Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Upečte si tradiční estonský skořicový kringel podle našeho receptu

Estonský skořicový kringel

Estonský skořicový kringel

Vynikající skořicový věnec z kynutého těsta je tradiční estonskou pochoutkou. Jeho přípravu zvládne i úplný kuchařský začátečník a výsledek je nad očekávání efektní a hlavně výborný.

Lahodný kringel jsem poprvé ochutnala v nádherném historickém městě Tallinn. Návštěva byla součástí fakultativního výletu z Finska a rozhodně stála za to. Zmožená z prohlídky desítek nádherných historických budov, romantických uliček a živého přístavu jsem zakotvila v malém pekařství. S úsměvem jsem vstoupila dovnitř, slušně pozdravila a očekávala tutéž odezvu od paní prodavačky. Postarší paní cosi tlumeně zavrčela. Raději jsem dále neobtěžovala a ukázala na bohatě pocukrovaný věnec, již z dálky vonící skořicí. Už první kousnutí mi dalo zapomenout na nepříjemnou obsluhu a rozhodla jsem se vytvořit si tento zakroucený zázrak i doma.

Tallinn, Estonsko

Tallinn, Estonsko

Následující dny pobytu jsem si na rázovitou povahu estonců zvykla a užívala si nádhernou přírodu, nezvyklou melodii estonštiny i přenádherné památky. Estonsko má velmi nízkou hustotu obyvatelstva a tak si zdejší panenskou přírodu protkanou jezery, hustými lesy a desítkami ostrůvků můžete užívat téměř nerušeně.

Käsmu, Estonsko

Käsmu, Estonsko

Nabídka potravin ve zdejších obchodech je až na několik místních specialit téměř totožná s tou tuzemskou a tak je velmi pravděpodobné, že budete mít vše potřebné k přípravě skořicového kringelu doma ve spíži.  

Pokud jste, stejně jako já, při přípravě kynutého těsta věčný začátečník a s obavami sledujete tu neutěšenou hromádku, která ne a ne nakynout, tak prosím přijměte mých pár pečlivě nastudovaných rad. Nejdůležitějším krokem je šetrné zacházení s droždím. Což znamená především vyndat si kostku zavčasu z lednice a dopřát jí odpočinek v pokojové teplotě. Droždí je živý tvor a tak se na něj musí něžně. Také mléko a vejce by měli mít pokojovou teplotu, aby naše hlavní hvězda neutrpěla šok. Pak už stačí jen pomalu přidávat mouku, cukr, sůl a trpělivě čekat. Pokud se po deseti minutách nic neděje, zkuste dát misku s těstem na teplejší místo (třeba do mírně vyhřáté trouby). Nevidíte-li žádné známky kynutí, tak se netrapte a zkuste to znovu s jinou kostkou droždí. A nesmutněte, nebylo to rukama, jen jste si v obchodě vytáhli z regálu drožďového černého Petra. Po prvním vykynutí je třeba těsto řádně promíchat a dosypat zbytek mouky.

Ingredience pro přípravu kringelu

Ingredience pro přípravu kringelu

Na kynutý estonský kringel budete potřebovat tyto ingredience:

  • 250 ml mléka
  • 80 g másla
  • 2 žloutky
  • 600 g hladké mouky
  • 1 lžíci cukru krupice
  • 1 lžíci vanilkového cukru
  • 1 kostku droždí
  • špetku soli

Na skořicovou náplň si připravte:

  • 130 g povoleného másla
  • 4 lžičky skořice
  • 200 g cukru krupice

Postup přípravy estonského kringelu je pak následující:

Do vlažného mléka (25 – 35 stupňů) rozdrobíme kostku droždí a zasypeme trochou cukru. Při pokojové teplotě necháme vykynout. Do vykynutého kvásku přimícháváme postupně hladkou mouku, změklé máslo, žloutky, cukr a špetku soli (já přidávám ještě lžičku sušené citrónové kůry). Vzniklé těsto necháme 40 minut vykynout.

Kringel - necháme vykynout těsto

Kringel - necháme vykynout těsto © Petra Eliášová

Vykynuté těsto vyválíme na co nejtenčí plát, který potřeme směsí vytvořenou z rozpuštěného másla, skořice a cukru.

Kringel - vyválíme plát a potřeme

Kringel - vyválíme plát a potřeme © Petra Eliášová

Pomazaný plát smotáme do válečku (jako palačinku) a ten překrojíme podélně na půl.

Kringel - těsto smotáme a rozřízneme

Kringel - těsto smotáme a rozřízneme © Petra Eliášová

Vzniklé proužky zamotáme do copu, jehož konce spojíme a vznikne nám malý věneček.

Kringel - upleteme věneček

Kringel - upleteme věneček © Petra Eliášová

Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 – 25 minut (do zlatova) při teplotě 180 °C. Po upečení nechte vychladnout (nedočkavým mlsounům může konzumace teplého moučníku přivodit nepříjemné bolení břicha).

Kringel - necháme vychladnout

Kringel - necháme vychladnout © Petra Eliášová

Věřím, že si tuto estonskou pochoutku oblíbíte. Je velmi variabilní a tak můžete návštěvu překvapit některou z mnoha kombinací náplně (ořechová, maková, povidlová, tvarohová, mandlová). Pro mě zůstává jedničkou ta skořicová. Tu pravou estonskou jsem si nejlépe vychutnala v doprovodu silné kávy v útulném pekařství Kalamaja Bakery (Tallinn), kde obsluha úsměvem rozhodně nešetřila.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín