Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velká čínská zeď – kilometry plné poznání

Velká čínská zeď

Velká čínská zeď

Hlavní symbol Číny nejspíš není třeba dlouze popisovat a představovat, v dnešní době jej každý jistě zná. Co však vědět nemusíte, jsou okolnosti vzniku této megalomanské stavby, její symbolika, nebo některé mýty s ní spojené. Je například Velká čínská zeď viditelná z vesmíru?

Pro obyvatele se především jedná o hlavní znak síly a jednoty, což dokazují nejen fragmenty ve zdi samotné, ale také chrámy v okolí. S časem stavbu docenily i ostatní země, proto od roku 1987 patří mezi světové památky UNESCO a 7. července 2007 byla dokonce zařazena mezi sedm divů světa s titulem „nejdelší stavba“.

Svítání na Velké čínské zdi

Svítání na Velké čínské zdi

Výstavba Velké čínské zdi

Za vybudování Čína vděčí dynastii Ming, která stavbu organizovala od 14. do 17. století. Jelikož šlo o zdlouhavou a zároveň velice nevděčnou práci, podíleli se na ní především zločinci usvědčení z vážných trestných činů. Při takto namáhavé činnosti si alespoň lépe uvědomovali svoji vinu a stát nepřicházel o pracovníky – při stavbě hrozilo mnoho nebezpečí a zahynulo zde přes 400 000 dělníků. Díky tomu je zeď někdy nazývána nejdelším hřbitovem světa.

Tisíce kilometrů zdi se táhnou Čínou

Tisíce kilometrů zdi se táhnou Čínou

Velice zajímavý je i materiál, ze kterého je zeď vybudována. Ten je velmi rozmanitý především podle jednotlivých úseků, jelikož každá oblast nabízela hojnost něčeho jiného. Vápencové kameny, žula, nebo pálené cihly, toto vše najdeme na různých částech zdi. Nejzajímavější však zůstává cement, který zde vůbec nebyl použit. Namísto něj byly kameny při stavbě spojovány stavební lepkavou rýží, díky které zeď stojí až do dnešních dní.

V poušti Gobi je zeď postavena hlavně z písku

V poušti Gobi je zeď postavena hlavně z písku

Prvotní myšlenka byla taková, že zeď bude mít obranný charakter a bude chránit stát před mongolskými nájezdníky. Tento systém opevnění táhnoucí se napříč severní Čínou však plnil svůj účel velmi nešťastně. Zeď byla příliš nízká, měla několik mezer a především byla tak dlouhá, že nebylo možné ji celou ochránit. Poměrně dobře byla vymyšlená alespoň komunikace v rámci takto dlouhého objektu – strážci si předávali zprávy pomocí kouřových signálů, které vyjadřovaly počet blížících se nepřátel.

Pozorovací a signální strážní věže

Pozorovací a signální strážní věže

Finální podoba Velké čínské zdi

Dnes má Velká čínská zeď délku bezmála 8 851 kilometrů a krom hlavního tahu má i několik odnoží, která kopírují hranice některých samostatných států. Až na pár přerušení se jedná o poměrně celistvou stavbu, která má několik zatáček a vede obtížně prostupným terénem po hřebenech hor. Začátek nalezneme na východě v Šan-chaj-kuanu a pokračovat budeme na západ až na pokraj pouště Gobi.

Východní konec zdi v Šan-chaj-kuanu

Východní konec zdi v Šan-chaj-kuanu

Zeď je na některých místech široká až 8 metrů a výška se různí od 6 do 10 metrů. Takto různorodé parametry jsou ideální vzhledem k účelům vnitřních prostorů zdi – uvnitř nalezneme spojovací chodby a skladovací plochy. Po pár set metrech navíc narazíme na věže, celkem jich po celé zdi najdeme 25 000, které slouží jako pozorovací a signální stanoviště. V minulosti zde nalezli útočiště obránci a jednalo se zároveň o hlavní prostory pro skladování zbraní.

Uvnitř Velké čínské zdi

Uvnitř Velké čínské zdi

Nejzajímavější úseky Velké čínské zdi

Jednou z nejoblíbenějších pasáží je bezpochyby úsek Mutianyu o délce 20 kilometrů. Tato část zdi leží 90 kilometrů od Pekingu a patří mezi klidnější místo s menším počtem turistů. Dále je možné navštívit i o něco rušnější úseky, jako je Simatai nebo Badaling.

Turisté v oblasti Badaling

Turisté v oblasti Badaling

Celý výstup na zeď začíná zakoupením lístku. Poté se již můžete vydat do strmého kopce k úpatí samotné zdi. Turisté mají možnost využít cestou nahoru lanovku a pro cestu dolů je zde připravený dokonce tobogán. Dolů však nespěchejte, jelikož rozhled z vrcholku je okouzlující – hluboké zalesněné rokle, kopcovitá krajina a na tom všem se rozprostírá zeď až tam, kam jen oko dohlédne.

Lanovka a tobogán z Velké čínské zdi

Lanovka a tobogán z Velké čínské zdi

Něco navíc

S tímto jedinečným místem se pojí mnoho zajímavostí. Ta nejočividnější je to, že zeď není souvislá – po cestě narazíme na mnoho překážek jako jsou hory nebo řeky. Další zajímavost se zde odehrává každý květen, kdy na zdi probíhá jeden z nejnáročnějších maratonů světa. Dále se velmi často spekuluje o viditelnosti zdi z vesmíru. Bohužel se jedná o mýtus – satelity dokazují, že stavba jde vidět z oběžné dráhy, ale není tak velká, aby ji bylo vidět i z vesmíru.

V květnu se na zdi koná maraton

V květnu se na zdi koná maraton

Další zajímavost je naneštěstí něco, čím se obyvatelé Číny jen neradi chlubí. Na základě chování přírody, ale také lidí navštěvujících tuto památku, nejsou predikce do budoucna vůbec pozitivní – celé 3 000 kilometrů zdi se již zhroutily, jsou zchátralé, nebo byly rozebrány na stavební materiál a do roku 2040 se předpokládá zánik hned několika částí této megalomanské stavby. Skupiny restaurátorů se již dlouhá léta snaží postupně opravit velké části zdi, i přes jejich snahu však zůstávají turistům přístupné jen některé vybrané úseky.

Ruiny jedné ze strážních věží

Ruiny jedné ze strážních věží

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín