Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tarragona, krásná pokladnice starověkých památek

Tarragona, Španělsko

Tarragona, Španělsko

Přístavní město Tarragona najdete v Katalánsku na severovýchodě Španělska. Ve starověku bylo kulturním centrem a největším městem Iberského poloostrova. Mnohé zdejší památky z tohoto období byly zapsány na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Amfiteátr na pobřeží Costa Dorada a Circ Romá

Jestliže vás zajímají především římské památky, můžete si zaplatit za zvýhodněnou cenu vstupenku do šesti z nich. Pokud vám ale stačí zhlédnout jen jednu, měli byste si vybrat Circ Romá. Budete se moci projít bývalou chodbou do cirku a vylézt na věž, kde se vám dostane skvělého výhledu na moře i střechy města.

Chodba do Circ Romá v Tarragoně

Chodba do Circ Romá v Tarragoně

Co se týče amfiteátru, k tomu lze bez problému dohlédnout jen tak přes plot. Tato oválná stavba byla ve 2. století vytesána do skály kousek od moře. Vešlo se sem přibližně 14 000 diváků. Amfiteátr byl místem veřejných poprav, gladiátorských bojů i divadelních představení.

Amfiteátr v Tarragoně

Amfiteátr v Tarragoně

Spousta zajímavých muzeí

Muzeum moderního umění sídlí v historickém domě Casa Martí z 18. století. Bylo založeno v roce 1976 a zahrnuje malířská díla, sochy, fotografie a četné dokumenty z 20. století. Mezi vystavovanými tvůrci jsou např. Julio Antonio, Salvador Martorell, Santiago Costa a další. Vstup do tohoto muzea je zdarma.

Národní archeologické muzeum bylo založeno již v roce 1848 Hernándezem Sanahujou. Velká část předmětů (keramika, sochy, mozaiky, mince) a starožitného nábytku pochází z období Římského impéria. Vstupenka stojí 4,50 € a zahrnuje také vstup do Paleochristianského muzea a nekropole, které přibližuje svět smrti v římských dobách. Snížená cena 3,50 € platí pro dospělé, studenty do 25 let, seniory a rodiny s dětmi. Vstup zdarma mají děti do osmi let.

Národní archeologické muzeum v Tarragoně

Národní archeologické muzeum v Tarragoně Yearofthedragon

V nabídce města jsou i další působivá muzea, jmenujme ještě např. Muzeum přístavu Tarragona, kam je vstup zdarma, či diecézní muzeum při katedrále za 5 €.

Tarragonská katedrála

Úchvatná katedrála byla postavena v severovýchodní části Starého Města, přibližně na stejném místě jako římský chrám. Začala se budovat ve 12. století v románském stylu, následně pokračovala ve stylu gotickém. Vysvěcena byla roku 1331, aniž by byla dokončena. Její fasáda s velkým portálem a růžovým oknem je jedním ze symbolických obrazů města. V případě zájmu můžete nahlédnout do diecézního muzea, kde naleznete sbírky středověkého a moderního náboženského umění Tarragony, především různé ozdoby, sochy, vyřezávané dřevo, textil, keramiku, zlatnictví atd.

Tarragonská katedrála

Tarragonská katedrála

Slavnosti a další atrakce Tarragony

Staré Město se nachází přímo v srdci města. Hlavním náměstím je Placa De La Font, v jehož severozápadní části stojí radnice z 19. století, postavená v eklektickém stylu. Na jih od Starého Města se táhne jedna z hlavních ulic, Rambla Nova, obklopená domy z 19. století. Širokou třídu ocení každý turista pro její četné obchůdky a restaurace. Zájemci o kulturu a historii se jistě rádi pokochají pohledem na zbytky římské městské zdi, trosky závodní dráhy, pozůstatky starého divadla a fóra. K oblíbeným památkám města patří Portal de Sant Antoni, barokní brána v hradbách z roku 1737. Budova městské tržnice, El Mercat Central, byla postavena v roce 1915 v modernistickém stylu. Za Tarragonou se ještě můžete podívat na akvadukt Pont del Diable.

Akvadukt Pont del Diable

Akvadukt Pont del Diable

Milovníci oslav by si neměli nechat ujít velkolepý svátek sv. Tekly, jenž tu vrcholí každoročně 23. září a při němž můžete vidět stavění lidských hradů neboli castellers. V Casa de la Festa najdete vystavené Gegants, obří figuríny, s nimiž se během svátku pochoduje. V Tarragoně to žije po celý rok! Mezi hlavní slavnosti patří také únorový karneval s průvody a spoře oděnými tanečnicemi. Končí odpálením petard na náměstí Placa De La Font. Začátkem května si můžete dopřát ochutnávku různých jednohubek v desítkách místních restaurací, a to díky akci Tarragona d'tapes.

Stavění lidských věží

Stavění lidských věží Xinhua

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín