Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

TOP 10 evropských destinací na vzestupu

TOP 10 evropských destinací na vzestupu

TOP 10 evropských destinací na vzestupu

Rádi byste letos na své dovolené poznali zajímavá města Evropy? Představím Vám několik míst, která nepatří k těm notoricky známým, přesto se v minulém roce zařadila mezi nejnavštěvovanější. Většina z nich je také dostupná autem. Pokud patříte mezi dobrodruhy, můžete si letos naplánovat road trip a mezi nejnavštěvovanější místa zařadit i další zajímavosti. Dokonce nemusíte zůstat pouze u jedné země.

1. Za našimi sousedy do Polska

V této zemi je nejnavštěvovanějším městem Gdaňsk na pobřeží Baltského moře. Patří mezi jedno z nejkrásnějších měst v Polsku. Staré město bylo za druhé světové války úplně zničeno, díky pečlivé rekonstrukci ale nyní patří k největším atrakcím. Kromě nádherného centra je zde i velký námořní přístav. Poslechnout si také můžete zvonkohru z věže gdaňské radnice na náměstí Dlouhý trh, ze které uslyšíte Ódu na radost. Zároveň zde najdeme i symbol města, Neptunovu fontánu z roku 1633. Nezapomeňte ani na Čertův zub, který přináší štěstí, stačí prý na něj pouze pár vteřin koukat.

Gdaňsk, Polsko

Gdaňsk, Polsko

2. Lotyšsko – země letního slunovratu

Navštivte největší město Pobaltí - Rigu. Země získala nezávislost roku 1991 a secesní centrum Rigy bylo zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Vzhledem k neustálému dobývání ze strany polské, ruské i švédské je zde velmi málo zachovalých středověkých památek, město bylo bohužel finálně poničeno za druhé světové války a na obnove památek nikdo po mnoho let nelpěl. Dnes je již ale pomalu oživují. V ulicích Rigy nezažijete ten velký shon jako v Praze, lidé svůj den prožívají poklidně.

Riga, Lotyšsko

Riga, Lotyšsko

3. + 4. Chorvatsko - země Vinnetoua

Tato země má hned dvě města, která se v žebříčku umístila. První z nich je přístavní město Rovinj, které patří mezi nejhezčí místa Jadranu. Stavby jsou ve stylu benátské renesance, ale najdeme tu i krásné barokní památky a kostely. Pokud se chcete pobavit, zkuste návštěvu centra Monvi. Naleznete zde vše, na co si vzpomenete – diskotéky, restaurace, galerie, sportovní zařízení i kasina.

Rovinj, Chorvatsko

Rovinj, Chorvatsko

Dalším místem je hlavní město Chorvatska – Záhřeb. Rozkládá se uprostřed lesů a parků a je hlavním centrem kulturního dění. Historie města sahá až do 11. století. Většina současných památek je ale mladšího data. V roce 1880 zde bylo silné zemětřesení a spousta budov tím hodně utrpěla. Horní (staré město) a dolní město spojuje lanovka s převýšením 30 m. I když cesta trvá zhruba minutu, jedná se o jedinečný zážitek. 

Záhřeb, Chorvatsko

Záhřeb, Chorvatsko

5. + 6. Španělsko – země flamenca

Krasné prosluněné Španělsko, rodiště několik slavných umělců, skrývá také dvě města, jenž se umístila. Jako první navštívíme Nerju, která se nachází na jihovýchodě Andalusie. Patří mezi nejkrásnější letoviska pobřeží Costa del Sol a láká hlavně na své historické  jádro. Uchvátí vás procházky klikatými uličkami, mnoho památek a navíc se zde každé úterý koná trh se zeleninou a ovocem. Kdo tyto středomořské trhy zažil ví, že je to nezapomenutelný zážitek. Oblast je také vyhledávána díky cyklotrasám.

Nerja, Španělsko

Nerja, Španělsko

Dalším místem, jež se také nachází v krásné Andalusii, je přístavní město Cadiz. Je jedno z nejstarších měst v Evropě. Založeno bylo před rokem 1000 př.n.l jako Gadir. Místní atrakcí je temná komora ve staré strážní věži (Torre Tavira). Místnost bez oken, ve které je uprostřed umístěna bílá plocha ve tvaru kruhu, jenž slouží jako kamera a promítá děj na ulici venku. Počátky tohoto vynálezu sahají do 10. století. Nejvýznamnější památkou je katedrála se zlatou kopulí z 18. - 19. století.

Cadiz, Španělsko

Cadiz, Španělsko

7. Itálie – země těstovin, pizzy, vína, moře a antických památek

V Itálii se stále oblíbenější stává návštěva města Catania na ostrově Sicílie. První atrakcí při příjezdu je sopka Etna, na jejímž úpatí město leží. Velké množství budov je postaveno s použitím černých bloků z lávy, cihel a mramoru. Symbolem města je barokní fontána se slonem a každé odpoledne se konající trhy.

Catania, Itálie

Catania, Itálie

8. Slovinsko – hory, termální lázně, jezera i moře

Dalším místem, jenž se těší velké oblíbenosti je hlavní město Slovinska – Lublaň. Centrem všeho dění je náměstí France Prešena, z něhož vede Trojmostí (3 mosty) na známou lublaňskou tržnici. Za návštěvu také stojí Lublaňský hrad z 12. století. Nezapomeňte navštívit ani dračí most, se kterým se pojí několik legend. Zároveň je také chráněnou technickou památkou.

Lublaň, Slovinsko

Lublaň, Slovinsko

9. Souostroví Malta

Opět se jedná o hlavní město a to Malty – Valleta. Město je považováno za perlu renesance, v téměř původním stavu je zachováno dodnes a je největším přírodním přístavem Evropy. Středem města je kruhové náměstí s kašnou Tritónů. Nezapomeňte navštívit ani zahrady Barracca či velkolepý Palác Velmistra. Největší perlou je katedrála sv. Jana (1573-1577), najdeme zde jedno z posledních mistrovských děl Caravaggia – Stětí Jana Křtitele (plátno o rozměrech 361x520 cm).

Valleta, Malta

Valleta, Malta

10. Spolková země Německo

Hlavně českými turisty je nejnavštěvovanějším městem Norimberk. V tomto městě naleznete úplně všechno. Je vhodné i pro rodinný výlet, vzhledem k tomu, že můžete navštívit ZOO a delfinárium či muzeum hraček. Věhlasné jsou také norimberské vánoční trhy. Na co ale nezapomenout, co se památek týče? Projděte se historickým centrem, kde je k vidění bavorská architektura, až k císařskému hradu Kaiserburg. Pokud Vás zajímá historie, navštivte Germánské muzeum v areálu gotického kláštera. Nabízí 16 stálých expozic, které ukazují německou kulturu od pravěku do současnosti.

Norimberk, Německo

Norimberk, Německo

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín