Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velikonoční ostrov – tajemný kout naší planety

Sochy Moai, symbol Velikonočního ostrova

Sochy Moai, symbol Velikonočního ostrova

Rapa Nui nebo také Te Pito o te Henua, jak Velikonoční ostrov nazývají domorodci, se nachází na jihu Tichého oceánu, ve východní části Polynésie. Asi každý si při vyslovení názvu ostrova vybaví obří sochy moai ve tvaru gigantických hlav a kousků těl zabudovaných v zemi. O jejich původu a účelu se vědci léta přou. Záhada jejich vzniku nebyla dodnes rozluštěna. Co se skrývá za tajemnými kamennými úsměvy?

Velikonoční ostrov - nejodlehlejší místo na Zemi

Romantický Velikonoční ostrov se nachází více než 3500km západně od chilského pobřeží, od nejbližšího obydleného ostrova je vzdálen asi 2000km. Tento nevelký ostrůvek (cca 164 km²) je považován za jedno z nejzáhadnějších obydlených míst naší planety. A také nejodlehlejší.  V okolí ostrova se sice vyskytuje 15 dalších ostrůvků, ty jsou však liduprázdné. Díky absolutní izolovanosti tohoto místa od zbytku světa je ostrov obestřen pavučinou tajemství, mystická atmosféra je tu téměř hmatatelná. O původních obyvatelích se mnoho neví, kdy přesně, proč a jak byly postaveny stovky prapodivných, obrovských soch, prozatím nikdo nerozluštil. Existuje řada více či méně pravděpodobných teorií, faktem však zůstává, že nad objasněním celé záhady stále visí otazníky. A zdá se, že nějaký čas ještě viset budou…

Pláž Anakena, Velikonoční ostrov

Pláž Anakena, Velikonoční ostrov

Zajímavosti Velikonočního ostrova

Sochy, které jsou rozesety po celém pobřeží, patří bezesporu k hlavním lákadlům a také symbolům Velikonočního ostrova, avšak zajímavostí je tu víc. Krásné pobřeží a nebesky křišťálová voda skýtají prostor pro relax, koupání a potápění. Pláží je tu ale poskrovnu. Ostrov je vulkanického původu, je tvořen třemi sopkami, nejvyšším bodem ostrova je vrchol sopky Maunga Terevaka.

Vulkán Rano Raraku – místo vzniku tajemných moai

Jedním z nejkouzelnějších míst na ostrově je vulkán Rano Raraku, který je naprostým archeologickým unikátem. Právě zde byly vytvářeny obří sochy moai. Několik soch je přímo uvnitř vulkánu, další jsou rozestavěny okolo, některé leží spadlé na zemi, jiné jsou nedokončené, zpola vytesané ve stěně vulkánu. Prohlédnout si místo, kde před stovkami let tyto impozantní sochy vznikaly, je bezesporu vzrušující zážitek.

Rano Raraku

Rano Raraku Bjørn Christian Tørrissen

Posvátné plošiny „ahu“

Téměř celé území ostrova pokrývá národní park Rapa Nui, který byl zapsán na Seznam kulturního dědictví UNESCO. Skupiny soch moai stojí na kamenných pohřebních plošinách zvaných „ahu“, na které je zakázán vstup, neboť pro místní jsou tato místa posvátná. Všude jinde se ale můžete pohybovat bez omezení.

Ahu Tongariki, Velikonoční ostrov

Ahu Tongariki, Velikonoční ostrov

Hlavní město Hanga Roa

Díky svojí malé rozloze je na ostrově pouze jedno město, které je zároveň městem hlavním. Je jím Hanga Roa, kde žije většina z celkového počtu 4 tisíc stálých obyvatel. Navzdory své velikosti je v městečku veškerá občanská vybavenost, nechybí nemocnice, škola, obchůdky, restaurace, půjčovny osobních automobilů, které využívají výhradně turisté a dokonce i banka s bankomatem či čerpací stanice. Místní lidé jsou velmi milí, přátelští, pohostinní a temperamentní. Většina obyvatel mluví španělsky, což je pro Evropana příjemné zjištění. I v tak vzdáleném koutu světa se můžete bez větších problémů domluvit a zjistit tak řadu zajímavých informací o ostrově i životě na něm.

Hanga Roa, Velikonoční ostrov

Hanga Roa, Velikonoční ostrov

Kdy vyrazit na Velikonoční ostrov?

Nejideálnějším obdobím pro návštěvu Velikonočního ostrova je přelom roku či podzim, přešlap uděláte, když si cestu naplánujete na duben nebo květen, které patří k nejdeštivějším měsícům. Průměrná roční teplota je okolo 21°C, přičemž na přelomu roku se pohybuje kolem 23°C, červenec a srpen, kdy u nás panují tropy, patří pak se svými 19°C k vůbec nejchladnějším měsícům v roce.

Finanční náročnost cesty na Velikonoční ostrov

Díky obtížné dostupnosti Velikonočního ostrova spadá dovolená v této lokalitě k luxusním záležitostem, které si každý dovolit nemůže. Pakliže si plánujete zakoupit poznávací zájezd, připravte se na cenu okolo 100 tisíc a více. I na ostrově samotném je draho, protože téměř veškeré zboží se sem dováží letecky či lodí z Chile.

Nejsou-li pro vás finance problém, pak vám nic nebrání vydat se na vzdálenou, dobrodružnou, tajemnou a vzrušující cestu za odhalením jedné z největších světových záhad. Pohlédněte tajemným moai do tváře, třeba to budete právě vy, kdo rozluští tajemství jejich tichých, znepokojujících úsměvů….

Sochy Moai na Velikonočním ostrově

Sochy Moai na Velikonočním ostrově

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín