Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vodopády a jiné krásy Jánošíkových dier

Jánošikove diery

Jánošikove diery

Jánošikove diery či zkrátka Diery jsou soustava soutěsek v Kriváňské Malé Fatře, kterou tvoří Horné, Dolné a Nové diery. Je to pravý ráj pro ty, kdo rádi podnikají túry do přírody a nevadí jim překonávat překážky. Projděte se i vy po kovových lávkách a žebřících mezi vodopády. Skalnatá oblast, představující domov pro nespočet živočišných i rostlinných druhů, je velmi atraktivní, a proto zejména v létě hojně navštěvovaná. V zimě však Diery nebývají průchodné bez horolezeckého vybavení.

Kudy do Jánošíkových dier?

Jánošikove diery naleznete v národní přírodní rezervaci Rozsutec, nedaleko obce Terchová, přesněji v části Biely Potok. Zde začíná modře značená turistická stezka vedoucí přes Dolné a Horné diery. Chcete-li navštívit i ty Nové, odbočte na prvním rozcestí na žlutou stezku.

Popis trasy s výstupem na Malý Rozsutec

Modrou trasou přes Dolne diery můžete dospět na rozcestí Podžiar, kde je i malé občerstvení. Na okamžik tu vystoupíte ze stinného a studeného světa vodopádů a kaskád, do něhož se ovšem zase brzy vrátíte v Horných dierach. Přes tamní mokré skály vám pomohou řetězy.

Jánošikove diery

Jánošikove diery

Následuje cesta do sedla Medzirozsutce a po červené pak do sedla Zákres. Odbočíte-li na zeleně značenou trasu, dorazíte na vrchol Malý Rozsutec. Výstup na něj je pravda poněkud strmější, ale pokud jste překonali žebříky a lávky v Jánošíkových dierach, měli byste bez problémů zvládnout i tohle. Zelená stezka pokračuje z vrcholu dolů. Tady je třeba dbát zvýšené opatrnosti, abyste po strmém povrchu neuklouzli. Žádný strach, potom už váš čeká pouze procházka lesem do osady Podrozsutec a zpět do výchozího bodu, Bieleho Potoka. Celý okruh vám zabere asi čtyři a půl hodiny.

Malý Rozsutec

Malý Rozsutec

Vzhůru na Velký Rozsutec!

Jeden z nejhezčích a nejnavštěvovanějších vrcholů Slovenska zaujme na první pohled svou skalnatou stavbou. Vypíná se do výše 1610 m mezi sedly Medziholie a Medzirozsutce. Výstup z toho prvního je strmý a v některých úsecích opatřený řetězy. Jako nejhezčí, a tedy i nejvhodnější, se jeví výstupová cesta po modré značce z Terchové, přes nám již známé Jánošíkove diery po lávkách a žebřících nad vodopády. Dojdete po ní do sedla Medrizozsutce, odkud lze na Velký Rozsutec vyrazit po červené značce.

Velký Rozsutec

Velký Rozsutec

Náročnost Jánošíkových dier

Jakkoli je stezka mezi vodopády Jánošíkových dier a na vrchol Velkého Rozsutce atraktivní a kouzelná, myslete na to, že je místy i strmá a náročná. Mezi vodopády půjdete po úzkých schůdcích a žebřících, na nichž lze snadno uklouznout. Snazší sestup po skalnatém vrcholu Rozsutce zajišťují řetězy, ale vždy je třeba dávat pozor, kam šlapete. Vezměte si proto pohodlné sportovní boty, v nichž budete mít jistý krok. Doporučuje se vyšší trekingová obuv. Samozřejmostí je vhodné sportovní oblečení, dostatek pitné vody a nějaká ta zdravá svačinka na posilněnou.

Východ slunce z Velkého Rozsutce

Východ slunce z Velkého Rozsutce

Po Jánošíkových dierach se často pohybují i děti. Měli byste se ale předem ujistit, že ty vaše zvládnou výstup po žebřících, ve výškách nad vodopády. Nejvhodnější pro ně budou patrně Nové diery, relativně krátká stezka s pěknými a udržovanými lávkami.

Cestujete-li se psem, zkuste spíše Dolné diery, které jsou po rekonstrukci lávek nejschůdnější.

Jánošikove diery v zimě

Jánošikove diery v zimě

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín