Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vydejte se na pořádné safari do Národního parku Ruaha v Tanzanii

Žirafa v NP Ruaha

Žirafa v NP Ruaha

Největší národní park v Tanzanii, Ruaha, se rozkládá asi 130 km daleko od Iringy. Je součástí rozsáhlejšího ekosystému, do nějž patří vícero chráněných oblastí. Název parku je odvozen od řeky Ruaha, jež protéká podél jeho jihovýchodního okraje. Zaplaťte si průvodce a absolvujte v jeho doprovodu dobrodružnou pěší túru do povolených oblastí.

Příroda Ruahy

Krátká srážková sezóna v tomto národním parku začíná od listopadu a trvá do února, zatímco dlouhá probíhá mezi březnem a dubnem. Od června do října pak Ruaha zažívá období sucha. Park je s více než 571 druhy ptáků jedním z největších rájů ptactva v Tanzanii. Také má vyšší koncentraci slonů než kterýkoli národní park ve východní Africe. Je rovněž místem, kde žijí ohrožení divocí psi, krásné antilopy, lvi, leopardi, gepardi, žirafy, zebry aj. Kromě velkých zvířat se v parku nachází i řada plazů a obojživelníků, jako jsou krokodýli, hadi, ještěrky či žáby. Ruaha je charakteristická polosuchým druhem vegetace (např. baobaby). Roste tu více než 1650 druhů rostlin.

Sloni v NP Ruaha

Sloni v NP Ruaha

Cesta do NP Ruaha

Do Národního parku Ruaha se dostanete autem přes Iringu, anebo z Dar-es-salaam (625 km). Silnice do parku je sjízdná po celý rok, i když ne příliš dobrá.

Chcete-li cestovat letecky, vězte, že probíhají i pravidelné a charterové lety především z měst Arusha, Dodoma, Kigoma a Dar-es-salaam. Startovací a přistávací dráhy parku jsou v Msembe a Jongomeru.

Levhart v NP Ruaha

Levhart v NP Ruaha

Ubytování přímo v Národním parku Ruaha

Ubytovat se lze v několika kempech a stanových táborech, eventuálně v dražších safari vigvamech (lodges). Vybrat si můžete např. Jongomero Camp, jenž pokrývá jedinečnou přechodovou zónu, kde se setkávají východní a jižní druhy fauny i flóry. Zdejší krajina s vysokými stromy je poměrně dramatická. Jongomero má k dispozici osm velkých a dobře vybavených stanových apartmánů s prostornými soukromými verandami. Uvnitř je vysoce kvalitní nábytek na leštěných dřevěných podlahách, navozující dojem luxusu. V přírodním skalním bazénu se můžete ochladit během horkých slunečných dnů.

Jongomero Camp

Jongomero Camp

V blízkosti soutoku řek Mwagusi a Ruahy se nachází Kigelia Camp se šesti dvoulůžkovými stany. Na komfort a bezpečnost hostů se tu klade velký důraz. Ubytování v luxusních stanech umožňuje návštěvníkům, aby si vychutnali exkluzivní autentické kempování v naprosto divokém prostředí, aniž by obětovali pohodlí domova. Každý stan má upravené postele a vlastní koupelnu se splachovacím WC a sprchovým koutem. Taktéž jídlo se připravuje na nejvyšší úrovni s použitím zdravých čerstvých produktů.

Kigelia Camp

Kigelia Camp

Dalším možným kempem je Mwagusi Safari Camp, jenž je výrazem neochvějné lásky a vášně svého majitele Chrise Foxe pro tanzanskou buš, její divokou zvěř a zdejší obyvatele. Tábor je postaven téměř výhradně z organických přírodních materiálů, jako je tráva, dřevo, kámen či rákos, díky čemuž se hostům dostává jedinečného zážitku ze safari. V chatkách jsou k dispozici vlastní koupelny se splachovací toaletou, sprchou, umyvadlem, ručníky, a dokonce s místně vyráběným mýdlem.

Mwagusi Safari Camp

Mwagusi Safari Camp

Na závěr si ještě představíme Ruaha River Lodge, první tábor, který byl v Národním parku Ruaha postaven. Bezprostřední blízkost řeky umožňuje turistům prohlédnout si množství zvířat, která se sem přicházejí napít zejména v období sucha. Ruaha River Lodge má dvacet samostatných chatek („bandas“ ve svahilštině), postavených podél břehů řeky. Každá chatka je prostorná a velice pohodlná, s velkou verandou, dvojlůžkem i samostatným lůžkem a s vlastní koupelnou. Obývací pokoj a jídelní prostory jsou pod jednou vekou střechou, s otevřenými stranami a výhledem na řeku.

Ruaha River Lodge

Ruaha River Lodge

Užijte si pravou atmosféru afrického safari, stylové bydlení i výtečné pokrmy v krásném Národním parku Ruaha!

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín