Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyrazte na Oktoberfest 2018!

Oktoberfest 2018

Oktoberfest 2018

Mnichov je krásné historické město na jihu Německa, které láká návštěvníky kromě krásných památek, muzeí a rozlehlých parků, také největším lidovým svátkem na světě. Oktoberfest je slavností všech milovníků zlatavého moku, ale díky bohatému doprovodnému programu si tady užijí spoustu zábavy i zarytí abstinenti.

Název Oktoberfest se může zdát lehce matoucí. Největší světová oslava piva a pivní kultury se totiž koná vždy první sobotu po 15. září a končí první říjnovou neděli. Letos tak vychází termín na 22.9. - 7.10.2018. Původně se slavnosti konaly až v měsíci říjnu, podle kterého také získaly svůj název. Po roce 1872 byly z důvodu špatného počasí přesunuty na září. Původním důvodem konání slaností, které jsou s několika menšími výpadky pořádány už od roku 1810, byla potřeba pivovarníků prodat staré zásoby piva před počátkem nové sklizně.

Oktoberfest

Oktoberfest

Vaření piva má v v bavorské metropoli dlouholetou tradici. První pivo tu měšťané ochutnali již ve 12. století. V průběhu let fungovalo na území města až 60 pivovarů. Postupem času některé zanikly a další se spojily a vytvořily tak silné značky s mezinárodním přesahem. K těm nejznámějším patří Schneider či Augustiner. Každý z pivovarů má ve městě svou vlastní pivnici, mnohdy připomínající spíše rozlehlou halu. U dlouhých dřevěných stolů tu sedí bok po boku turisté i místní a usrkávají pěnivý mok ze značkových tupláků. Od obsluhy neočekávejte přílišnou vřelost, spíše naprostou profesionalitu. Pravidelní návštěvníci tu mají své vlastní kameninové korbele s ozdobně vyrytými iniciálami. K dispozici jim je obvykle pivo světlé a tmavé. V létě či během vánočních svátků nabízejí některé pivovary limitované edice piv, ochucené kořením či ovocnou šťávou. V průběhu léta si můžete vychutnat pivo i na četných pivních zahrádkách zvaných Biergarten. Nejedná se o ohrazený prostor před restaurací, ale spíše o parčíky se vzrostlými stromy a lavičkami. Nezapomeňte si přibalit i piknikovou deku a něco dobrého na zub, zaručeně si užijete báječně uvolněnou atmosféru.

V polovině září se Mnichov promění ve světové centrum piva. Každoročně sem míří milióny návštěvníků, aby si užili skvělou zábavu. Slavností zahájení probíhá na Sonnenstraße-Schwanthalerstraße, kudy projíždí koňské povozy, doprovázené krojovaným průvodem. Návštěvníky tu vítá obrovská bronzová socha ženy se lvem, představující sílu a slávu spolkového státu Bavorsko. V pravé poledne narazí starosta města první sud piva.  Obrovské pivní stany otevírají své brány v 10:00 a pro návštěvníky se uzavřou až půl hodiny před půlnocí. Vstup do stanů je zdarma, platí se pouze za konzumaci. Pivo se tu smí čepovat jen do těžkých litrových sklenic, přezdívaných Mass. Litr piva stojí v průměru 10 EUR.

Pivní stan na Oktoberfestu

Pivní stan na Oktoberfestu Bayreuth2009
 

Ochutnat můžete pouze piva z produkce místních pivovarů. Uvnitř stylově vyzdobených pivních stanů si návštěvníci mohou koupit občerstvení v podobě pečených kuřat, bavorských specialit z vepřového masa či obložených talířů. Po dobrém jídle si nezapomeňte dopřát sladkou tečku. Ke kávě tu nejčastěji podávají nám dobře známý jablečný štrúdl s vanilkovou omáčkou  nebo smažené koblížky. Servírky a číšníci tu obsluhují oděni do tradičních bavorských krojů s nezbytnými koženými kalhotami pro pány a nebezpečně hlubokými výstřihy pro dámy. Počet míst v pivních stanech je omezen a je proto rozumné si svá místa dopředu rezervovat. Mezi zajímavé tradice Oktoberfestu patří  jízda nablýskaných koňských spřežení. Každý z pivovarů má vlastní nazdobené koňské povozy, které rozvážejí mezi halami těžké pivní sudy.

Koňské povozy na Oktoberfestu

Koňské povozy na Oktoberfestu Polybert49

V blízkosti pivních hal se nachází Luna Park s množstvím zábavy pro děti i dospělé. Na desítkách trampolín, kolotočů, houpaček i mnoha dalších více či méně adrenalinových atrakcích mohou návštěvníci strávit dlouhé hodiny. Novinkou letošního ročníku bude velké hřiště The Tower s 3D představeními, vybuchující sopkou, zpívající fontánou i pěnovou show. O zábavu návštěvníků se postarají i aktéři mnoha divadelních a hudebních vystoupení. Hudební kulisu obstarávají desítky kapel, hrajících tradiční bavorskou dechovou hudbu. Až po 18. hodině se z některých stanů rozezní notoricky známé hity světové pop music.

Hudební doprovod Oktoberfestu

Hudební doprovod Oktoberfestu digital cat

Poté co si dostatečně vychutnáte všechny pivní speciality i doprovodné akce, můžete vyrazit do ulic Mnichova. Třetí největší německé město toho nabízí skutečně mnoho. Gurmáni by neměli minout vyhlášený historický trh s potravinami Viktualienmarkt, který je otevřen od pondělí do soboty. Nad šíří sortimentu ovoce, zeleniny i lahůdek se vám zatočí hlava. Vychutnáte si i vyhlášené speciality místní kuchyně. Svou velikostí vás ohromí Alinaz Aréna – nejstarší fotbalový stadion světa, který dokáže měnit barvy. Dokonalou práci automobilových konstruktérů můžete obdivovat v Muzeu BMW. Návštěva Mnichova by nebyla kompletní bez procházky Mariánským náměstím k jehož dominantám patří ikonické radnice Altes Rathaus a Neues Rathaus.

Mariánské náměstí v Mnichově

Mariánské náměstí v Mnichově

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín