Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vstupte do švýcarského nebe: Panoramatické vlaky vás dostanou!

Panoramatické vlaky ve Švýcarsku

Panoramatické vlaky ve Švýcarsku Shutterstock

Švýcarské vyhlídkové vlaky jsou raritou a nikde jinde v Evropě se s nimi nesetkáte. Trasy železnic vedou od vysokohorských ledovců až na pobřeží k palmám. Jen málo z nás ví, že na seznamu kulturního dědictví UNESCO jsou zapsány i tři železnice, přičemž jedna z nich se nachází právě ve Švýcarsku.

Bernina express

Ledovcový Bernina Express

Ledovcový Bernina Express Shutterstock

TRASA: Chur – Sv. Mořic – Berninapass – Poschiavo – Tirano (– Lugano)

Rhétská dráha Bernina byla zapsána na seznam světového kulturního dědictví v roce 2008 a podle mnoha ohlasů se jedná o nejimpozantnější dráhu v Alpách. Současně je to jedna z nejvýše položených želenizničních tratí. Bernina Expressem projedete kolem ledovců, skrz 55 tunelů a přes 196 mostů až do Itálie (cesta trvá téměř 5 hodin). Místo ve vozech 1. nebo 2. třídy je potřeba dopředu rezervovat.

Jízdenka Bernina Express: dospělí 79 CHF + povinná místenka 16 CHF.

Nejen láska prochází žaludkem aneb Destinace pro masožrouty

Čtěte také:

Nejen láska prochází žaludkem aneb Destinace pro masožrouty

Glacier Express

Viadukt ve Švýcarsku

Viadukt ve Švýcarsku shutterstock

TRASA: Sv. Mořic/Davos – Chur – Andermatt – Brig – Zermatt

Ledovcový express se pyšní dvěma NEJ – nejslavnější panoramatická železnice a nejpomalejší rychlík světa. Cesta ze Zermattu do Sv. Mořice trvá celých 7 hodin. Trasa je plná úchvatných scenérií, takže se můžete náležitě pokochat. Vozy mají totiž částečně prosklenou střechu. A trasa rozhodně není nudná – v jednom místě se vlak otočí v tunelu o 270 stupňů a vystoupá přitom o 150 metrů. Místo v 1. či 2. třídě je nutné dopředu rezervovat.

Cena za celou trasu je 152 CHF. Příplatek za místo k sezení: 33 CHF (léto), 13 CHF (zima).

Mrkněte na nejvýhodnější zájezdy do Švýcarska

GoldenPass Line

TRASA: Interlaken - Montreux

Vyhlídková trasa se vine od Ženevského jezera, kolem vinic až do horských oblastí. V průběhu cesty projede vlak GoldenPass Express kolem 8 jezer, přes 6 kantonů a skrze 3 horské průsmyky. Pokud si koupíte VIP jízdenku, usadí vás přímo do špičky vlaku, kde se budete cítit jako ve slavném Orient Expressu. Rezervace míst není povinná, pokud si přeci jen chcete být jisti, zaplatíte 10 CHF za jedno rezervované sedadlo. Cena za lístek se liší podle termínu a času nástupu.

Digitální detox: Být chvíli tam, kam signál nedosáhne

Čtěte také:

Digitální detox: Být chvíli tam, kam signál nedosáhne

Swiss Chocolate Train

TRASA: Montreux– Gruyéres– Broc

Milovnicí čokolády jistě nepohrdnou panoramatickou jízdou v Čokoládovém expressu. Těšit se můžete na projížďku historickým vagonem Belle Epoque Pullman-Wagen z roku 1915, který vlastní čokoládový gigant Nestlé. Po cestě se zastavíte ve slavném sýrovém městečku Gruyéres, kde můžete všemi smysly prozkoumat továrnu na sýry a místní hrad. A konečná zastávka (Broc) bude sladkou tečkou této nezapomenutelné jízdy, a to doslova! Posledním bodem programu je totiž prohlídka továrny Cailler-Nestlé, kde odhalíte tajemství výroby proslulé švýcarské čokolády. Nezapomeňte si domů odvézt několik sladkých suvenýrů.

Cena vlaku je zhruba 100 CHF a opět si můžete vybrat z 1. a 2. třídy. Tento vlak jezdí pouze od poloviny května do poloviny října.

Vlakové dobrodružství ve Švýcarsku: Vyberte si z naší nabídky zájezdů

Sýrový Vlak

Cesta vlakem zasněženým Švýcarskem

Cesta vlakem zasněženým Švýcarskem shutterstock

TRASA: Montreux – Chateau d’Oex

Vlak vyjíždí v zimní sezóně každý čtvrtek a neděli. Na konci cesty vás čeká prohlídka sýrárny spojená s ochutnávkou fondue v místní restauraci Le Chalet. Vše je završeno návštěvou Muzea řemesel a umění (Musée du Pays-d'Enhaut).

Cena jízdenky: 80 CHF.

Náš tip: Pokud si dopředu zařídíte Swiss Travel Pass, čekají na vás příjemné slevy na jízdenky.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín