Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trapani – město, kde je sůl nad zlato

Trapani, Sicílie, Itálie

Trapani, Sicílie, Itálie

V nejzápadnější části italského ostrova Sicílie se nachází starobylé město Trapani, významný přístav pro rybáře a obchodníky a také vstupní brána na Egadské ostrovy. Nejdůležitějším vývozním artiklem ze sicilského ostrova byly a stále jsou především velmi kvalitní sůl, ryby, mořské plody a také výborné víno. Turisty mnohdy opomíjené místo má plno krás, což vám rádi potvrdí i místní obyvatelé.

Město soli Trapani

Sedmdesátitisícové městečko Trapani bývá často nazýváno Městem soli, neboť se zde produkuje ta nejkvalitnější sůl v celé Itálii. Obchod se solí již sice není tak intenzivní, jako tomu bývalo kdysi, ale i dnes tu na sůl narazíte doslova na každém kroku. Projít se můžete po Via del Sale – Solné ulici, jejíž 30km dlouhá trasa vás zavede z Trapani do Marsaly. Podél ulice si můžete prohlédnout saliny, což jsou nádrže nebo velké vany, ze kterých se získává kuchyňská sůl odpařováním mořské vody. Oslnivě bílé kopce soli, které při západu slunce chytají narůžovělý nádech,  společně s několika větrnými mlýny dávají tušit, že zde více než kde jinde platí, že je sůl nad zlato.

Město soli Trapani

Město soli Trapani

Historická část města Trapani

Staré město s nábřežím a zbytky opevnění, honosnými, bohatě zdobenými paláci a řadou kostelů patří k turisticky nejzajímavějším částem města. Mezi vůbec nejdůležitější místní památky patří okázalý jezuitský kostel Chiesa del Collegio dei Gesuiti. Co se stavebních slohů týče, barokní architektura tu hraje prim. Svoji pozornost si jistě zaslouží i renesanční palác Palazzo Riccio s arkádovým dvorem či hlavní městská katedrála sv. Vavřince se známým obrazem Ukřižování Ježíše od Antoona van Dycka. Milovníci památek si tu přijdou skutečně na své, protože historická část města je památkami doslova napěchována.

Historická část města Trapani

Historická část města Trapani

Hlavní třída Corso Vittorio Emanuele s obchůdky a čilým ruchem pak nabízí druhou, komerčnější stránku města.

Pláže Trapani

Městská pláž Lido di San Giuliano v severní části města je jednou z nejvíce navštěvovaných pláží v Trapani. Na východním konci pláže se nachází starší větrný mlýn, který láká především nadšené fotografy.

Větrný mlýn na konci městské pláže

Větrný mlýn na konci městské pláže

Za klidnějšími plážemi musíte vyrazit mimo město, do některé z kouzelných zátok. Nevadí-li vám trocha cestování, vydejte se na asi 40km vzdálenou překrásnou pláž San Vito lo Capo. Několik kilometrů dlouhá pláž s jiskřivým pískem nabízí nejen příjemné koupání v průzračné vodě, ale i veškerý komfort jako restaurace, možnost zapůjčení slunečníků, plážových lehátek či veřejné WC. U této pláže se také nachází hora Mount Cofano, která je oblíbeným cílem horolezců.

Pláž San Vito Lo Capo

Pláž San Vito Lo Capo

Sicilské městečko Trapani je výborným tipem pro prožití klidné, avšak na zážitky nesmírně bohaté dovolené. Křišťálové moře, jemný písek, zdravotní procházky kolem salin, větrné mlýny, centrum plné historických památek a další bohatství tohoto krásného města vás nenechají na pochybách, že jste si cíl vaší dovolené zvolili správně.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín