Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výlet kolem kráteru vulkánu Vesuv

V překrásném kraji nedaleko od moře, cca 20km od Neapole se nachází v současné době jediná činná evropská sopka Vesuv. Svojí výškou 1281m, která se mění v závislosti na sopečné aktivitě, je naprostou dominantou širokého okolí. Toto velkolepé dílo přírody vzbuzuje v každém návštěvníkovi plno dojmů, ale i patřičný respekt. To, že v současné době sopka spí, nemusí a nebude trvat věčně…

Dobrodružná jízda k sopce Vesuv

K sopce Vesuv, italsky Monte Vesuvio, lze vyjet autem nebo autobusem, od parkoviště už je to ke kráteru sopky jen pár set metrů stoupání. Připravte se na adrenalinovou jízdu. Cesta na parkoviště vyžaduje maximální soustředění řidiče, notnou dávku odvahy a ocelové nervy. Ačkoliv jde o jízdu dlouhou jen pár kilometrů, zabere poměrně dost času. Uzoučké, klikaté cesty nepovolují rychlou jízdu, když do protisměru vjede další auto nebo autobus, má i zkušený řidič co dělat.

Výšlap na Vesuv

Po absolvování strastiplné cesty a zaparkování vozidla začíná malý, asi 20 minut trvající výšlap na vrchol Vesuvu. Udržovanou cestu vedoucí nahoru lemuje masivní zábradlí z dřevěných kůlů, je však třeba dávat pozor na případné zvrtnutí nohy, což by se na kluzkém povrchu mohlo lehce stát. Celá trasa je doslova poseta pozůstatky po sopečné činnosti, díky načervenalému povrchu sopky, kterou tvoří sopečný popel připomínající štěrk, si člověk připadá  jako na planetě Mars.

Výhledy ze sopky Vesuv

Vyjde-li počasí, čekají vás překrásné výhledy - z pravé strany na město Neapol, ze strany levé do kráteru samotné sopky. My jsme moc štěstí neměli, neboť nám výhled halily obrovské chomáče bílých mraků, chvílemi dokonce nebylo na krok vidět. Na pár okamžiků však přeci jen mraky ustoupily a výhled do kráteru alespoň částečně odkryly. Oproti tomu Neapolský záliv nám přes neproniknutelnou bílou tmu zůstal utajen. I to se může stát, tak nebuďte zklamání, pokud se vám nenaskytnou výhledy jak z fotografií v katalogu cestovní kanceláře. Počasí se zkrátka ovlivnit nedá.

Občerstvení na Vesuvu

Na vrcholu vás čekají vyhlídky a také dřevěný srub La Capannuccia, který nabízí občerstvení a suvenýry. Já jsem si zde zakoupila dva pohledy kráteru Vesuvu, abych si sopku v celé své kráse mohla prohlédnout alespoň na fotografii.

Zpět už jde cesta rychleji, na parkovišti jste za pár minut.

Pěšky na Vesuv? Proč ne?

Celou cestu na Vesuv můžete absolvovat i pěšky. Tento výlet je celodenní, trasa měří cca 11km, zabere vám 3-4 hodiny a začíná v přímořském letovisku Herculaneum. Ve městě, které potkal stejný osud jako Pompeje. Značené turistické trasy na Vesuv nehledejte, neboť neexistují. Správnou cestu však najdete lehce, stačí se držet směru všudypřítomných aut a autobusů mířících k hornímu parkovišti. Cesta je lemována sochami z šedého sopečného kamene, některé z výtvorů působí poněkud bizarně. Výhledy na Neapolský záliv, které se vám při pěším výstupu odkryjí, jsou za příznivého počasí překrásné.  Po cestě narazíte na pár stánků s občerstvením, restaurace, několik osamělých domků a historickou observatoř na úbočí sopky. Po příchodu k parkovišti pokračujete již zmiňovaným krátkým výšlapem až k samotnému vrcholu sopky.

Návštěva Pompejí

Většina návštěvníků spojí svůj výlet na Vesuv s prohlídkou nedalekého města Pompeje, jehož totální zkázu způsobila r. 79 ničivá erupce sopky Vesuv. Celé město, včetně obyvatel, bylo pohřbeno pod několikametrovou vrstvou sopečného popela. Z krásného antického města se dochovaly jedinečné, historicky cenné pozůstatky staveb, ale i sochy, různé amfory a další artefakty.

Samostatný článek o pompejích naleznete zde

Tip na závěr - Při výstupu na Vesuv počítejte s chladnějším počasím a občasným, dosti nepříjemným, studeným větrem, proto si nezapomeňte přibalit teplejší oblečení.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín