Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tipy na jednodenní výlety do Německa

Zwinger v Drážďanech

Zwinger v Drážďanech

Do Německa je to od nás, jen co by kamenem dohodil. Z Ústí nad Labem to máte po dálnici kousíček a z Prahy vám cesta zabere přibližně hodinu. Přinášíme vám tipy na turisticky nejoblíbenější místa, kam si můžete udělat pěkný jednodenní výlet.

Aquapark Tropical Island

V Brandu, asi 60 km na jihovýchod od Berlína, si můžete užít tropickou dovolenou, krásné letní počasí a spoustu zábavných vodních atrakcí, a to klidně i v zimě! Stojí tam totiž ohromný Aqualand Tropical Island, původně veliká hala, jež byla proměněna v úžasný park s pralesem, lagunou a bazény. Dopřejte si spršku pod vodopádem nebo relaxaci ve vířivce. Najdete zde také největší saunový areál v Evropě.

Aquapark Tropical Island

Aquapark Tropical Island

Deggendorf

Do Deggendorfu v Dolním Bavorsku můžete vyrazit za památkami i nákupy. V tomto půvabném městě na Dunaji vás přivítá Asamova bazilika na náměstí Altenmarkt, historická radnice, benediktinské opatství Metten, muzeum řemesel nebo nejstarší palírna proslulého bylinného likéru Bärwurz a mnoho dalšího.

Deggendorf

Deggendorf High Contrast

Drážďany

Drážďany překypují zajímavými pamětihodnostmi a atrakcemi. Vybrat jen některou z nich, jíž byste mohli věnovat svůj jednodenní výlet, nebude vůbec jednoduché. Navštivte zámecký komplex Zwinger se světoznámými muzei a proslulou galerií, zajímavé Německé muzeum hygieny nebo třeba zdejší zoologickou zahradu. K té je to z Ústí nad Labem po dálnici pouhých 50 km. Parkování přímo naproti vchodu stojí 1 € na tři hodiny nebo 3 € na celý den. Zoo lze nicméně v klidu projít za tři hodiny, takže to jedno euro je vcelku přijatelné. Vstupenku do zoo pořídíte za 12 € pro dospělého a za 4 € pro dítě. Snížené vstupné 8 € se vztahuje na studenty a osoby se zdravotním postižením.

Drážďany

Drážďany

Pasov

V oblasti Dolního Bavorska je nejznámějším městem pravděpodobně Pasov. Leží na jihu, blízko hranic s Rakouskem a zhruba 60 km od hranice s ČR. Město tří řek je hojně navštěvováno zejména během adventu. Jeho dominantou je hrad Veste Oberhaus, hradbou propojený s hradem Veste Niederhaus. Na náměstí Rathausplatz nalezneme, jak název napovídá, radnici a také Glasmuseum. K významným památkám patří rovněž dóm sv. Štěpána, farní kostel sv. Pavla, klášter Niedernburg s hrobkou blahoslavené Gisely, poutní kostel a klášter Mariahilf aj.

Pasov

Pasov

Pevnost Königstein

Pevnost Königstein v Saském Švýcarsku je největší v Evropě a stojí pouhých pár kilometrů od hranic. Auto lze za 4,5 € ponechat v prostorném parkovacím domě, vzdáleném od pevnosti přibližně 500 m. Plné vstupné činí 8 € v zimě a 10 € v létě. Sleva se týká studentů a postižených, kteří zaplatí pouze 6 € v zimě či 7 v létě. Děti do šesti let mají vstup zdarma. Je také možno zakoupit výhodnější rodinné vstupné. Úchvatný výhled do okolí, jenž se vám naskytne po výstupu na vrchol, za to rozhodně stojí. Komentované prohlídky jsou nabízeny i v češtině. Nahlédněte do skrytých koutů pevnosti, třeba do podzemních kasemat či hluboké studny.

Pevnost Königstein

Pevnost Königstein

Stezka korunami stromů

Kousek od hranic, poblíž městečka Neuschönau, čeká v Bavorském lese na milovníky přírody a dobrodružství stezka korunami stromů, snadno dostupná zejména pro cestující z Plzně a Českých Budějovic. Projděte se po visuté dřevěné stezce ve výši 25 m nad zemí a vystoupejte na vysokou vyhlídku, jíž se příznačně přezdívá „bavorská Eiffelovka“. Prohlídka je možná dokonce i s kočárkem. Při bouřkách a silném větru bývá zavřeno. V roce 2017 stála vstupenka 9 € (dospělý), 8 € (student, důchodce, postižený) nebo 7 € (dítě do 14 let). Děti do šesti let mají opět vstup zdarma.

Stezka korunami stromů v Neuschönau

Stezka korunami stromů v Neuschönau Pavel Špindler

Zámek Moritzburg

Popelčin zámek Moritzburg stojí 14 km severozápadně od Drážďan. Dodnes připomíná naši nádhernou vánoční pohádku s Libuškou Šafránkovou v hlavní roli. Projděte se po bočním schodišti, po němž kdysi pospíchala na královský bál. Nezapomeňte si však prohlédnout ani zdejší bohaté sbírky loveckých trofejí nebo ohromující lůžko, které pokrývají dva miliony pestrých ptačích pírek.

Zámek Moritzburg

Zámek Moritzburg

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín