Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trápí vás alergie? Utečte jim - víme kam!

Trápí vás alergie? Utečte jim!

Trápí vás alergie? Utečte jim!

Už nějakou dobu zde máme jaro. To kouzelné období, kdy zvířata přivádí na svět své mladé, louky se zelenají, květiny kvetou a alergie propukají. Pokud se plánujete vyhnout té kvetoucí nemoci všude kolem a štiplavých připomínek těch, kteří pořádnou alergickou reakci tohoto typu nikdy nezažili, je nejvyšší čas zabalit vše potřebné a vyrazit na dovolenou!

Podle statistik zná v Česku slzení z očí a nekonečnou rýmu každý pátý občan. Jako první asi každého napadne sáhnout po pilulkách, nebo po vhodném spreji na uvolnění dýchacích cest a zklidnění sliznice. Léky jsou jistě skvělá a občas i účinná věc, ale existují i zdravější způsoby, jak se vyhnout této nevyžádané jarní tradici. Nic například nezabere lépe, než přesun na místo co nejvíce vzdálené od kvetoucích zahrad.

Tip číslo 1 – Pěší turistika vysoko v horách

Nabídka zájezdů tohoto druhu je opravdu široká. Jestli nemáte možnost odcestovat na delší dobu, rozhodně pomůže naplánovat výšlap alespoň v rámci českých hor. Ideální varianta však zahrnuje cestu do zahraničí a návštěvu Alp - například u našich rakouských sousedů. Nejen že se pokocháte překrásným výhledem do širokého okolí, ale budete se také procházet ve výšce 1 800 až 2 500 metrů nad mořem. V takové poloze již není možné, aby vám ublížily kvetoucí stromy, jelikož se budete pohybovat nad jejich korunami. Při všem tom procházení a pozorování však hlídejte, abyste nepřekročili 2 500 metrů – v takovém případě se přece jen mohou vyskytnout zdravotní problémy, jako například závratě či motání a bolest hlavy.

Rakouské Alpy

Rakouské Alpy

Tip číslo 2 – Čerstvý mořský vzduch

Každý dlouholetý alergik ví, že opravdovou oázou klidu pro dýchací cesty je jakýkoli ostrov či pobřeží. Čerstvý vzduch s příměsí mořské soli a vysokou vlhkostí působí velice blahodárně, vánek od moře navíc zajistí, že pyl odletí zpět do vnitrozemí. Při silném větru se může stát, že přece jen trocha pylu přistane i na pobřeží. Stále však platí, že v okolí pláží je stromů a obecně zeleně mnohem méně, než kdekoli jinde.

Utečte alergiím k moři

Utečte alergiím k moři

Pokud se rozhodnete pro cestu k moři, máte vyhráno hned v několik směrech – nejen že se nebudete trápit alergií, zároveň se vyhnete davům turistů všude okolo a tudíž i nekonečným frontám a přecpaným plážím. Můžete si tak v klidu a soukromí projít všechny památky a místa, která vás zajímají. Nejbližší variantou je Chorvatsko, které je u turistů rok od roku oblíbenější i mimo sezonu. Na koupání to zrovna nebude, ale bude zde na vás čekat plno historických míst. Ideální koupací variantou pak může být Kypr, Egypt, nebo některá z exotických zemí. Konečné rozhodnutí pak záleží pouze na vašich časových a finančních možnostech.

Trogir, Chorvatsko

Trogir, Chorvatsko

Tip číslo 3 – Plavba

Nevadí vám delší doba strávená na kymácející se lodi? Pak neváhejte a rovnou začněte shánět palubní lístek. Plavba je skvělou volbou relaxace v jakémkoli ročním období. Pro alergiky je nejlepší vycestovat na jaře a z bezpečné vzdálenosti na palubě lodi pozorovat, jak se okolní pevnina zbarvuje kvetoucími stromy. Výletní lodě občas samozřejmě zakotví v přístavech, pylu se tak na sto procent nevyhnete, ale budete se pohybovat při pobřeží a tím se riziko alergické reakce snižuje na minimum.

Užijte si romantickou plavbu

Užijte si romantickou plavbu

Tip číslo 4 – Písek

Úplným opakem k doposud zmíněným variantám je jakákoli oblast s dostatečným množstvím písku. Jak jistě každý ví, pouště nepřekypují zelení a senná rýma zde tedy opravdu nehrozí. Mnoho z vás si nyní jistě představí Saharu, nebo některý ze Spojených arabských emirátů. Paradoxně toto jsou oblasti, které nejsou úplně doporučovány – výzkumy ukazují, že šíření uměle vytvořených zelených ploch způsobilo během posledních let rapidní nárůst alergií na pyl u místních obyvatel. Upusťte tedy od známých míst a navštivte místo nich Mongolsko. Poušť Gobi skvěle splňuje požadavek velkého množství písku a na jaře zde není takové horko, takže pár dní v této destinaci je rozhodně příjemným zážitkem.

Poušť Gobi, Mongolsko

Poušť Gobi, Mongolsko

Tip číslo 5 – Návštěva měst ve správnou dobu

Ne vždy máme čas či dostatek peněz na to, abychom překonávali zdravotní problémy mimo náš domov. Pokud však nepatříme mezi fanoušky léků, stačí dostatečně promýšlet kdy a kam se podíváte. Obecně platí, že okolo vesnic je více zeleně a tedy i více pylu, obyvatelé města mají tedy logicky výhodu. Ve městě se na druhou stranu smíchá trocha pylu s místním znečištěním a to je mnohdy ještě horší. Pokud se tedy během jarních dní rozhodnete projít památky v rámci měst, začněte s tím ráno, kdy je nával všech těchto pylů a toxinů nejnižší. Pozor si naopak dejte večer, kdy je nával pylu nejsilnější. Zůstaňte proto v uzavřených místnostech a jako prevenci zvolte i vhodné ložní prádlo pro alergiky, které nemá tak silnou tendenci zachycovat škodlivé částice z okolí.

Eiffelova věž, Paříž, Francie

Eiffelova věž, Paříž, Francie

Mnohdy stačí prostě jen vycestovat a je i jedno kam, jelikož cizí pyl nemusí být pro alergiky vždy tolik nebezpečný. Na jiném kontinentě s neznámými rostlinami je tak velmi pravděpodobné, že nebudete na zdejší pyl reagovat vůbec. Lidskému tělu trvá několik let, než se v něm aktivují ty správné buňky a alergická reakce se projeví. Pokud však víte, že trpíte silnou alergií a nezáleží na místě pobytu, rozhodně nepodceňte přípravu a sestavte si individuální lékárničku s přípravky, které vám ulehčí trápení plynoucí z alergie.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín