Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

TOP 3! Žebříček tří nejlepších černých sjezdovek v Rakousku

Ukazatel k černé sjezdovce

Ukazatel k černé sjezdovce

Občas je potřeba zažít i něco nebezpečného, aby bylo víc zážitků z dovolené, se kterými se můžete pochlubit známým. Pokud patříte mezi fanoušky občasného adrenalinu a zároveň to na lyžích opravdu umíte, rozhodně nezapomeňte navštívit některou z vyhlášených černých sjezdovek, které vám zajistí historku hodnou obdivu. Rakousko takovýchto příležitostí nabízí hned několik.

Nejvíce těchto strmých kopců naleznete v jižní Americe, abyste si však mohli dobře zajezdit, tak dalekou cestu plánovat nemusíte. I v rámci Alp narazíte na plno sjezdovek, které budí ve většině návštěvníků opravdový respekt. Postupem času u velkého počtu lyžařů začal převládat spíše strach a do podobné jízdy se tak pustí jen málokdo, pokud tedy máte rádi lyžování na téměř prázdné sjezdovce, obrovská výhoda černých sjezdovek je na světě. Obecně je třeba říci, že názor na jednotlivé sjezdovky je velice subjektivní a každý si musí sám dle svých preferencí vybrat místo, které mu přijde nejvíce adrenalinové. Je to také tím, že existuje hned několik kritérií, podle kterých lze sjezdovku posuzovat- nejen sklon kopce, šířka či převýšení, ale také aktuální sněhová situace nebo počasí významně pozmění charakter kopce. Navíc středisko si může své svahy upravit dle vlastního uvážení. Zde tedy najdete přehled několika takových, které v našich očích uspěly podle výše zmíněných kritérií na výbornou.

Zillertal - černá sjezdovka Harakiri

Trefně pojmenovaná sjezdovka Harakiri v rakouském Zillertalu patří bez pochyby na špičku našeho žebříčku a to nejen díky výstižnému názvu. Právem si vysloužila pověst snad nejstrmější sjezdovky se sklonem až 78%. Tento přímý a přehledný úsek není dlouhý více než pár stovek metrů, ale i tak dokáže potrápit i ty nejlepší lyžaře. Trať se konkrétně nachází nad střediskem Mayrhofen jako součást vrcholu Knorren. Po tomto adrenalinovém prožitku můžete pak dále pokračovat v jízdě až do údolí Horbergtal. Obecně je celý Zillertal opravdovou chloubou Rakušanů- krom 650 kilometrů sjezdovek v tomto areálu naleznete moderní přepravní zařízení a skvěle udržované sjezdovky. I samotná trať Harakiri je neustále v péči zdejších pracovníků a pomocí rolb ji udržují v perfektním stavu.   

Sjezdovka Harakiri, Zillertal

Sjezdovka Harakiri, Zillertal

Spittal an der Drau - černá sjezdovka Goldeck Talabfahrt

Právě nad tímto městem leží sjezdovka Goldeck Talabfahrt, která se svažuje ze stejnojmenného vrcholu Goldeck. Měří 8,5 kilometru, čímž si vysloužila titul nejdelší černé sjezdovky celých Alp. Kombinace aktuálního převýšení spolu s opravdu strmým pádem z ní činí pořádný lyžařský oříšek. Navíc je poměrně úzká a leží na severu, ve stinné oblasti, což dost přispívá k její tvrdosti. Takto je terén tvořen od začátku až do konce, zároveň je značně nepřehledný. Přestože tedy máte chuť nabrat pořádnou rychlost, ostražitost je rozhodně na místě a určitě se vyplatí předvídat. Ještě v minulém roce by při cestě na toto místo bylo nutné využít skibus, který vás zavezl do města ke stanici staré visuté kabiny. Dnes můžete očekávat poněkud pohodlnější cestu moderní kabinovou lanovkou.

Lyžařka na černé sjezdovce

Lyžařka na černé sjezdovce

Saalbach Hinterglemm  - černá sjezdovka Zwölferkogel Nord

Hora Zwölferkogel je proslulá hned několika náročnými tratěmi, tou nejznámější je však rozhodně Zwölferkogel Nord. Tato sjezdovka, ležící severně od obce Lengau, se zprvu netváří být jakkoli nebezpečná- vede žlabem plným lesů a klesá pouze mírně. Trať je však postupně strmější a strmější, nejsložitější část má sklon blížící se k 100%. Jeden z takovýchto náročných sjezdů se nachází těsně před údolím a pokud se na něj zrovna necítíte, je možné jej objet.

Rakouská panoramata

Rakouská panoramata

Aby i „nelyžař“ mohl mít představu o tom, jak asi takovýto svah vypadá, bude jistě dobré přiblížit vzhled černé sjezdovky v číslech. Pokud se bavíme o sklonu sjezdovky vyjádřeném v procentech, udáváme vlastně změnu vertikální vzdálenosti oproti té horizontální. Nejsnáze si tento tvar představíme pomocí stupňů, kdy 100% sklon odpovídá přesně 45 stupňům. Jen pro představu, na trati se sklonem 100% nabere lyžař rychlost až 100 kilometrů v hodině během pouhých osmi vteřin. Při představě podobné sjezdovky má člověk právem obavy, ale i adrenalin k životu neodmyslitelně patří a zážitek, který tímto získáte, za chvíli strachu rozhodně stojí!

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín