Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vezměte své horské kolo na Rychlebské stezky

Vezměte své horské kolo na Rychlebské stezky

Vezměte své horské kolo na Rychlebské stezky

Užíváte si vzrušující jízdu na horském kole, po úzkých pěšinách v těsném kontaktu s přírodou? Pak jsou pro vás Rychlebské stezky v Jeseníkách to pravé!

Základní informace o Rychlebských stezkách

Ucelená síť Rychlebských stezek (trailů) speciálně upravených pro zábavnou jízdu na horském kole zahrnuje staré kamenné stezky i moderní flow traily. Všechny jsou přitom sjízdné i za deště, takže se nemusíte bát, že by vám nepříznivé počasí zkazilo radost. Stezky jsou značené po celé délce zelenými kolečky s logem a dřevěnými směrovníky. Je třeba počítat s tím, že jsou určené zkušeným cyklistům zvládajícím technickou jízdu v terénu. Návštěvníci by měli dodržovat základní pravidla bezpečnosti provozu, tzn. jezdit jen po vyznačených cestách, používat vhodné vybavení a přilbu, být ohleduplní k ostatním uživatelům stezek a obezřetní na mokrém či nestabilním povrchu atd.

Rychlebské stezky

Rychlebské stezky © Lloyd Andy

Kudy k Rychlebským stezkám?

Stezky začínají i končí v obci Černá Voda u Základny – Informačního centra Rychlebských stezek. Nejsou to tudíž trasy vedoucí z bodu A do bodu B, nýbrž uzavřené okruhy. Návštěvník nemusí řešit logistiku přesunů. Navíc může využít řady doplňujících služeb informačního centra, k nimž patří půjčovna celoodpružených kol, výuka jízdy na MTB, občerstvení, cykloprodejna, mytí kol a prodej pěkných upomínkových předmětů.

Při příjezdu z vnitrozemí musíte odbočit v Lipové-lázních směrem na Javorník. Projedete Vápennou a v Žulové pak odbočíte doprava přes železniční přejezd. Do Žulové se lze dostat také vlakem. Po 4 km dorazíte do Černé Vody.

Základna Rychlebských stezek

Základna Rychlebských stezek © Milan Tláskal

Návštěvní doba Rychlebských stezek

V dubnu můžete jezdit po stezkách do 18:30, v květnu do 19:30, v červnu a červenci do 20:00, v srpnu do 19:00, většinu září do 17:30 a od 20. 9. pouze do 16:30, v říjnu už jen do 16:00. Během října je navíc uzavřená nejvýše položená stezka zvaná Wales, patřící k nejnáročnějším. V průběhu sezóny je nutno zde uvedené časy dodržovat, od těchto hodin dál už totiž platí večerní zákaz jízdy po stezkách. Ty bývají zcela uzavřené zpravidla od 1. listopadu do 31. března. Přesné datum bývá koncem sezóny na úvodní stránce webu Rychlebských stezek, případně v sekci Aktuality.

Podzimní Rychlebské stezky

Podzimní Rychlebské stezky © Andy Lloyd

Oblíbené traily

Nejpopulárnějším trailem je Superflow, který je unikátní tím, že je vhodný jak pro středně pokročilé, tak pro nejnáročnější a nejzkušenější jezdce. Záleží na každém z nich, jakou stopu si vyberou a jakou rychlostí se po ní pustí, a tím si určí svou obtížnost. Mezi populární stezky patří traily pod Sokolím vrchem. Jízda po nich je pomalejší a technicky náročnější, ale velmi zajímavá a specifická. Jednotlivé trasy protínají atraktivní lesní cesty umožňující vyzkoušet různé kombinace. Z dalších oblíbených Rychlebských stezek jmenujme Velrybu, která se vyznačuje největšími sjízdnými balvany. Lehčí terén s řadou hezkých zákoutí a výhledů slibuje 16 km dlouhý trail podél Černého potoka. Vede k parkovišti u koupaliště ve Velké Kraši a je ideální i pro začátečníky. 

Vyberte si trail přesně pro vás

Vyberte si trail přesně pro vás © Petr Slavík

Tipy na výlety v okolí

Rychlebské stezky mnohdy vedou kolem zajímavých míst, jejichž návštěvu byste si neměli nechat ujít. Tak například nad osadou Nové Podhradí stojí zřícenina hradu Kaltenštejn nazývaná Hradisko. Najdete ji 9 km severně od Jeseníku a jen cca 2 km od Černé Vody, na zalesněném kopci poblíž silnice ze Žulové na Vidnavu. Rozsáhlé zbytky hradu svědčí o tom, že se kdysi jednalo o mohutnou pevnost.

Atraktivní jsou též Venušiny misky, národní přírodní památka od roku 1970, nacházející se na kopci Smolný. V tamních skalních útvarech se vyvinuly podivuhodné tvary připomínající skalní mísy, křesla a výklenky. Pozoruhodným útvarem je rovněž Píšťala, dokumentující zvětrávání terénních útvarů v žule. Místní drobné skalní mísy a žlábky patří k nejlépe dochovaným v Česku.

Venušiny misky

Venušiny misky Lubor Ferenc

Milovníky přírody potěší i Nýznerovské vodopády na Stříbrném potoce. Úchvatné kaskády nemají na území Rychlebského a Jesenického regionu obdoby. Pro ty, kdo rádi šplhají, je kolem stezek spousta boulderů k lezení, zvláště mezi stezkami Velryba a Wales.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín