Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tallinn - estonský přístav s velkým potenciálem

Tallinn - Staré město

Tallinn - Staré město

Místo plné lodí, chrámů, historických staveb a tajemných hradů připravených na představení své bohaté historie - přesně takto lze charakterizovat estonské hlavní město Tallinn. Přestože čeští cestovatelé ještě zcela nepodlehli kouzlu této země, turisté ze všech koutů Evropy ji hojně vyhledávají a vždy se rádi nechají pohltit příběhy, které toto staré město odhaluje. 

Počátky této země se datují od 11. století, kdy se na jejím území prostřídaly hned desítky kmenů. Následovaly je celé státy, jako například Německo či Rusko. A právě přítomnost rusů byla natolik významná, že zde poměrná část tohoto národa žije dodnes. V minulosti se však Tallinn právě díky spolupráci s Ruskem mnohdy dostal do krutých válečných sporů, které většinou končily zkázou města. I přes všechna tato úskalí se však Tallinn vždy vypořádal s porážkou a díky tomu můžeme i dnes obdivovat píli tamních obyvatel.

Tallinn, Estonsko

Tallinn, Estonsko

Počasí alespoň na kabátek

Obecně by se Estonsko dalo rozdělit na dvě období - léto a zima. Letní období je poměrně krátké, přibližně od května do srpna. Teploty v Tallinnu se během tohoto období pohybují v průměru okolo 17°C, rozhodně se tedy nejedná o léto, na které bychom byli zvyklí tady u nás. Každopádně jde o měsíce, kdy je návštěva Tallinnu ta nejlepší možnost. Dny jsou zde velice dlouhé, slunce zapadá něco málo před půlnocí a znovu vychází již okolo čtvrté hodiny ranní, město je tak téměř v kuse krásně zabarvené a právem se těmto měsícům přezdívá období venkovních událostí. Především pro milovníky kulturních akcí a bohatého společenského života je toto období ideálním časem návštěvy. Oblasti okolo moří jsou zde navíc poměrně větrné a nabízejí tak ideální podmínky pro některé druhy vodních sportů, jako je například windsurfing. Toto krásné letní období jen čas od času naruší krátká přeháňka, což je pro tuto zemi typické.

Ulice Tallinnu

Ulice Tallinnu

Po odeznění letních měsíců začíná o něco smutnější období, jelikož zima je zde dokonalým protikladem léta. Od září se dny začnou zkracovat, nebe tmavne a vítr je každým dnem silnější. Období od září do dubna je tedy dost tmavé, větrné a plné srážek. Teplota nejvíce poklesne na začátku roku a to až na -30°C. Ne všechny měsíce jsou až takto studené, teplota se však nad nulou téměř nepohybuje. V průměru panuje v zimních měsících teplota okolo -7°C. I v tomto období se však najde čas, kdy stojí za to Tallinn navštívit. Od prosince do února je země téměř zasypaná velkou vrstvou sněhu a turistům se tak naskytne jedinečný pohled na pohádkově bílou krajinu a překrásně vyzdobená vánoční města. Nutno také uvést, že se jedná o období saun a lázeňských služeb.

Vánoční trhy v Tallinnu

Vánoční trhy v Tallinnu

Z Tallinnu trajektem do Helsinek

Po shlédnutí všech tallinnských památek neexistuje v tomto přístavním městě nic jednoduššího, než nastoupit na trajekt a další zastávku si udělat ve Finsku. Cesta trvá přibližně dvě hodiny a pro plavbu si můžete vybrat lodě od celkem tří přepravních společností. Denně probíhá 13 plaveb, kdy se cena lístku pohybuje od 70 do 180 euro podle konkrétních měsíců. Stejně jako Tallinn, i přístav Helsinki překypuje množstvím historických míst- v minulosti byl například centrem obchodu, později zaznamenal výrazný nárůst obyvatel a s ním přišla modernizace. 

Trajekt z Tallinnu do Helsinek

Trajekt z Tallinnu do Helsinek

Nejcennější částí je Staré město

V historické části Tallinnu se můžete celé hodiny procházet romantickými uličkami, aniž by vás rušil hluk jakýchkoli dopravních prostředků. Na útulnou kavárnu nebo restauraci zde narazíte snad na každém rohu a i toto dělá ze Starého města turisticky nejoblíbenější místo. Srdcem této části města je radniční náměstí, které obklopují rekonstruované historické domy. Zdejší radnice je jedinou gotickou radnicí v severní Evropě a zájemci si ji mohou projít celou včetně 64 metrů vysoké a nezvykle štíhlé věže.

Náměstí s radnicí, Tallinn

Náměstí s radnicí, Tallinn

Pokud jde o pozůstatky ruské architektury, za návštěvu rozhodně stojí Katedrála Alexandra Něvského, která svou pestrostí, velikostí a cibulovitými kopulemi zcela odpovídá standardům ruských staveb.

Katedrála Alexandra Něvského

Katedrála Alexandra Něvského

Po návštěvě všech těchto významných staveb zbývá navštívit ještě okraje města a prohlédnout si mohutné hradby, které v minulosti obklopovaly celé město a velká část včetně původních věží se zachovala až do dnešní doby.

Městské hradby, Tallinn

Městské hradby, Tallinn

Pokud nepatříte mezi milovníky historie a nenalákaly vás ani festivaly a kulturní akce během léta, možná vás zaujme spíše modernější pohled na tuto zemi. Estonsko si právem vysloužilo přezdívku „wi-fi“ země, jelikož bezdrátovým připojením zdarma je pokryt téměř celý stát. Navíc od přijetí eura je země i ekonomickým lákadlem, za poměrně nízké ceny zde koupíte jídlo, alkohol, nebo oblečení a obuv. Tallinn má ve všech směrech opravdu mnoho co nabídnout a stačí jen ten svůj správný směr zvolit.

Moderní tvář Tallinnu

Moderní tvář Tallinnu

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín