Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Termální ostrov Ischia - vhodná dovolená (nejen) pro důchodce

Ischia

Ischia

Rádi navštěvujete termální lázně v našem okolí, které jsou na Slovensku či Maďarsku? Nechcete tuto tradici nijak měnit, ale přeci jen byste se rádi vydali i k moři? Jen pár hodin cesty letadlem je vzdálený italský termální ostrov Ischia.

Obecně o Ischii

Ostrov sopečného původu se nachází v Neapolském zálivu asi 30 km od italské pevniny. Nejvíce je navštěvován starší generací, právě díky teplým minerálním pramenům, které na ostrově a v moři u něj vyvěrají. Povrch je převážně hornatý (nejvyšší hora Epomeo 789 m.n.m.) a nachází se zde bezpočet pozůstatků vulkánů. Ostrov je dlouhý 10 km a široký 7 km, i přesto je druhým největším ostrovem Neapolského zálivu.

Aragonský hrad na ostrově Ischia

Aragonský hrad na ostrově Ischia

Termální lázně

Sopečný původ ostrova se projevuje v mnoha formách – přírodní horké páry, přírodní sauny a horké písky. Na ostrově se nachází přes 100 minerálních pramenů o teplotě do 40 °C. Můžete zkusit také bahenní zábaly z vulkanické hlíny, která zraje 8 měsíců v nádržích s minerální vodou. Termální prameny jsou využívány k léčení revmatických a gynekologických onemocnění, bronchitidy, astmatu, kožních chorob. Vhodné jsou také k rehabilitaci.

Termální prameny v zálivu Sorgeto

Termální prameny v zálivu Sorgeto

Nejznámější termální parky

  • Poseidonovy zahrady – Nachází se přímo u moře na západní straně ostrova. V zahradách najdete 22 bazénů s minerální vodou (28 °C – 40°C), bazén s mořskou vodou, dětské bazény, Kneippovy bazény a Japonský bazén.
  • Termální park Negombo – Najdeme jej v zálivu San Montano přímo na pláži. Nachází se zde 13 bazénů s termální mořskou vodou, turecké lázně, hydromasáže nebo kosmetické centrum.
  • Termální park Castiglione - Park leží u města Casamicciola Terme. Přímo v areálu je i hotel L´Oasi (v sezóně stojí kolem 30 000 Kč s polopenzí). Park je známý silnými prameny s alkalicko-bikarbonátovou termální vodou (léčba pohybového aparátu).
  • Afroditiny a Apollonovy zahrady – Nachází se na panoramatických terasách v Sant´Angelu. Najdete zde 12 bazénů s termální vodou, krytý bazén s hydromasáží nebo přírodní saunu ve skále.
  • Tropical park – Park plný tropických květin a exotických rostlin nad zálivem S. Angelo. Komplex zahrnuje 9 bazénů, z toho jeden s mořskou vodou, vířivé lázně, nudistickou terasu nebo vodní posilovnu.

Afroditiny a Apollonovy zahrady

Gastronomie na Ischii

Nejvíce si zde samozřejmě užijete darů moře – sardinky, chobotnice, kalamáry, krevety, tresky langusty nebo mořští ježci. Na své dovolené byste neměli vynechat ančovičky (alici), špagety se škeblemi (vongole) nebo typickou místní specialitu králíka na divoko (coniglio all cacciata). Pokud si chcete pobyt osladit, zaběhněte si do některé z pekáren na moučník Babá – nadýchaný piškotový moučník plněný šlehačkou, krémem nebo citronovým likérem.

Špagety Vongole

Špagety Vongole

Cesta na ostrov Ischia

Standardně se létá do nedaleké Neapole, která se nachází na italské pevnině. Z letiště jste poté dopraveni na ostrov trajektem (cca 1 hodina). Z přístavu Vás již odveze autobus do daných ubytovacích kapacit. Cestovní kanceláře také pořádají organizované zájezdy autobusem.

Maják přístavu Ischia Porto

Maják přístavu Ischia Porto

Co čekat od ubytování?

Na Ischii jsou pořádány zájezdy již od dubna, kdy se otevírají parky, až do října. Převážně jsou hotely nabízeny s polopenzí či plnou penzí. U leteckých pobytů začínáme s cenami cca na 12 000 Kč, ale samozřejmě jsou nabízený i luxusní hotely, kde si připlatíte enormní částky. Na místě navíc zaplatíte pobytovou taxu, která je v Itálii zavedena cca 2 €/os/den – může se lišit dle období. V ceně také nebývá návštěva termálních parků, pokud se hotel nenachází přímo v komplexu.

Ubytování na Ischii

Ubytování na Ischii

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín