Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Termální lázně ve Slovinsku patří k evropské špičce

Relax v termálních lázních

Relax v termálních lázních

Při poznávání nespoutané přírody, krásných památek či tajemných jeskyní Slovinska nezapomeňte na relax, zasloužený odpočinek a regeneraci. Alespoň na chvíli hoďte starosti za hlavu a nechte se hýčkat v některých z patnácti termálních lázní, jimiž se Slovinsko pyšní.

Do termálů ve Slovinsku? Proč ne?

Slovinsko není v oblasti lázeňství až tak známé jako třeba Maďarsko a přitom se s počtem 15 termálních lázní a 87 termálních pramenů řadí, navzdory svojí poměrně malé rozloze, k evropským termálním velmocem. Lázeňské komplexy jsou na vysoké úrovni, nabídka wellness procedur, masáží, luxusních hotelů a dalších doprovodných služeb je skutečně pestrá.

Léčivé účinky pramenů

Teplota pramenů se pohybuje v rozmezí 32-73 °C, chemické složení je různé. Léčebné prameny působí blahodárně na spoustu zdravotních neduhů, ať už je to revmatismus, gynekologické potíže, cévní a srdeční onemocnění, neurologické potíže, plicní onemocnění, výborné výsledky vykazují také při léčbě poúrazových stavů.

Termální prameny

Termální prameny

Terme Čatež Spa

Asi 100km na východ od Lublaně leží lázeňské město Čatež. Právě zde se nacházejí nejnavštěvovanější termální lázně ve Slovinsku. Termální riviéra Terme Čatež má více než 10 000 m² vodní plochy zahrnující jak vnitřní, tak venkovní bazény. Venkovních bazénů je deset, teplota vody se pohybuje v rozmezí 26-36°C a kromě klasického koupání můžete vyzkoušet i řadu atrakcí v podobě tobogánů, skluzavek a dalších lákadel.

Terme Čatež - atrakce pro děti

Terme Čatež - atrakce pro děti

I ve vnitřních bazénech jsou k dispozici atrakce pro děti i dospělé. Asi nejoblíbenější jsou dvě z nich, a to pirátský ostrov s prolézačkami a tobogán kamikadze.

Terme Čatež - vnitřní bazén

Terme Čatež - vnitřní bazén

V areálu lázní se nachází saunový park, rehabilitační centrum, moderní sportovní centrum, ubytovat se můžete ve zdejším kempu, zahrát si kulečník, bowling, minigolf nebo tenis.

Součástí lázeňského komplexu jsou obchůdky, restaurace, cukrárna a dokonce i kasino. Zázemí je tu skutečně přepychové.

Lázně Čatež využívají nejen klienti k rekreaci, ale i pacienti léčící se s různými zdravotními obtížemi. Z hloubky 300-600m vyvěrá 11 pramenů, jejichž blahodárné účinky se projevují zejména při léčbě revmatických a neurologických potíží, ale hlavně při problémech s pohybovým aparátem.

Terme Ptuj Spa

V historickém městě Ptuj, které je známým vinařským centrem, se nachází největší termální aquapark ve Slovinsku. Lázeňský komplex je rozdělen na vnitřní a venkovní část. Návštěvníkům je dispozici několik bazénů, tobogány, skluzavky, mezi oblíbené atrakce patří bazén s vlnobitím, pomalá řeka, vyhlídková věž či plavecký olympijský bazén. Uvolnění a relaxaci najdete v některé z vířivek, terapeutickém bazénu nebo finské a turecké sauně, vyzkoušet můžete i podvodní masáže.

Terme Ptuj - venkovní bazény

Terme Ptuj - venkovní bazény

Místní lázně čerpají termální uhličitou vodu ze dvou vřídel. Termální pramen má blahodárný vliv na pohybové ústrojí, využívá se při rehabilitacích u revmatických a degenerativních onemocnění, pomáhá léčit i různá neurologická onemocnění a gynekologické problémy.

Terme Ptuj - vířivka

Terme Ptuj - vířivka

Moravske Toplice

Na severu Slovinska, jen asi 4hodiny jízdy od Brna, se nachází malé městečko Moravske Toplice s moderním lázeňským komplexem, jehož součástí je aquapark Terme 3000 zahrnující 22 vnitřních i venkovních bazénů.

Thermal park Terme 3000 - relaxační zóna

Thermal park Terme 3000 - relaxační zóna

Zvláštností lázeňského komplexu je bazén s termální, minerální, vysoce koncentrovanou vodou černé barvy, která pomáhá léčit revmatismus, pooperační stavy, dýchací a kožní problémy. Lázně nabízejí kromě léčebných procedur i doplňkové služby jako jsou kinezioterapie, termoterapie, akupunktura, inhalace a další.

Aquapark Terme 3000 je rájem pro milovníky vodních radovánek. Četné tobogány, skluzavky s vizuálními a zvukovými efekty, vodotrysky, vodopády, zážitkové peřeje, sauny a vířivky doslova válcuje, co se oblíbenosti a atraktivity týče, adrenalinový tobogán AQUA LOOP. Při jízdě na tobogánu, jejíž start je přímo raketový, vás čeká 90m dlouhá jízda na 20m vysoké skluzavce, 14 metrový volný pád, 360°smyčka, a to vše při rychlosti až 65km/hod. Máte-li pro strach uděláno, rozhodně nenechejte tuto atrakci bez povšimnutí.

Thermal park Terme 3000

Thermal park Terme 3000

Rogaška Slatina

Nejstarší a největší termální lázně ve Slovinsku řadící se spíše mezi tradiční lázně, se nacházejí nedaleko hranic s Chorvatskem, asi 50km jižně od města Maribor. Minerální voda, která vyvěrá z hloubky 1700m, obsahuje nejvíce hořčíku na světě a jsou jí připisovány přímo zázračné účinky.

Lázně využívají pacienti léčící se s nemocemi srdce, očními chorobami, nemocemi ledvin a močových cest, kožními a revmatickými potížemi a potížemi pohybového aparátu.

Termální lázně Rogoška Slatina jsou obklopeny udržovanými parky, lázeňské domy a luxusní hotely se vyznačují nádhernou architekturou, promenádní cesty a celý překrásný lázeňský park přímo vybízejí ke zdravotním procházkám, které jsou příjemnou a vítanou součástí léčebného programu.

Rogaška Slatina

Rogaška Slatina

V centru lázeňského města najdete obchody, kavárny, bary i restaurace. Dominantou města je kostel sv. Kříže v neo-románském stylu.

Ať už se rozhodnete pro návštěvu kterýchkoliv termálních lázní ve Slovinsku, vězte, že léčivé účinky termálních pramenů, vodní radovánky v bazénech, saunový svět, masáže, vířivky, beauty programy, rašelinové zábaly a další služby a atrakce vám zaručí, že budete odcházet jako znovuzrození….

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín