, okurek, červených paprik, černých oliv a slaného feta sýra.

Spanakopita

Spanakopita

Fassolatha

Polévka je grunt a proto nemohu opomenout klasickou polévku z bílých fazolí. Směs kořenové zeleniny, krájených rajčat a bobkového listu je velmi originální. Pokud nemáte rádi červené polévky mohla by vás oslovit kuřecí polévka avgolemono. Silná krémová kuřecí polévka, zahuštěná vejcem a ovoněná citronovou kůrou může zastoupit i omáčku (výborně se hodí k plněným vinným listům).

Fassolatha

Fassolatha

Čerstvé ryby a mořské plody

Byla by velká škoda neochutnat v některé z taveren čerstvě ogrilovanou rybu. Na výběr bývá většinou několik druhů ryb a já nikdy neodolám sardinkám. Super křupavé rybičky přelité citronovým dresingem chutnají skvěle. Tradičně velmi chutné bývají také mořské plody či chobotnice. Tu si dopřávám většinou jen na dovolené, protože stále houževnatě odolává mým kuchařským snahám.

Grilovaná chobotnička

Grilovaná chobotnička

Fassolakia Lathera

Lehký pokrm pro dietáře či vegetariány. Dušené zelené fazolky s baby karotkou, brambory, drcenými rajčaty a hromadou zelených bylinek chutnají výtečně a po jejich konzumaci můžete hned vyrazit na pláž. Siesta nebude nutná.

Fassolakia Lathera

Fassolakia Lathera

Super sladké dezerty

K nejznámějším řeckým sladkostem patří chutné spojení mletých mandlí, vlašských ořechů a pistácií v listovém těstě. Vše zalité poctivou dávkou voňavého medu. Vynikající je také pudingový koláč galaktoboureko přelitý pomerančovým nebo citronovým sirupem. Příjemným osvěžením v parných dnech je hustý řecký jogurt zasypaný vlašskými ořechy a zalitý medem.

Řecký dezert baklava

Řecký dezert baklava

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín