Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tuniské národní parky

Tuniské hory

Tuniské hory

Tuniské národní parky jsou tak trochu popelkami stojícími v koutě. Většina turistů cestuje do Tuniska především za teplým mořem, luxusními hotely, wellness pobyty či golfem. Zkuste se mnou objevit i oblasti pokryté jezery, horami či savanou. Třeba zde zahlédnete i vašeho oblíbeného čápa, který sem každoročně přilétá přečkat zimu.

K nejzajímavějším tuniským národním parkům patří:

1. Národní park Ichkeul

Okouzlující místo, plné barev a vůní, je jako vystřižené z knihy o pozemském ráji. Nejlépe vybavený zástupce tuniských parků, leží jen 30 km od Bizerty. Centrem národního parku je stejnojmenné poloslané jezero, které se v zimě stává domovem až 200 000 migrujících ptáků (čápi, plameňáci, divoké kachny, divoké husy). Jezera Ichkeul a Bizerte jsou posledními dochovanými zástupci dříve husté sítě jezer, pokrývajících tuto část severní Afriky. Přilehlými mokřady vede množství turistických stezek, kde mohou návštěvníci pozorovat nejen tisícovky ptáků, ale také stáda buvolů, divokých prasat či volně pobíhajících koz či ovcí. Rovinatý terén protíná zalesněný vrcholek Jebel Ichkeul v jehož okolí se nachází travnaté pastviny i hustá křoviska, která skýtají úkryty pro vzácné dikobrazy a šakaly. Místní fauna čítající až 300 druhů zvířat se může pyšnit i taký unikátem jakým je lemur. Oblast byla ve 13. století honitbou Hafsidské dynastie. Park je od roku 1979 zapsána na seznamu UNESCO. Návštěvníci mají k dispozici celou řadu turistických tras různých stupňů obtížnosti, ubytovací zařízení, informační tabule i odstavná parkoviště. Vstup do parku je zdarma.

Národní park Ichkeul

Národní park Ichkeul Marc Patry

2. Národní park Zembra - Zembretta

Skalnatý ostrůvek, ležící 15 km od Sidi Daoud, se může pyšnit středomořským klimatem, pozůstatky starobylého přístavu i křehkým ekosystémem. Jedná se o významné útočiště tažných ptáků, migrujících mezi Tuniskem a Sicílií. V moři obklopujícím ostrov jsou často k vidění skupinky dovádějících delfínů. Území národního parku je výsostným územím tuniské armády. Od roku 1977 je park zařazen na seznam biosférických rezervací pod ochranou UNESCO.

Národní park Zembra - Zembretta

Národní park Zembra - Zembretta IssamBarhoumi

3. Národní Park Feija

V těsné blízkosti alžírských hranic se nachází okouzlující zelená oblast, ležící v nadmořské výšce 550 až 1 150 m. Vysoké úhrny srážek zajišťují dostatek vláhy pro velké množství listnatých stromů a rostlin z nichž některé se nevyskytují nikde jinde na světě. Nejhojnější zastoupení zde má dub korkový a velké množství léčivých bylin. Husté lesy skýtají útočiště pro divoká prasata, šakaly, divoké kočky, promyky či dikobrazy. Při návštěvě tohoto parku snadno zapomenete, že se nacházíte v Africe.

Národní Park Feija

Národní Park Feija

4. Národní park Bou Hedma

Druhý největší národní park v zemi je se svými 16 448 hektary také druhým největším chráněným územím v Tunisku. Nachází se v jižní části země, jen 85 km od historického letoviska Gafsa. K vidění jsou zde rozsáhlé akáciové lesy, příkré skály i zbytky savany. Prohání se zde stáda muflonů, přímorožců či pštrosů. K nejvzácnějším obyvatelům patří paovce hřivnatá. Park byl roku 2008 zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

Přímorožci v NP Bou Hedma

Přímorožci v NP Bou Hedma

5. Národní park Chambi

Jen 15 km na západ od Kasserine se můžete nadechnout čerstvého horského vzduchu. Hora Jebel Champi, které je součástí pohoří Atlas, tvoří dominantu parku rozprostírajícího se na území 6 700 hektarů. Množství turistických tras uspokojí turisty začátečníky i ostřílené horaly. Svahy pokryté borovicemi i mnoha druhy aromatických bylin nabízejí nádherné panoramatické výhledy do okolí. Ti největší šťastlivci mohou zahlédnou stáda pasoucích se gazel, paovce hřivnaté či pruhované hyeny.

Hyena pruhovaná v NP Chambi

Hyena pruhovaná v NP Chambi

6. Národní park Boukornine

Území parku spadá částečně pod správu tuniské armády. Na rozsáhlém území (19 000 ha), ležícím jen 18 km na jih od hlavního města Tunis, si můžete přivonět k divoce rostoucím bramboříkům, tulipánům či orchidejím. Srdce milovníků zvířat zaplesá nad množstvím plazů (hadi, ještěrky, chameleoni), ptáků i savců. Ideální podmínky k životu zde má i bělozubka nejmenší – nejmenší známý žijící savec.

Národní park Boukornine

Národní park Boukornine IssamBarhoumi

7. Národní park Sidi Toui Sahara

V řídce osídleném území, poblíž hranice s Libyí se rozkládá 6 300 hektarů nekonečných písečných dun. Jedná se o jediný národní park na území Sahary. Rozsáhlé, na vegetaci chudé, území je domovem pouštních lišek, gazel, fenků i mnoha druhů plazů či drobných hlodavců. Pro turisty jsou zde k dispozici značené stezky a chráněné přístřešky. Území parku je také vyhledávaným archeologickým nalezištěm.

Sahara

Sahara

8. Národní park Orbata

Vyprahlou pouštní krajinu národního parku Orbata (3 000 ha),  ležícího v jižním Tunisku, protínají zvlněné kopce. Národní park byl založen v roce 2010 a jeho cílem je ochrana ohrožených druhů rostlin a živočichů. Trpěliví pozorovatelé zde mohou spatřit horské gazely, divoké ovce, pštrosy i množství obojživelníků či plazů.

Národní park Orbata

Národní park Orbata IssamBarhoumi

9. Národní park Zagouan

Jen 60 km od metropole Tunis se nachází území o rozloze 2000 ha, které si pro své hnízdění vybrali vzácní zlatí orli či egyptští supi. V kopcovitém terénu se dobře daří také mnoha druhům drobných hlodavců (promyka), menších šelem (šakal) či plazů. Nejvyšší pohoří parku Jebel Zagouan je se svými 1 295 m nejvyšším bodem východního Tuniska. Na úbočí hory se nachází pozůstatky římského chrámu Temple de Eaux (chrám vody), který označuje místo, kde ležel akvadukt zásobující životodárnou vodou i 100 km vzdálené město Kartágo.

Temple de Eaux v NP Zagouan

Temple de Eaux v NP Zagouan

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín