Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Utečte za teplem! Vybrali jsme pro vás 12 nejslunnějších míst Evropy

Nejslunnější místa Evropy

Nejslunnější místa Evropy Shutterstock

Toužíte po sluncem zalité letní dovolené? Vybrali jsme pro vás krásné evropské destinace, kde o zlatavé paprsky rozhodně nebudete mít nouzi. Kam můžete utéct za teplem?

1. Ostrov Rab, Chorvatsko

Ostrov Rab, Chorvatsko

Ostrov Rab, Chorvatsko

Chorvatský ostrov Rab leží v severním Jaderském moři. Má středomořské klima s mírnými zimami a příjemnými letními teplotami. Vysoký počet slunečních hodin (ročně až 2500) činí z tohoto místa lákavý cíl pro rodiny i romantické duše, které nadchnou zdejší tajuplné zátoky, tyrkysová voda a bělostné pláže.

Objevujte s námi Chorvatsko

2. Marseille, Francie

Marseille, Francie

Marseille, Francie

Středomořský klenot možná postrádá jiskru a lesk Francouzské riviéry, ale můžete si být jistí, že vám nabídne dostatek prosluněných pláží, přívětivých restaurací i působivých pamětihodností, jako je např. bazilika Notre-Dame de la Garde. Doba slunečního svitu činí v průměru 2858 hodin za rok.

Nabídka zájezdů do Marseille

3. Nice, Francie

Nice, Francie

Nice, Francie

Nice leží v Provence na jihu Francie, mezi Cannes a Monakem. Je jedním z hlavních center Azurového pobřeží Středozemního moře. Každoročně přivítá více než 4 miliony turistů, za což vděčí nejen svým krásným památkám, ale i vysokému počtu slunečních hodin za rok (2724). Projděte se po slavné Anglické promenádě nebo prozkoumejte síť úzkých uliček.

Vydejte se na Francouzskou riviéru

4. Monako

Monako

Monako

Monacké knížectví leží na středomořském pobřeží francouzské Riviéry a je to druhý nejmenší stát na světě. Zimy jsou tady mírné a deštivé, léta suchá a teplá. Teploty zřídka překročí 30 °C, ale slunce vám tu bude svítit 2724 hodin v roce. Kromě neoromantické katedrály zde najdete třeba oceánografické muzeum nebo luxusní lázně Monte Carlo s hernou.

Zažijte s námi Monako

5. Lisabon, Portugalsko

Lisabon, Portugalsko

Lisabon, Portugalsko

Hlavní město Portugalska očaruje každého návštěvníka nádhernými památkami, k nimž patří mj. hrad sv. Jiří, Belémská věž, klášter řádu sv. Jeronýma, karmelitánský klášter Convento do Carmo ad. A až uvidíte pláže za městem, už nikdy nebudete chtít jinam! Slunce tu svítí v průměru 2799 hodin ročně, takže na nic nečekejte a vydejte se do Lisabonu!

Vyberte si dovolenou v Lisabonu

6. Alicante, Španělsko

Alicante, Španělsko

Alicante, Španělsko

Tohle přístavní město ve Španělsku je evropskými obyvateli už dlouho vyhledávané pro své písečné pláže, nábřežní promenády, slunečné počasí (2864 hodin ročně) a rušný noční život. Navštivte ho v červnu, abyste nepropásli slavný festival Las Hogueras de San Juan.

Sluňte se v Alicante

7. Barcelona, Španělsko

Barcelona, Španělsko

Barcelona, Španělsko

Barcelona, hlavní město Katalánska, leží při pobřeží Středozemního moře na východě Španělska a je mnohými považována za nejkrásnější město na světě. Jistě za to vděčí bohémskému kouzlu svých pláží, nočnímu životu a jedinečným stavbám architekta Antoni Gaudího. Počet slunečních hodin je i zde poměrně vysoký (2524 ročně).

Zamilujte si Barcelonu

8. Madrid, Španělsko

Madrid, Španělsko

Madrid, Španělsko

Pro hlavní město Španělska jsou typické chladné zimy a horká léta. V červenci a srpnu se průměrné teploty pohybují kolem 24 °C, někdy ale dosahují i 35 °C. Centrum se může chlubit množstvím pompézních staveb, zmiňme např. městskou radnici Cybele Palace či úchvatný královský palác (Palacio Real). Projděte se krásnými zahradami a parky. V Madridu svítí slunce 2769 hodin v roce a byla by škoda toho nevyužít.

Odpočiňte si v Madridu

9. Sevilla, Španělsko

Sevilla, Španělsko

Sevilla, Španělsko

Sevilla na jihu Španělska je hlavním městem Andalusie. Domov flamenca a býčích zápasů láká na barevné slavnosti a unikátní památky, mezi něž patří největší evropská katedrála, královský palác Alcázar či Indické archivy. Když k tomu přidáme 2898 hodin slunečního svitu za rok, máme dokonalé místo pro dovolenou.

Roztančete se v Seville

10. Athény, Řecko

Athény, Řecko

Athény, Řecko

Athény, hlavní město Řecka, doslova hýří možnostmi! Každý turista si najde to své. Opalujte se na plážích, vyplujte k blízkým ostrůvkům, navštivte některé z muzeí a pamětihodností (Akropolis, starověkou agoru aj.). Nechte se pohltit ruchem ulic a obchůdků. Ochutnejte tzatziki, souvlaki, baklavu či lokum. Z kopce Lycabettus se vám dostane úžasného výhledu! Athéňané se těší ze slunce 2771 hodin v roce.

Ochutnejte pravé Řecko

11. Rhodos a Kréta, Řecko

Rhodos, Řecko

Rhodos, Řecko

Největší z Dodekanéských ostrovů, Rhodos, je se svými 3000 hodinami slunečního svitu ročně nejslunnějším řeckým ostrovem a jedním z nejslunnějších ostrovů Evropy. Slunce tu svítí po tři sta dní v roce. Stejným počtem slunečných dnů se může pochlubit také Kréta. Na Rhodosu stojí za návštěvu stejnojmenné hlavní město, klášter Moni Tsambika, Sedm pramenů, archeologické naleziště Kamiros nebo aquapark ve Faliraki.

Poznejte oblíbené řecké ostrovy

12. Valletta, Malta

Valletta, Malta

Valletta, Malta

Na seznamu sluncem prozářených míst je i hlavní město Malty Valletta, jež bylo v roce 1980 zařazeno ke kulturního dědictví UNESCO. Nenechte si ujít tamní barokní architekturu, staré kavárny a obchůdky. K nejznámějším stavbám se řadí Velmistrovský palác, katedrála sv. Jana, Tritonova fontána či pevnost sv. Elma. Stín a příjemné místo k relaxaci poskytnou zahrady Argoti, Upper Barrakka nebo Lower Barrakka. Zdejší obyvatelé si mohou slunce užívat 2957 hodin v roce.

Relaxujte na Maltě

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín