Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vydejte se prozkoumat krásy polské Nysy přezdívané Slezský Řím

Město Nysa představuje významné vzdělávací, kulturní i rekreační centrum Opolského vojvodství. Pro neocenitelné historické budovy se jí přezdívá „slezský Řím“. Já se také vydala zkoumat její nádherné pamětihodnosti, jednoho dopoledne během své týdenní dovolené v Jeseníkách

Katedrála a zvonice v centru Nysy

Když jsem za pošmourného dne zavítala do centra města, to první, co mě upoutalo i přes příval deště, byly dvě úchvatné budovy, kostel sv. Jakuba a Anežky a kostelní zvonice. Kostel, běžně nazývaný katedrálou, byl vysvěcen roku 1198 a nynější podobu získal v letech 1401–1430. Má nejstrmější střechu ze všech evropských kostelů. Zajímavostí jsou rovněž zdejší náhrobky biskupů s nejvýznamnějším Baltazarem Promnitzem. Vedle stojící věž zvonice z let 1474 až 1516 se vypíná do výše 43 metrů. Nikdy nebyla zcela dokončena. Po vypálení roku 1945 byla opravena a v současnosti se v ní nalézá pokladnice s vystavenými zlatnickými artefakty.

Dům městské váhy v Nyse

Jedná se o renesanční budovu s komorou měr a vah používaných ve městě, jež byla vybudována v letech 1602–1604 a záměrně zničena Rudou armádou roku 1945. Z bohaté výzdoby se dochovala pouze socha Spravedlnosti a část maleb. V rohu zůstal dělostřelecký náboj z dob napoleonského obléhání.

Biskupský palác v Nyse

Honosná barokní budova, dokončená roku 1729, byla postavena po vzoru jednoho z římských paláců. Do roku 1810 tu sídlili vratislavští biskupové, později soud a katastrální úřad, nyní je zde městské muzeum.

Biskupský dvůr v Nyse

Původně se jednalo o hrad, první zmínky o něm pocházejí z roku 1260. Byl postupně přestavován, v 1. polovině 19. století dokonce zbořen a upraven na dělostřelecké dílny. Dochovala se obytná věž zámku a gotické bašty.

Bašta sv. Hedviky v Nyse

Stejně jako jiná středověká města byla i Nysa obklopena hradbami s věžemi proti častému plenění. Prvnímu zdejšímu opevnění dal vzniknout projekt Johanese Schneidera. V průběhu času sloužil bastion k mnoha účelům, mj. k přípravě munice či jako vězení nebo kasárny. V dnešní době plní úlohu turistické atrakce, kde se konají různé kulturní akce.

Pevnost Nysa

Do dnešní doby se soubor pevnosti dochoval v poměrně dobrém stavu. Zachovalou část tvoří různé druhy opevnění z 18. a 19. století. V průběhu konání tzv. Dní pevnosti Nysa se zde odehrávají historické inscenace Bitvy o Nysu.

Nysu zdobí i pěkná studna

K největším pokladům města patří bezesporu krásná mřížovaná studna na ulici Wrocławska, pořízená měšťany roku 1686. Na jejím vrcholu se vyjímá zářivá dvouhlavá habsburská orlice.

Tritonova kašna s erbem Nysy

Překrásné barokní dílo ze slezského mramoru vzniklo v letech 1700–1702 podle římské kašny Fontana del Tritone od G. L. Berniniho. Hrdě nese erb Nysy a patří k vskutku výjimečným počinům, zdejším obyvatelům by ho mohla závidět leckterá velká evropská metropole.

Po kulturním vyžití odpočinek u Nyského jezera

Uspokojili jste touhu po poznávání a nyní byste se nejraději uvelebili někde u vody a zkrátka jenom relaxovali? I to je ve slezském Římě možné, konkrétně na písečné pláži u Nyského jezera. Opalujte se ve zlatých slunečních paprscích, vyzkoušejte plavbu v kánoi, ve člunu či na plachetnici, zahrajte si plážový volejbal nebo se naučte držet rovnováhu při tzv. windsurfingu. Na své si tu přijdou rodiny s dětmi, lenoši i aktivní sportovci, ba dokonce také rybáři.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín