Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Viktoriiny vodopády, největší opona padající vody na světě

Viktoriiny vodopády

Viktoriiny vodopády

Viktoriiny vodopády, jedny z největších vodopádů planety, se nalézají v jižní Africe na řece Zambezi, přibližně 8 km od města Livingstone na hranicích mezi Zambií a Zimbabwe. Jsou široké 1800 m a patří bezpochyby k nejúžasnějším vodopádům na světě. Jistě je znáte z mnoha fotografií, ale co může být krásnějšího než navštívit tak úchvatné přírodní dílo osobně?

Voda, která hřmí

Pro svou jedinečnost byly Viktoriiny vodopády v roce 1989 zapsány na seznam světového přírodního dědictví UNESCO. Velkolepé proudy vod se řítí z útesu vysokého 120 m do úzkého hlubokého kaňonu a hřmí nad krajinou. Byly objeveny 16. listopadu 1855 skotským cestovatelem Davidem Livingstonem, jenž je pojmenoval na počest tehdejší britské panovnice, královny Viktorie. V domorodém jazyce jsou vzhledem k ohlušujícímu šumu nazývány Mosi-oa-Tunya neboli „Hromový dým“. Jsou součástí stejnojmenného národního parku. Jejich první mapu vytvořil český cestovatel Emil Holub, jenž je také autorem první samostatné publikace o nich.

Hřmící Viktoriiny vodopády

Hřmící Viktoriiny vodopády

V okolí vodopádů se mohou turisté ubytovat v hostelech či luxusních bungalovech. Dobrodruzi ocení možnost plavit se po řece Zambezi na kanoích a raftech, projet se na horském kole nebo na koních. Největší odvážlivci si jistě rádi skočí bungee jumping a shlédnou k vodopádům z paluby helikoptéry. S tradičním životem místních obyvatel vás pak seznámí ve vesnicích Mukuni a Maramba na území národního parku.

Viktoriiny vodopády z helikoptéry

Viktoriiny vodopády z helikoptéry

Vstupné k Viktoriiným vodopádům ze zambijské strany stojí 10 USD, ze zimbabwské pak 20 USD. Věřte, že to stojí za to. Tahle největší světová plocha padající vody je významná pro celou Zemi díky svým výjimečným geologickým a geomorfologickým rysům a aktivním procesům tvorby půdy. A samozřejmě se jí připisuje unikátní krása. Zdejší čarovné mlhy a pestré duhy musí v každém člověku vzbudit úžas a úctu.

Vyhlídka na Viktoriiny vodopády

Vyhlídka na Viktoriiny vodopády

Město Livingstone

Nevelké turistické město, pojmenované po legendárním objeviteli Davidu Livingstoneovi, se vyznačuje typickou viktoriánskou koloniální architekturou s domky s plechovou střechou a dřevěnou verandou. Najděte si po návštěvě Viktoriiných vodopádů čas a zavítejte také sem. Byla by škoda nechat si ujít např. unikátní sbírku Livingstoneových předmětů ve stejnojmenném muzeu, vedle něhož stojí busta Emila Holuba. Livingstone má pro každého něco – romantiky, průzkumníky i dobrodruhy. Nabízí např. prohlídky s průvodcem do Livingstone Reptile Parku, kde si můžete prohlédnout nebezpečné krokodýly a hady. Toužíte-li po klidnější formě zábavy, nechte se hýčkat v místních lázních a wellness centru. Vychutnejte si různá ošetření pokožky a masáže. Scénu pro absolutní uvolnění dotváří neuvěřitelná přírodní krása okolí.

Livingstone Reptile Park

Livingstone Reptile Park

Nezapomínejme, že Livingstone je ekonomicky aktivní město s působivým množstvím profesionálních služeb pro pohodlí návštěvníků a se spoustou obchodů. V srdci cestovního ruchu jižní Zambie, které tepe v rytmu umění a řemesel, můžete navštívit rušné trhy a zakoupit hezký suvenýr pro své přátele.

Další atraktivní místa Zambie

Zambie netěží jen z celosvětové popularity Viktoriiných vodopádů. Je to krásná země doslova překypující zajímavými místy. Kouzlo tamních národních parků a pěší safari, samotné řeky Zambezi či jezer Tanganika a Kariba uchvátí každého milovníka přírody. Tanganiku vyhledávají zejména vášniví rybáři. Na jižním konci jezera, na východě městečka Mpulungu, stojí nejstarší kostel v Zambii z roku 1895. Zájemce o kulturu a historii nadchne též Národní muzeum v hlavním městě Lusaka, veřejně přístupné skalní malby v jeskyni Nsalu či již zmíněné památky na Livingstonův pobyt.

Jezero Tanganika

Jezero Tanganika

Stovky diváků všeho věku každoročně přiláká též světoznámý útulek pro šimpanze Chimfunshi Wildlife Orphanage, nacházející se v přírodní rezervaci přibližně 110 km od druhého největšího zambijského města Kitwe. Odtamtud se k rezervaci dostanete autem zhruba za dvě hodiny.

Chimfunshi Wildlife Orphanage

Chimfunshi Wildlife Orphanage

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín