Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tipy na jednodenní výlety na Slovensko

Vyražte k našim slovenským sousedům třeba tento víkend na výlet. Přinášíme vám několik tipů, kam se můžete vydat.

Bratislava a hrad Děvín

Hlavní město Slovenska leží na březích Dunaje v jihozápadní části země, u hranice s Maďarskem a Rakouskem. Z Břeclavi a Hodonína sem dojedete přibližně za hodinu. Cesta z Brna je sice delší, ale na nejrychlejší trase se dá zvládnout asi za hodinu a půl. Díky četným pamětihodnostem je Bratislava pro jednodenní výlet skvělou volbou. V období adventu si sem můžete zajet třeba i na krásné vánoční trhy.

Bratislava, Slovensko

Bratislava, Slovensko

Symbolem města je Bratislavský hrad se čtyřmi věžemi a s nádvořím uprostřed. Architektonicky zajímavý je rovněž Most Slovenského národného povstania z druhé poloviny 20. století, jenž se klene přes Dunaj poblíž historického jádra města, kde se nachází většina památek. Stará radnice představuje komplex budov ze 14. a 15. století, dnes v ní sídlí městské muzeum. Za zhlédnutí stojí také Michalská brána s měděnou kupolovitou střechou, jedna z nejstarších budov v Bratislavě. Sídlem prezidenta je barokní Grassalkovičův palác, veřejnosti obvykle uzavřený. Grassalkovičova zahrada za ním je ovšem volně přístupná.

Bratislavský hrad

Bratislavský hrad

Ke známým sakrálním stavbám patří Katedrála svatého Martina. Nejstarším zachovalým kostelem ve městě je pak františkánský kostel ze 13. století. Zajímavostí je podzemní židovský hřbitov, kde byl pochován učenec Chatam Sofer.

K nejnavštěvovanějším památkám Bratislavy náleží i zřícenina gotického a později přestavovaného hradu Děvín, stojící ve stejnojmenné městské části. Nejatraktivnějším úsekem při prohlídce je patrně střední hrad se zakonzervovanými zdivy renesančních paláců Báthoryů a Garayů.

Zřícenina hradu Děvín v Bratislavě

Zřícenina hradu Děvín v Bratislavě

Budatínský zámek

Budatínský zámek stojí v žilinské městské části Budatín. Z Rožnova pod Radhoštěm se tam dostanete asi za hodinu a čtvrt, z Ostravy vám cesta zabere přes hodinu a půl. Zámek, výstavní místnost a kaple jsou přístupné veřejnosti od úterý do neděle. Jedna ze stálých expozic seznamuje s historií jedinečného slovenského fenoménu – drátenictví. Další expozice se věnuje dějinám Žiliny, zvlášť pozoruhodná je sbírka katovských mečů. Věž zámku, otevřená po rekonstrukci 13. července 2014, skrývá mnoho zajímavostí. Jednotlivá podlaží představují návštěvníkům historické mapy, obrazárnu a expozici hodin. Na závěr váš čeká dechberoucí výhled na město a okolí. Dopřejte si také příjemnou procházku v bezplatně přístupném anglickém parku.

Budatínský zámek - detail

Budatínský zámek - detail

Čachtický hrad

Zřícenina Čachtického hradu stojí na vápencovém kopci v okrese Nové Mesto nad Váhom, poblíž obce Čachtice. Pojedete-li z Uherského Hradiště, dostanete se sem zhruba za hodinu a čtvrt, záleží ovšem na zvolené trase. Skoro stejně dlouho může trvat cesta z Hodonína.

Čachtický hrad

Čachtický hrad

Hrad vznikl ve 13. století, aby chránil západní hranici Uherska. V 17. století začal ztrácet na významu a pustnout. Roku 1981 se zde natáčela známá komedie Oldřicha Lipského Tajemství hradu v Karpatech, kteroužto skutečnost připomíná pamětní deska. Hrad nicméně proslul hlavně díky Čachtické paní – Alžbětě Báthoryové, která se proslavila svými koupelemi v krvi dívek za účelem uchovat si krásu. V roce 1611 byla odsouzena k doživotnímu žaláři v hradní věži, ale o čtyři roky později zemřela.

V letech 2012–2014 probíhal projekt statického zabezpečení velké části hradu a od 20. června 2014 je znovu přístupný návštěvníkům.

Výhled z Čachtického hradu

Výhled z Čachtického hradu

Jánošíkove diery

Soustavu soutěsek v Kriváňské Malé Fatře, která je obecně známá též pod jednoslovným názvem Diery, tvoří Horné, Dolné a Nové diery. Najdete ji v přírodní rezervaci Rozsutec, poblíž obce Terchová, v části Biely Potok. Z Ostravy sem dojedete za dvě hodiny. Zajímavá oblast nadchne především vášnivé sportovce a dobrodruhy, kteří rádi překonávají překážky a podnikají výlety do přírody. Překonejte řadu kovových lávek a žebříků mezi vodopády. Pokochejte se pohledem na četné přírodní krásy a romantické kaskády. Pamatujte na kvalitní trekingovou obuv a pohodlné oblečení. Také mějte připravený dostatek pitné vody a nějakou tu svačinku. Vyrazíte-li s dětmi, vezměte je do Nových dier, ty jsou pro ně patrně nejvhodnější. Poměrně krátkou stezku provázejí udržované lávky. Dolné diery zase mohou být dobrou volbou při výletu se psem.

Jánošíkove diery

Jánošíkove diery

Skalica

Skalica je okresní město v Trnavském kraji, nacházející se jenom 1,5 km od hranic s Českem. Zachované historické jádro je dnes památkovou zónou. Najdete tu mnoho unikátních pamětihodností, jako je starobylá románská rotunda sv. Jiří, v jejíž blízkosti leží židovský hřbitov ze 17. století. Nejstarší původní stavbou ve městě je kostelík sv. Alžběty z roku 1414. Ve Skalici se dochovalo také několik úseků městských hradeb a je tu i secesní Dům kultury architekta Dušana Jurkoviče, v jehož prvním poschodí se nalézá stálá expozice Záhorského muzea. Je toho skutečně spousta, co stojí za vidění, a proto neváhejte a vydejte se do této málo známé perly kousek od ČR!

Skalica

Skalica

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín