Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Východní Evropa – krásná a přitom turisty méně dotčená

Tunel lásky na Ukrajině

Tunel lásky na Ukrajině

Chtěli byste se letos podívat někam, kde na Vás z každého rohu nevykoukne našinec, ale přitom se Vám nechce nikam daleko? Vyškrtněte si ze seznamu letos moře a začněte se porozhlížet po zemích ve východní Evropě. Nenechte se odradit poznámkami známých, typu: „Co tam budeš dělat?“. Spousta z nás má mínění, že jsou tyto země zaostalé, země východního bloku a nic nového nás tam nečeká. Opak je ale pravdou.

Evropsko - asijská velmoc Rusko

Nejvíce láká hlavní město Moskva s překrásným Rudým náměstím, které je také zapsáno na seznamu UNESCO. Za návštěvu stojí i pohádkový chrám Vasila Blaženého, postavený v letech 1555 – 1560, mauzoleum V. I. Lenina nebo Kreml – městská pevnost.

Rudé náměstí v Moskvě

Rudé náměstí v Moskvě

Pokud jste milovníky přírody, vydejte se k tajemnému jezeru Bajkal, které patří mezi nejhlubší na světě. Část jezera se nachází na Sibiři a turisté se sem sjíždějí hlavně kvůli ledovým útvarům, které vytvořila příroda – led má tyrkysově modrý odstín.

Jezero Bajkal v Rusku

Jezero Bajkal v Rusku

Dalším přírodním zážitkem je pohoří Ural, jenž odděluje Evropu od Asie, a ve kterém je řada turistických stezek. Za zmínku také stojí Transsibiřská magistrála, nejdelší železnice na světě (9000 km) z Moskvy do Vladivostoku. A nezapomeňte si z cesty dovézt matrjošku.

Pohoří Ural, Rusko

Pohoří Ural, Rusko

Ukrajina - země pro dobrodruhy 

Historie této země je velice pestrá a i v dnešní době není situace ustálená. Nicméně je to krásná a nepoznaná země. Jistě byste neměli vynechat návštěvu hlavního města Kyjev, kde se nachází jeden ze 7 divů Ukrajiny -  jeskynní klášter Kyjevskopečerská lávra založený roku 1051.

Kyjevskopečerská lávra

Kyjevskopečerská lávra

Dalším městem na seznamu by měl být Sevastopol, kde se nachází mimo jiné i ruiny antického města – Chersonésos. Pokud se přeci jen letos k moři chcete vydat, je možné se ubytovat v okolí Černého či Azovského moře. Navštívit také můžete Solotvinská slaná jezera (Mrtvé moře Ukrajiny). Solotvinské bahno a slaná voda mají blahodárné účinky na ekzémy a lupénku. Zakarpatská Ukrajina láká hlavně na svoji přírodu - nedotčené horské louky, nekonečné lesy, rozlehlé pohoří Polonin, národní park Siněvir a dřevěné lidové stavby. Od roku 1861 najdete na jihu Ukrajiny i českou vesnici Čechohrad (Novgorodkiv). Raritou Ukrajiny je také slané růžové jezero Kojaš na Krymu, čím více vysychá, tím má sytější odstín růžové.

Růžové jezero Kojaš na Krymu

Růžové jezero Kojaš na Krymu

Opomíjené Moldavsko

Jedná se o vnitrozemský stát, ležící mezi Ukrajinou a Rumunskem. Tato země není vlastně ani tolik výjimečná, ale její návštěva Vás zasáhne u srdce. Jedná se o jednu z nejchudších zemí v Evropě. Na silnicích více než auta potkáte vozy tažené zvířaty nebo chodce pasoucí dobytek. Ve městech, jako by se zastavil čas. Pokud jste milovníky vína, Moldavsko je rájem vinařů, místní výrobu musíte určitě ochutnat. Ve městečku Cricova se v podzemí nacházejí největší vinné sklepy na světě, chodby jsou dlouhé až 120 km.

Vinné sklepy Cricova v Moldavsku

Vinné sklepy Cricova v Moldavsku

Dokonce i Moldavsko má svoji českou vesnici Holubinka. Pokud se chcete o životě tady dozvědět více, neváhejte ji navštívit. Milovníky přírody nadchne přírodní rezervace Codru, tvořena nádhernými údolími, nebo jeskyně Emil Racovita, jenž je šestou největší vápencovou jeskyní na světě, vstup doporučován pouze se zkušeným průvodcem, jelikož jsou chodby dlouhé několik kilometrů a ne všechny jsou zmapované. Nezapomeňte navštívit skalní klášter Tipova, jenž je největší ortodoxní klášter ve východní Evropě. Na závěr také navštivte starobylé město Orhei, kde najdeme obrovské množství pozůstatků dávné civilizace.

Orhei, Moldavsko

Orhei, Moldavsko

Bělorusko

Čtvrtým a posledním státem východní Evropy je vnitrozemský stát Bělorusko. Cestovní ruch je zde velice opomíjen, ale najdete se zde mnoho zajímavostí, které byste měli vidět. Dobrodruzi zde najdou hlavně nedotčenou přírodu, průzračná jezera a stáda největších evropských savců – zubrů. Na seznam UNESCO byl například zapsán Bělověžský prales, který je plný turistických tras. Navíc se zde nachází rezidence běloruského Dědy Mráze a Louka pohádek.

Bizoni v Bělověžském pralese

Bizoni v Bělověžském pralese

Nenechte si ujít hlavní město Minsk, jenž patří k jedněm z nejstarších v Evropě, bohužel za druhé světové války bylo hodně zničeno a nikdo se opravě starobylých staveb nevěnoval, proto teď působí spíše moderně.

Minsk, Bělorusko

Minsk, Bělorusko

Chcete se trochu zrelaxovat? V Naračském národním parku na březích jezera Narač jsou vybudovány lázně. Zdejší minerální voda působí na léčbu onemocnění srdce a oběhové soustavy.

Jezero Narač, Bělorusko

Jezero Narač, Bělorusko

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín